Теми статей
Обрати теми

Заява-розрахунок

Вишневський Михайло, податковий експерт
Для того щоб отримати фінансування від ФСС на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах, роботодавець повинен сформувати та подати заяву-розрахунок. Де її шукати? Як заповнювати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в статті.

Заява-розрахунок подається до ФСС за формою, наведеною у додатку 1 до Порядку № 12. До її складу входять безпосередньо сама заява-розрахунок (титульна сторінка) і п’ять додатків до неї за видами матеріального забезпечення (додатки 1.1 — 1.5). Проте подаємо лише ті додатки, які заповнювали. Для відображення лікарняних та допомоги по вагітності й пологах — додаток 1.1.

Строк подання заяви-розрахунку — не пізніше 5 робочих днів з дати ухвалення комісією із соцстрахування рішення про призначення матзабезпечення (ч. 2 п. 2 Порядку № 12).

Штрафів щодо недотримання строків подання не встановлено.

Заяви-розрахунки для отримання фінансування від ФСС за паперовими та за електронними лікарняними формуємо окремо

Річ у тім, що е-лікарняні не мають серії. Є тільки номер. А ще нумерація причин непрацездатності в паперовому лікарняному та в е-лікарняному відмінні.

За паперовими лікарняними зазначаємо стару нумерацію причин (ту, що на бланку). За е-лікарняними в заяві-розрахунку в графі 10 проставляємо нову нумерацію, яку визначаємо самі. Так, у е-лікарняному код:

— 1 — відповідає причині непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві»;

— 2 — «вагітність і пологи»;

— 3 — «необхідність догляду за хворою дитиною»;

— 4 — «необхідність догляду за хворим членом сім’ї»;

— 5 — «необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною»;

— 6 — «карантин, встановлений відповідно до законодавства»;

— 7 — «протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства»;

— 8 — «перебування у відділенні санаторно-курортного закладу»;

— 9 — «тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу» (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта)»;

— 10 — «перебування в самоізоляції, обсервації під час дії COVID-карантину».

Тобто якщо ви отримали е-лікарняний, то на нього формуємо окрему заяву-розрахунок, при цьому в додатку 1.1 заяви-розрахунку: у графі 7 — нічого не зазначаємо (залишаємо поле порожнім); у графі 8 — вказуємо номер е-лікарняного; у графі 10 — проставляємо причину непрацездатності відповідно до нової нумерації.

Крім того, як і раніше, окремо формуємо заяви-розрахунки для отримання фінансування за лікарняними, виданими у зв’язку з ізоляцією від COVID-19, до яких не включаємо лікарняні з інших причин непрацездатності.

Увага! Подати заяву-розрахунок можна особисто в паперовому вигляді або в електронному вигляді за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення із застосуванням КЕП. А ось подання такої заяви з кабінету страхувальника на порталі Пенсійного фонду поки що неможливе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі