Теми статей
Обрати теми

Як заповнити форму?

Амброзяк Наталя, юрист
Здавалося б, елементарна річ — заповнити заяву за встановленою формою. Проте насправді все виявилося не так просто. Питань і спірних нюансів дуже багато. Ґрунтуючись на практиці та досвіді подання різних заяв, ми в цій статті надамо вам рекомендації щодо заповнення «бенефіціарних» заяв і покажемо все це на прикладах.

Спочатку нагадаємо про три моменти:

— ми насамперед розбиратимемося із ситуаціями, пов’язаними з поданням даних про бенефіціарів (або їх відсутності) юрособами, яким треба це зробити до 11 жовтня. Нюанси заповнення реєстраційної заяви, пов’язані з унесенням змін до даних про бенефіціарів або з щорічним підтвердженням цих даних, див. статтю «Оновлення даних про бенефіціарів» цього номера;

— говоримо про заяву за формою 2 (для звичайних юросіб) і за формою 4 (для громадських формувань);

— оскільки йдеться про ситуацію з поданням даних до 11 жовтня (п. 1), то в заяві за формою 2 ми заповнюємо сторінки 1, 2 і 5, а в заяві за формою 4 — 1, 2 і 6. Зовнішній вигляд необхідних граф, по суті, схожий.

Тепер переходимо безпосередньо до прикладів.

Розберемося з такими ситуаціями:

1) бенефіціари є, але в ЄДР у даних про них, по суті, нічого не змінюється;

2) бенефіціари є, але в ЄДР їх немає, оскільки дані треба подавати у зв’язку з новим трактуванням поняття «бенефіціар» відповідно до Закону № 361 і Закону № 755 (наприклад, щодо юросіб, у яких учасники/власники виключно фізичні особи, і вони ж є бенефіціарами);

3) бенефіціари є, але при поданні необхідно додатково актуалізувати дані про них;

4) бенефіціари відсутні і треба внести запис про це (разом із причинами відсутності).

Бенефіціари є. Дані не змінюються

На першій сторінці заяви за формою 2 заповнюємо блоки заяви: «Відомості про реєстраційну дію…», «Відомості про зміни…» (графи «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи», «Прошу зареєструвати зміни…») і «Відомості про юридичну особу». Ці ж блоки заповнюються і в заяві за формою 4. Приклад заповнення заяви за формою 2 див. на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент с. 1 (заява за формою 2)

На другій сторінці заяви за формою 2 заповнюємо всю сторінку. Увага! Зазначаємо тут тільки дані про бенефіціарів, а не про всіх учасників. Крім того, держреєстратори рекомендують не заповнювати графу «Тип дії».

Якщо бенефіціарів декілька, то заповнюємо с. 2 в екземплярах за їх кількістю. Тоді в рядку, де вказана фраза «Відомості про кінцевого бенефіціарного власника…», зазначаємо порядковий номер кожного екземпляра.

Такі самі особливості заповнення й у заяви за формою 4, якщо у громадського формування все ж є бенефіціари. Тільки в цьому випадку можливий хіба що непрямий вирішальний вплив. Тоді необхідно поставити позначку в графі «Непрямий вирішальний вплив (контроль)», а в графі «або інший характер та міра впливу» зазначити, яка конкретно ознака є в цього бенефіціара. Наприклад, цей бенефіціар(ри) контролює, володіє, користується або розпоряджається всіма активами юрособи або їх частиною (див. статтю «Як вирахувати бенефіціара?» цього номера).

На рис. 2 наведено приклад заповнення граф на с. 2 заяви за формою 2, які викликають найбільшу кількість запитань. Припустимо, що йдеться про прямий вирішальний вплив.

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент с. 2 (заява за формою 2)

На п’ятій сторінці заяви за формою 2 (шостій сторінці заяви за формою 4) заповнюємо блок «Відомості про заявника…»* (рис. 3).

img 3

завантажити файл

Рис. 3. Фрагмент с. 5 (заява за формою 2)

* Цей блок виглядає у двох формах однаково.

Так само (як показала практика) заповнюються заяви у разі, якщо бенефіціари є, але в ЄДР їх немає, оскільки дані треба подавати у зв’язку з новим трактуванням поняття «бенефіціар» відповідно до Закону № 361 і Закону № 755 (наприклад, за юрособами, у яких учасники/власники виключно фізичні особи, і вони ж є бенефіціарами). Тому сміливо можете брати на замітку рис. 1, 2 та 3. Вони вам допоможуть заповнити заяву.

Бенефіціари є. Дані змінюються

Трапляються ситуації, коли дані про бенефіціарів уже включені до ЄДР (ще до 11.07.2021 р.), але наразі виникла необхідність їх змінити. Наприклад, за час знаходження даних у ЄДР бенефіціар встиг кудись переїхати і змінити прописку.

У цій ситуації ми заповнюємо с. 1 і 5 або 6 (для заяви за формою 4) точно так, як і в попередніх прикладах. На сторінці 2 зазначаємо дані бенефіціара з урахуванням оновлень, а в графі «Тип дії» ставимо позначку (див. рис. 4).

img 4

завантажити файл

Рис. 4. Фрагмент с. 2 заяви за формою 2 (зміна даних)

Бенефіціари відсутні

Нагадаємо: якщо у юрособи відсутні бенефіціари (немає ні прямого, ні непрямого вирішального впливу), то ви все одно повинні звертатися до держреєстратора. Тільки завдання такої юрособи — внести до ЄДР запис про те, що бенефіціари відсутні із зазначенням причини цього факту.

Як причину можна зазначити:

«відсутні фізичні особи, які відповідають ознакам, визначеним п. 30 ч. 1 ст. 1 Закону України від 06.12.2019 р. № 361-IX».

При цьому, окрім заяви за визначеною формою, треба буде подати й структуру власності. Просто в ній ви не ставитимете позначку «ПВВ» (прямий вирішальний вплив) або «НВВ» (непрямий вирішальний вплив). Детальніше про складання структури власності див. статтю «Структура власності: що це та як її скласти?» цього номера.

Зверніть увагу: якщо бенефіціари відсутні, то подавати нотаріально засвідчені копії паспортів усіх учасників (власників, засновників) не треба.

Що стосується заповнення заяви. Треба буде заповнити ті ж 1, 2 і 5 або 6 (для заяви за формою 4) сторінки (див. рис. 1 та 3). Особливості будуть тільки у заповненні с. 2. Графу «Тип дії» на цій сторінці не заповнюємо.

Приклад ми навели на рис. 5. Він у формах 2 і 4 виглядає однаково.

img 5

завантажити файл

Рис. 5. Фрагмент с. 2 заяви за формою 2 (бенефіціари відсутні)

Сторінки 1 і 5 (6) заповнюємо так само, як і в першій ситуації (див. вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі