Теми статей
Обрати теми

Особливий випадок — немає зарплати

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Коли можуть виникнути особливі ситуації, за яких у працівника не буде зарплати у розрахунковому періоді або розрахунковий період взагалі відсутній? Це може бути у разі, якщо працівник у розрахунковому періоді не мав заробітку з поважних причин. Або у випадку, коли працівник захворів у перший день роботи. Про те, як при цьому розрахувати непрацездатну середньоденну зарплату, читайте далі.

Один працівник у розрахунковому періоді не мав заробітку з поважних причин (про поважні причини ми розповіли у статті «Визначаємо розрахунковий період»). Другий — захворів у перший день роботи.

У зазначених ситуаціях розрахунок лікарняної середньої проводимо так: тарифну ставку (оклад) працівника або її частину (у разі, коли працівник працює у режимі неповного робочого часу), встановлену на день настання страхового випадку ділимо на середньомісячну кількість календарних днів — 30,44 (п. 5 та п. 28 Порядку № 1266).

Покажемо застосування цього механізму на числових прикладах.

Приклад 1. Працівниця вийшла на роботу з 2 вересня 2021 року після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. З 13 вересня 2021 року в неї захворіла дитина. Посадовий оклад працівниці — 12000 грн.

Визначимо перш за все розрахунковий період для обчислення лікарняних.

Працівниця перебуває у трудових відносинах з роботодавцем більше 12 календарних місяців. Тож розрахунковий період складуть 12 повних календарних місяців перед місяцем настання страхового випадку, а саме вересень 2020 року — серпень 2021 року.

Але усі місяці такого періоду виключаємо з розрахунку лікарняних як невідпрацьовані з поважної причини — працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років.

Що стосується зарплати за декілька відпрацьованих днів у вересні 2021 року, то вона участі у розрахунку лікарняних не бере, через те що не належить до розрахункового періоду.

Тому середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з окладу:

12000 : 30,44 = 394,22 (грн/к. дн.).

Приклад 2. Працівницю прийняли на роботу на умовах неповного робочого дня на 0,75 штатної одиниці.

У перший день роботи вона захворіла. Оклад працівниці — 9500 грн.

Середньоденну зарплату визначаємо виходячи з частини окладу працівниці, що відповідає її зайнятості:

(9500 х 0,75) : 30,44 = 234,07 (грн/к. дн.).

А як розрахувати лікарняні, якщо працівнику встановлено годинну тарифну ставку і він не мав заробітку у розрахунковому періоді або захворів у перший робочий день?

На жаль, Порядок № 1266 не надає відповіді на це запитання. А ось Мінсоцполітики пропонує в листі від 23.05.2017 р. № 262/0/86-17/273 у такій ситуації середньоденну зарплату визначати так. Годинну тарифну ставку в місяці настання страхового випадку множити на норму робочого часу в цьому місяці. Отриману величину ділити на 30,44.

Приклад 3. Працівник з погодинною оплатою праці захворів у перший робочий день — 13 вересня 2021 року.

Його годинна тарифна ставка — 68 грн/год. Норма робочого часу у вересні за графіком роботи працівника — 176 год.

Середньоденна зарплата дорівнює:

(68 х 176) / 30,44 = 393,17 (грн/к. дн.).

Ну а після того як обчислите середньоденну зарплату, розраховуйте лікарняні за загальним алгоритмом: визначайте денну виплату з урахуванням страхового стажу працівника та суму лікарняних. У разі потреби враховуйте обмеження, про які піде мова у наступній статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі