Теми статей
Обрати теми

У пошуках працівника

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник не виходить на зв’язок. Як його табелювати? Чи можна його звільнити? І якщо можна, то як провести з ним остаточний розрахунок? Такі питання наразі не поодинокі. Причини цього зрозумілі всім. Але що роботи роботодавцю в такій ситуації? Зараз все розповімо.

Головне питання

Почнемо нашу розмову про зниклого працівника з головного питання: чи можна зниклого працівника взяти й звільнити, наприклад, за прогул?

Не радимо вам навіть думати в ту сторону! Звісно, перше що приходить на ум, коли працівник не виходить на роботу, — прогул. Проте прогулом вважається відсутність на роботі як протягом усього робочого дня, так і більше 3-х годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин (п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 № 9).

У випадку, що розглядається, причини відсутності невідомі. Працівника немає і він не надав пояснень, чому він був відсутнім на роботі. Тож визначити чи були причини відсутності поважними, неможливо.

Все сказане вище узгоджується з приписами ст. 147 та 149 КЗпП. Ними визначено, що звільнення за прогул є дисциплінарним стягненням. До його застосування роботодавець повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

Відсутність таких пояснень не перешкоджає застосуванню стягнення, але тільки у випадку, якщо роботодавець зможе довести те, що працівник відмовився їх надавати. Таким доказом, як правило, є акт, складений за підписом кількох осіб на підтвердження відмови працівника дати пояснення по суті порушення трудової дисципліни.

Тож, як не крути, а потрібно чекати на працівника та на його пояснення чи відмову від їх надання.

Навіть той факт, що у вашому населеному пункті не йдуть активні бойові дії, не підтверджує прогул.

Тож, що роботи роботодавцеві?

Що робити роботодавцеві?

Відповідь на це питання належатиме від того, де знаходиться роботодавець працівника, що не виходить на зв’язок.

Безпечно. Якщо це відносно безпечне місце, де не ведуться бойові дії й підприємство (ФОП) працює, то застосовуємо стандартний набір дій:

1) фіксуємо відсутність працівника на роботу (доповідна записка керівника працівника, акт про відсутність на робочому місці працівника, в табелі обліку робочого часу зазначаємо «НЗ» — неявки з нез’ясованих причин) та надсилаємо йому лист з повідомленням про вручення з вимогою надати в письмовій формі пояснення щодо причин відсутності на роботі. Копія такого листа повинна залишитися в роботодавця;

2) у разі появи працівника, з’ясовуємо причину відсутності. Для цього пропонуємо йому надати письмові пояснення. Відмову фіксуємо документально;

3) на підставі наявних документів (пояснень, актів тощо) роботодавець визначає, чи є причини відсутності поважними.

Вичерпного переліку поважних причин відсутності на роботі в трудовому законодавстві не існує

Тому в кожному окремому випадку оцінка поважності причини відсутності на роботі дається виходячи з конкретних обставин;

4) у разі визнання причин неповажними керівник має право звільнити працівника з власної ініціативи на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Проте може й не роботи цього.

Звільнення працівника за прогул — право, а не обов’язок роботодавця. Тож добре поміркуйте перед тим, як цим правом скористатися. Не виключено, що працівник буде шукати захисту своїх інтересів в суді.

Якщо відсутність працівника буде визнано поважною, то скоригуйте табель в залежності від причини відсутності.

Бойові дії. Якщо роботодавець та/або працівник, що загубився, знаходиться в зоні ведення бойових дій, то найкращий варіант дій — призупинення дії трудового договору.

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. При цьому сторони трудового договору продовжують знаходитися у трудових відносинах.

Про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості (!) мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX). Тож той факт, що роботодавець не має можливості проінформувати працівника про призупинення трудового договору не позбавляє його права призупинити трудовий договір, укладений з таким працівником.

Увага! Право призупинити дію трудового договору з’явилося з 24.03.2022. Максимальний строк, на який може бути призупинено трудовий договір — до дня припинення або скасування військового стану.

В табелі обліку використання робочого часу окремої позначки для призупинення дії трудового договору не передбачено. Тож рекомендуємо або ввести свою позначку, наприклад «ПД» — призупинення дії трудового договору, або ж табелювати «І» — інші причини неявок.

Якщо працівник був відсутній на роботі до призупинення дії трудового договору, то таблеюйте такий час «НЗ» ну або відразу «І» — інші причини неявок — якщо відразу визнаєте причину відсутності поважною.

Детально про призупинення дії трудового договору, читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі