Теми статей
Обрати теми

Д1 до ПДВ-декларації: заповнювати в гривнях без копійок?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Додаток Д1 до декларації з ПДВ заповнили в гривнях із копійками. Що за це буде?

Витоки сумнівів — консультація у БЗ 101.24. У ній фіскали роз’яснюють, як заповнювати податкову декларацію з ПДВ і додатки до неї: у гривнях із копійками чи без копійок? Висновок контролерів — усі показники декларації з ПДВ та її додатків заповнюють у гривнях без копійок (із відповідним округленням за загальновстановленими правилами).

Нічого нового в цьому немає. Адже цього прямо вимагає п. 4 розд. III Порядку № 21*, який ніколи не зазнавав жодних змін. А згідно з п. 6 розд. I Порядку № 21 до податкової звітності з ПДВ належать:

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

— податкова декларація з ПДВ із додатками;

— уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок із додатками;

— розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих одержувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які поставляються нерезидентами на митній території України.

Проте раніше самі ж податківці для мінімізації відхилень обсягів постачань/придбань і сум ПДВ через округлення пропонували заповнювати показники в розрізі контрагентів у гривнях із копійками, зокрема у додатках Д1, Д2, скасованому додатку Д5, а також у таблицях 2 і 4 додатка Д7 (теперішньому Д6). При цьому в підсумкових рядках «Усього» і «Усього за місяць» треба проставляти гривні без копійок з округленням за загальновстановленими правилами. Власне, саме так ми завжди й діяли при заповненні цих додатків. Тепер же консультація, в якій це було написано, з 01.03.2021 р. переведена до розряду нечинних.

За новими роз’ясненнями податківців виходить, що декларацію з ПДВ й усі без винятку показники додатків до неї треба заповнювати в гривнях без копійок. Про можливість заповнювати окремі показники додатків до декларації з ПДВ у гривнях із копійками там немає ні слова.

Але чи так це насправді? Нагадаємо: усі платники ПДВ подають податкову звітність із цього податку виключно в електронній формі (п. 2 розд. ІІІ Порядку № 21). Алгоритм заповнення і формат показників відповідних комірок ПДВ-звітності заданий у програмному забезпеченні (ПЗ) податківців. Платник навіть за бажання не в змозі будь-що в ньому змінити.

При цьому за фактом ПЗ податківців налаштоване таким чином, що показники в розрізі контрагентів у тому ж Д1 (таблиці 1.1, 1.2, 2.1 і 2.2), як і раніше, наводять у гривнях із копійками. А рядки «Усього за звітний (податковий) період» (підсумкові значення) можливо заповнити тільки в гривнях без копійок. А тому, як і раніше, показники про податкові зобов’язання (таблиця 1.1) та їх коригування (таблиця 1.2), а також відомості про податковий кредит (таблиця 2.1) і його коригування (таблиця 2.2) у Д1 ми заносимо в гривнях із копійками. Якщо не наводити показники в розрізі контрагентів у гривнях із копійками, то відхилення через округлення можуть бути досить істотними. Додатки Д2, Д3 і додаток Д6 (колишній Д7) свій вигляд і склад також не змінили (якщо не брати до уваги введену додаткову графу для сільгоспставки 14 %).

Так про яку відповідальність може йтися у разі заповнення додатка Д1 у гривнях із копійками, якщо так налаштоване ПЗ податківців? Жодної вини платника тут немає. Якщо податківці декларацію прийняли, отже, вона пройшла тест на відповідність усім формальним вимогам, що пред’являлися до неї.

Про адмінштраф за ст. 1631 КпАП теж не варто турбуватися — порушення встановленого законом порядку ведення податкового обліку тут немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі