Теми статей
Обрати теми

Без перевірки із когорти сільгоспЄП не виключають!

Децюра Сергій, податковий експерт
Багато сільгосптоваровиробників, які є платниками сільгоспЄП (займаються вирощуванням продукції рослинництва), мають у ЄДР й «птахівничі» види діяльності. Дехто з них цими видами діяльності ніколи не займалися і займатися не планують. Але після того як на початку 2022 року «птахівничі» види діяльності стали заборонені на сільгоспЄП податківці почали вимагати від аграріїв виключити їх з ЄДР. Тих хто цього не зробить фіскали погрожують викинути із когорти платників сільгоспЄП. Чи правомірні такі заяви, поговоримо далі.

Заборона для птахівництва

З початку 2022 року в полку заборонених видів діяльності прибуло. Так, у 2022 році не можуть бути платниками сільгоспЄП суб’єкти господарювання, які займаються вирощуванням свійської птиці (01.47 КВЕД-2010), виробництвом з неї м’яса (10.12 КВЕД-2010), а також вирощуванням перепелів і страусів (01.49 КВЕД-2010 у частині розведення і вирощування) (п.п. 291.51.1 ПКУ).

При цьому, звертаємо увагу, що

заборона звучить так, що не можуть бути аграрії платниками сільгоспЄП, якщо вони безпосередньо замаються птахівництвом

Тобто у них є для цього відповідні потужності і вони фактично несуть витрати на виробництво продукції, та отримують від такого виробництва птахівничу продукцію. При цьому немає значення для яких цілей вони її використовують: продають чи використовують у власній діяльності (наприклад, для виробництва страв, тощо). Саме той факт, що вони займаються птахіництвом, позбавляє їх права бути платником сільгоспЄП.

Якщо ж аграрій фактично не займається птахівництвом, а тільки має серед своїх видів діяльності, що внесені у ЄДР, «птахівничі» види діяльності, то це не говорить що аграрій порушив правила перебування на сільгоспЄП. Так як він фактично не займається забороненими «птахівничими» видами діяльності.

Про те, що тільки факт наявність у підприємства у ЄДР певних видів діяльності, не перетворює автоматично підприємство на суб’єкта, який займається цими видами діяльність говорить Мінфін і Держстат у листах від 14.03.2018 р. № 35230-06-5/6959, № 04.3-07/22-18*.

* І хоча в листах ідеться не про сільгоспЄП вважаємо, що їх висновки можна використовувати у нашому випадку. Так як вони роз’ясняють подібну за аналогією з нашою ситуацію.

У цих листах підкреслюється, що підприємство не вважається таким, що замається певними видами діяльності (наприклад, є видобувачем корисних копалин) навіть у тому випадку, якщо одним із зареєстрованих видів його діяльності згідно з КВЕД-2010 є добування корисних копалин, але воно не провадить цю діяльність. Річ у тім, що код виду діяльності не створює прав чи обов’язків для підприємств і не спричинює жодних правових наслідків. Код виду діяльності — це припущення, а не доказ.

Водночас на практиці, як бачимо, фіскали іноді ігнорують цей підхід. Вони вважають, що сам факт наявності у аграрія у ЄДР забороненого «птахівничого» виду діяльності дає їм право викинути аграрія із реєстру платників сільгоспЄП.

На наш погляд, такий висновок фіскалів неправомірний. Але тим аграріям, що не бажають з ними сперечатися, радимо як найскоріше виключити із ЄДР заборонені види діяльності і спати спокійно.

Чи можна внести зміни в ЄДР під час війни

Після того як 24.02.2022 рашисти вторглися на територію України багато реєстрів, в тому числі і ЄДР, не працювали довгий час. Тому внести зміни до ЄДР і виключити із нього заборонені для сільгоспЄП «птахівничі» види діяльності не було можливості майже до кінця березня 2022 року.

Але довго бути замороженим ЄДР не міг, навіть за умови військового стану економіка країни все рівно має функціонувати. Тому в кінці березня Мінюст повідомив, що ним було таки реалізовано можливість проведення найбільш нагальних реєстраційних дій. В тому числі було відкрито змогу вносити зміни до видів економічної діяльності юрособи, що містяться у ЄДР.

Куди слід буде звернутися юрособі, щоб внести зміни у ЄДР у різних регіонах України шукайте на сайті Кабміну за посиланням: www.kmu.gov.ua/news/onovlenij-poryadok-derzhavnoyi-reyestraciyi-yuridichnih-osib-ta-fop-v-period-voyennogo-stanu. Хоча якщо у вашому регіоні ЄДР ще не працює, то можна звертатися в ЄДР іншогорегіону.

Водночас, ще раз наголошуємо! Тільки наявність у ЄДР заборонених «птахівничі» види діяльності без їх фактичного не здійснюють не впливає на право аграрія бути на сільгоспЄП.

А якщо фіскали самостійно виключать вас із реєстру платників сільгоспЄП, то ви можете відбитися від їх нападів.

Як боротися із фіскалами

Перш за все слід пам’ятали, що фіскали самостійно (тільки опираючись на своє судження) не можуть позбавити аграріїв статусу платника сільгоспЄП.

Річ у тому, що відповідно до п. 299.10 ПКУ реєстрація платником сільгоспЄП є безстроковою. А виключити аграрія із реєстру платників сільгосЄП податківці за їх самостійним рішенням мають право тільки за результатами проведення виїзних документальних перевірок платника сільгоспЄП, якщо вони виявлять невідповідності такого аграрія вимогам п. 4 п. 291.4 та п. 291.51 ПКУ (п. 299.11 ПКУ).

Отже, виходячи з цього,

аграрія можуть викинути з реєстру платників сільгоспЄП тільки після того, як фіскали зроблять виїзну документальну перевірку

Нагадаємо: під час воєнного стану виїзні документальні перевірки не здійснюються, а тому, по суті, під час воєнного стану аграрія позбавити статусу платника сільгоспЄП фіскали законно не мають права.

Водночас, фіскали доволі часто ігнорують цю вимогу. І виключають аграріїв із реєстру платників сільгоспЄП без перевірки.

Якщо так сталося у вашому випадку, то можете оскаржити дії фіскалів у суді. Про пощзитиіну судову практику в цьому випадку свідчвть, наприклад, постанова Сьомого апеляційного адмінсуду у справі № 560/7000/21 від 30.11.2021 (reyestr.court.gov.ua/Review/101501268) та Рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду від 07.12.2021 у справі № 160/11296/21 (reyestr.court.gov.ua/Review/101721250)

В них суд прямо говорить, що єдиним законним способом реалізації владних управлінських функцій є проведення документальної перевірки, на підставі якої встановлюється, що платник податків не може перебувати на спрощеній системі оподаткування (бути платником ЄП), як наслідок — прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ЄП шляхом виключення з реєстру платників цього податку.

Отже, перед прийняттям рішення про позбавлення юрособи статусу платника сільгоспЄП контролюючий орган мав би провести документальну перевірку платника податків. Якщо цього не було зроблено, то позбавлення аграрія статусу платника сільгоспЄП є незаконним. А тому, суд поновляє аграрія у статусу платника сільгоспЄП.

Але якщо ви доводити справу до суду не бажаєте, то краще виключіть із ЄДР заборонені «птахівничі» види діяльності і працюйте на сільгоспЄП і далі без проблем.

Слава Україні! Разом до перемоги!.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі