Теми статей
Обрати теми

Сумісники: чи бути лікарняним?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
З уведенням е-лікарняних почали широтися чутки, що сумісники більше не мають права на оплату лікарняних. Чи дійсно це так? Чи відбулися якісь зміни в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам-сумісникам?

Що говорить Закон № 1105? Що допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) і допомога по вагітності та пологах застрахованим особам надається за основним місцем роботи та за сумісництвом. Тобто з переходом на е-лікарняні не відбулося обмеження прав працівників-сумісників на отримання непрацездатних виплат з ФСС.

Чому ж з’явилися такі чутки? У зв’язку з проблемами з доступом до е-лікарняного роботодавців таких працівників. Цікаво, що спочатку ФСС заявляв, що е-лікарняний повинні бачити всі роботодавці працівника, тобто й основний роботодавець, і роботодавець, у якого такий працівник працевлаштований за сумісництвом. Але за фактом сьогодні це не працює.

Що ж робити та на підставі чого назначати непрацездатні виплати працівникам-сумісникам?

Дивимося Закон № 1105. У ньому зазначено, що рішення про призначення лікарняних сумісникові комісія із соцстрахування приймає на підставі поданої працівником копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і печаткою за його основним місцем роботи.

Тобто формально сьогодні для нарахування лікарняних суміснику також потрібна роздруківка е-лікарняного, засвідчена підписом керівника і печаткою за його основним місцем роботи. Іншого Законом № 1105 не встановлено. Але проблема в тому, що наразі роздрукувати е-лікарняний як повноцінний документ неможливо. Як же тоді бути?

Місцеві ФСС пропонують просити за основним місцем роботи засвідчений скан е-лікарняного і на підставі нього призначати лікарняні.

Проте оскільки офіційних роз’яснень немає, на наш погляд, у ситуації, що склалася, безпечніше вести з ФСС офіційну розмову. Тобто надсилаємо ФСС запит: «На підставі яких документів призначати?» — отримуємо відповідь.

Щодо розрахунку лікарняних, то його за основним місцем роботи працівника та за місцем роботи за сумісництвом проводимо окремо.

Єдине, що такі розрахунки буде зв’язувати, — це вимога, що сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Щоб цю вимогу виконати при розрахунку лікарняних на роботі за сумісництвом, працівник повинен принести з основного місця роботи довідку про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду. Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266.

Може, це здасться комусь кумедним, але (!) Фонд соцстраху в листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65 наполягає: довідка про зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте «непрацездатні» виплати внутрішньому сумісникові. Просто в цьому випадку ви надаєте її самі собі і прикріплюєте до розрахунку ☺.

Також не забуваємо застосовувати спецобмеження за сумою лікарняних, якщо в працівника страховий стаж за 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності — менше 6 місяців.

А ще майте на увазі, що в протоколі комісії із соцстрахування та в заяві-розрахунку допомогу внутрішньому суміснику зазначаємо окремо від допомоги, нарахованої за його основною посадою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі