Теми статей
Обрати теми

«Перепрошивка» РРО та алко-ліцензія

Павленко Олексій, податковий експерт
Чи потрібно вносити зміни в ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями після «перепрошивки» РРО? Податківці стверджують, що не треба, чи це правильно? У нас є сумніви.

Зараз у зв’язку з низкою змін, що відбулися в РРО-нормативах щодо додання нових реквізитів у фіскальних чеках (наказами Мінфіну від 08.06.2021 р. № 329 та від 18.06.2020 р. № 306)*, багато користувачів вимушені вносити зміни у програми своїх РРО шляхом їх перепрограмування-«перепрошивки». Якщо «перепрошивка» призводить до зміни «версії внутрішнього програмного забезпечення РРО», то його необхідно перереєструвати в ДПС**. Так от, чи потрібно у таких випадках вносити зміни, зокрема, до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями?

* Див. щодо цього матеріали в «Податки & бухоблік», 2021, № 53, с. 24, № 57, с. 19 , № 75, с. 22.

** Див. у Порядках щодо реєстрації РРО та КОРО, затверджених наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Спочатку звернімося до «святая святих» для всіх алко-ліцензіатів — Закону № 481***.

*** Закон України «Про державне регулювання…» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Там у ст. 15 наведено перелік відомостей, які необхідно зазначати у заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (або пальним), де, зокрема, згадані перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться в місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), які знаходяться в місці торгівлі, і дата початку їх обліку в податкових органах.

Водночас згідно з нормами тієї самої ст. 15 Закону № 481 у разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єкту господарювання ліцензії, орган, який видав ліцензію, на підставі заяви цього суб’єкта протягом трьох робочих днів видає йому ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Отже, для того, щоб відповісти на наше запитання, необхідно з’ясувати, чи призведуть «перепрошивка» РРО та можлива його перереєстрація до «зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єкту господарювання ліцензії».На жаль, нам не вдалося знайти типового бланка-форми такої ліцензії, та й за заявами самих податківців єдиного бланка для таких ліцензій не існує.

Але інформацію про відомості щодо РРО, які повинні зазначатися в такій ліцензії, ми почерпнули з діючої редакції ст. 15 Закону № 481 та п. 3.7 Рекомендацій щодо організації роботи головних управлінь ДФС України із приймання документів та видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, затверджених наказом ДФСУ від 24.10.2014 р. № 213.

Відповідно до цих норм у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери КОРО, які знаходяться у місці торгівлі.

Те ж саме, у тому числі й щодо алко-ліцензій, дослівно звучить і в «глобальному» листі ДФСУ від 30.05.2019 р. № 17014/7/99-99-12-01-01-17, яким податківці ввели форми «пальних» ліцензій.

Як бачимо, перелік інформації вичерпний, і реєстраційний номер посвідчення РРО у ньому не згадується. Тому гадаємо, що ваші податківці в цьому випадку мають рацію. І навіть якщо в додатку до вашої конкретної алко-ліцензії такі дані зазначено (адже, як ми згадали, єдиної типової форми такої ліцензії немає), то це суперечить нормативам. До того ж якихось суттєвих наслідків за такий «проступок» нормативно не передбачено…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі