Теми статей
Обрати теми

Отримуємо дотацію за загиблі посіви

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова КМУ від 11.08.2021 р. № 885

Висновок документа

Визначено механізм відшкодування аграрію втрат від пошкодження посівів сільгоспкультур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру

Вид підтримки. Щоб якось полегшити життя аграрію через загибель його посівів у зв’язку із настанням форс-мажорних обставин, Кабмін запровадив держпідтримку у вигляді дотації для відшкодування втрат від пошкодження посівів.

Розмір дотації складає до 4700 грн на 1 га повністю втрачених (загиблих) посівів, але не більше 50 га посівів на одного отримувача (для кожного випадку надзвичайної ситуації).

Отримувачі підтримки. Отримати таку дотацію мають як юрособи, так і ФОП-сільгосптоваровиробники, у яких повністю загинули їх власні посіви. Отже, якщо в аграрія на певній площі посіви тільки частково пошкоджені, то розраховувати на дотацію не слід.

При цьому навіть якщо у вас повністю загинули посіви, це не означає, що ви можете розраховувати на дотацію. Під дотування потрапляють тільки аграрії, які включені до переліку суб’єктів, що постраждали, відповідно до рішення Експертної комісії ДСНС щодо визначення рівня та класу надзвичайних ситуацій природного характеру, які сталися на території регіону.

Якщо аграрій є в такому переліку, то щоб отримати підтримку, йому ще потрібно дотриматися певних вимог:

1) стосовно нього не повинна бути порушена справа про банкрутство, та/або його не було визнано банкрутом, та/або він не має перебувати на стадії ліквідації;

2) у нього не повинно бути на 1-ше число місяця, в якому приймається рішення про отримання дотації, простроченої більш як на 6 місяців заборгованості з платежів, які контролює ДПС;

3) він не повинен отримати страхове відшкодування щодо повністю втрачених (загиблих) посівів. Тобто якщо аграрій отримав страхове відшкодування за посіви, що загинули, то їх заявляти на держпідтримку не слід. А от якщо посіви були застраховані, але через різні обставити страхове відшкодування страхова не виплатила, то просимо до відшкодування!

Якщо всі вимоги дотримано, то можна спробувати отримати дотацію. Її у 2021 році надаватимуть за повністю втрачені (загиблі) посіви починаючи з 01.01.2020 р. і по кінець вересня 2021 року. У наступні роки таку дотацію даватимуть за посіви, що загинули в період з 1 жовтня попереднього року до 30 вересня поточного року.

Зауважимо! Дотації не отримають тільки новостворені фермерські господарства за загиблі посіви на площі, на які вони отримали бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 07.02.2018 р. № 106.

Як отримати дотацію. Щоб отримати цю дотацію, аграрій має подати до 15 жовтня до обласних комісій з прийняття рішень щодо виплати дотації у паперовому вигляді заяву та документи, перелічені у п. 8 Порядку, затвердженого наказом, що коментується.

Мінагрополітики наказом від 31.08.2021 р. № 158 (набрав чинність з 07.09.2021 р.) уже затвердило склад комісії, форми заявок та інших документів, які слід подати для отримання дотації. Тому аграрію, в якого повністю загинули посіви, є про що замислитися.

Тим аграріям, хто незаконно отримає дотацію, доведеться її повернути до держбюджету і він буде позбавлений протягом 3 років від дати виявлення порушення права на отримання держпідтримки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі