Теми статей
Обрати теми

Бронювання працівників агропідприємством

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб в період дії воєнного стану можна було своєчасно і без втрат провести комплекс весняно-літніх польових робіт і забезпечити виробництво сільгосппродукції законодавець дав право аграріям бронювати військовозобов’язаних на час проведення мобілізації. Про те як забронювати працівників для виконання посівної поговоримо далі.

Що таке бронювання

Під бронюванням військовозобов’язаних розуміють надання працівникам певних суб’єктів відстрочки від мобілізації.

Така відстрочка встановлена ст. 25 Закону № 3543* та надається для того щоб під час ведення бойових дій працювала економіка і підтримувалося функціонування тилу, тобто забезпечувалося населення всім необхідним для життєдіяльності, військових — необхідними засобами та продуктами харчування для проведення бойових дій.

* Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993. № 3543-XII.

В зв’язку з цим навіть в період воєнного стану представники певних професій мають, не зважаючи ні на що, продовжувати виконувати свої посадові обов’язки. Щоб було зрозуміло хто із військовозобов’язаних осіб має таке право, Кабмін

пропонує суб’єктам скласти список тих, хто на найближчі 6 місяців не може бути мобілізованим

Правила бронювання затвердив Кабмін постановою від 03.03.2022 № 194. Відповідно до цих правил отримати для своїх працівників відстрочку від мобілізації в умовах дії воєнного стану можуть:

— органи державної влади та інші державні органи в тому числі і органи місцевого самоврядування;

будь-які підприємства, установи, організації, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань, населення.

— уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду

Про те, що агаротоваровиробники потрапляють до когорти підприємств, які здійснюють діяльність для задовольняють потреб ЗСУ, інших військових формувань та населення говорить прямо Мінагрополітики на своєму офіційному веб-сайті**. Це логічно, адже без виробництва продуктів харчування вести бойові дії і взагалі існувати народу Україну практично не можливо.

** minagro.gov.ua/news/uvaga-zmini-shchodo-bronyuvannya-vijskovozobovyazanih

Крім того відстрочку від мобілізації, а також змогу перетнути кордон України надано:

1) водіям суб’єктів господарювання, які здійснюють:

— перевезення для потреб ЗСУ, інших військових формувань;

— перевезення медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги;

2) працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Суб’єктам господарювання, які мають таких водіїв або працівників мають право не тільки забронювати їх на час мобілізації, а й отримати дозвіл на виїзд такими працівниками (якщо це чоловіки віком від 18 до 60 років, яким під час воєнного стану заборонено покидати територію України) для виконання своїх обов’язків.

Правила бронювання водіїв і залізничників відрізняються від звичайних правил бронювання працівників у військовий час. Але задача цієї статті — бронювання працівників агропідприємств. Отже про них детальніше.

Як провести бронювання

Щоб забронювати працівників для проведення весняно-літніх польових робіт, агропідприємства мають надіслати до Мінагрополітики (на e-mail: mobagro2022@gmail.com):

— лист з пропозиціями щодо бронювання військовозобов’язаних з відповідним обґрунтуванням. Такий лист формують у форматі pdf;

— пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, у форматі Excel.

Форми листа та пропозиції шукайте за посиланням https://cutt.ly/MAAZq0Z.

Якщо підприємство підконтрольне іншому міністерству, то просити відстрочку слід через свій держорган.

Ми ж далі поговоримо про отримання відстрочки на працівників саме агропідприємств.

Заповнення листа

Як випливає із форми листа, що можна відшукати за посиланням наведеним вище у листі слід вказати

— реквізити підприємства, тобто його назву, адресу місця знаходження, електронну адресу, контактні номери телефонів та код згідно з ЄДРПОУ;

— причина бронювання працівників»

— e-mail контактних осіб та номери їх телефонів.

Приклад заповненої заявки див. нижче.

img 1

Рис. Заповнення аграрієм листа на відстрочку від мобілізації

Заповнений лист слід роздрукувати, підписати і поставити печатки (за наявності). Потім вам потрібно його відсканувати і зберегти лист у форматі .pdf

Заповнення пропозиції

Після того як заповнено лист аграрію слід переходити до заповнення пропозиції на бронювання працівників. У пропозиції слід заповнити в електронному вигляді таблицю, яка складається з 9 колонок. У них слід відобразити інформацію, яка наведена у таблиці нижче.

Правила заповнені пропозиції на бронювання працівників

Номер колонки

Дані що наводяться

2

Прізвище, ім’я та по-батькові працівника, якого підприємство має намір звільнити від мобілізації

3

Рік народження працівника. Берете з його особистих даних що є у відділі кадрів

4

Посада на якій працює працівник на підприємстві

5

Військове звання, та номер військово-облікової спеціальності працівника. Дані беруть із військового квитка або із воєнкомата де особа стоїть на обліку.

6

Назву та адресу підприємства, яке має намір забронювати працівника

7

Назву територіального центру та соціальної підтримки (за місцем розташування підприємства)

8

Назву територіального центру та соціальної підтримки (за місцем перебування військовозобов’язаного на військовому обліку).

9

ЄДРПОУ підприємства, яке має намір забронювати працівника

Приклад заповненої пропозиції див. нижче.

img 2

Заповнену пропозицію в електронному вигляді слід зберегти у форматі Excel і разом і з листом направити в Мінагрополітики на e-mail: mobagro2022@gmail.com

Назва листа і пропозиції

Перед тим як відправляти лист і пропозицію в Мінагрополітики потрібно належним чином назвати ці документи. Так Мінагрополітики для оперативного опрацювання матеріалів просить*** назвати їх у такому форматі:

«Рік. Місяць. Число (коли подаються пропозиції).Скорочене найменування організації. Кількість працівників що подаються для бронювання».

*** minagro.gov.ua/news/uvaga-zmini-shchodo-bronyuvannya-vijskovozobovyazanih

Наприклад:

— лист варто називати так — 2022.03.309 Маяк.25.pdf

— пропозиція — 2022.03.30.Маяк.25.xlsx

Після направлення цих документів лишається лише чекати доки на підприємство надійде витяг з рішення Мінекономіки про підтвердження надання відстрочки від призову на воєнний час.

Щодо строків прийняття рішення: встановлено, що Мінекономіки (за яким закріплено остаточне рішення про надання відстрочки) приймає це рішення протягом одного робочого дня від дня надходження документів від органів влади (коли бронюють працівників агропідприємства, то від Мінагрополітики), які збирають пропозиції на бронювання працівників.

В який строк Мінагрополітики передає пропозиції про бронювання працівників отримані від аграріїв не ясно. Сподіваємося, що це все відбувається оперативно. Отже невдовзі після направлення заявки та пропозиції аграрій отримає витяг з наказу Мінекономіки про підтвердження надання відстрочки від призову

Термін надання відстрочки

Відстрочка, надана працівникам, видається на строк, що не може перевищувати 6 місяців. Строк на який надано відстрочку зазначається у отриманому витягу з наказу Мінекономіки.

У багатьох суб’єкті виникає запитання, а чи можна після закінчення строку бронювання забронювати працівника ще раз. По суті заборони на повторне бронювання працівників від призиву немає. Тому якщо для аграрія працівник є дуже цінним, то після закінчення часу його першого бронювання можна спробувати його забронювати знову.

А взагалі сподіваємося, що невдовзі воєнні дії закінчаться нашою перемогою і потреби в повторному бронюванні працівників виникати не буде.

Хоча є окремі випадки, коли надану певній особі відстрочку можуть анулювати. Якщо мова іде про агропідприємства то до випадків припинення дії відстрочки відноситься:

1) ліквідації підприємства;

2) звільнення особи з підприємства.

Для того, щоб особі було анульовано відстрочку, керівник підприємства у триденний термін має повідомити Мінагрополітики про настання обставини для анулювання відстрочки. Тобто про звільнення військовозобов’язаного (виключення зі списків, переведення на іншу посаду) або ліквідацію суб’єкта господарювання.

Як було сказано вище підтвердження отримання відстрочки від призову є копія витяг з рішення Мінекономіки про підтвердження надання відстрочки від призову. Ця копія направляється Міноборони, а також Мінагрополітики і підприємству. Тобто органи влади, які можуть вимагати мобілізувати працівника проінформовані про надання йому відстрочки від призову. Тому присилати працівнику повістку для мобілізації вони не повинні.

Звертаємо увагу! Працівники агропідприємства хоч і звільнені від мобілізації. Але не мають права покидати територію України як і інші чоловіки віком від 18 до 60 років. Тільки водії які виконують певні перевезення разом з бронюванням отримують право перетинати кордон України і у військовий час.

Разом до перемоги! Слава Україні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі