Теми статей
Обрати теми

Як не працювати 25 квітня та 2, 9 травня?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Приводом для написання цієї статті послужили ось такі запитання нашого читача: підкажіть, будь ласка, чи обов’язково 25 квітня та 2, 9 травня 2022 року робити робочими днями? Чи можна залишити їх неробочими? Якщо можна, то які накази потрібно видати підприємству (приватне підприємство, 5-денний робочий тиждень, 8-годинний робочий день)? Що ж, відповідаємо на запитання.

Скажи, чому?

Чому появилися ці запитання? Річ у тім, що з 24.03.2022 й до завершення воєнного стану положення ст. 73 КЗпП, якою встановлено перелік святкових та неробочих днів, робота в які не проводиться, не застосовуються. Це прямо зазначено в ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Тобто, для цілей організації трудового процесу, такі дні стали звичайними днями календаря. Ніякого скорочення робочого дня напередодні цих днів не відбувається (бо це ж звичайний собі день), робота в такі дні проводиться на загальних підставах, підвищеної оплати немає, переносів у разі «накладення» з вихідним днем немає.

Звісно, що відсутність святкових/неробочих днів впливає й на загальну норму робочого часу на місяць.

Так, якщо підприємство у зв’язку з запровадженими змінами працює, наприклад, 25.04.2022 (день, який згідно з мирним законодавством повинен бути вихідним через збіг вихідного та неробочого дня — Великодня 24.04.2022), то воно повинно попередити про це працівників та збільшити загальну норму робочого часу на квітень.

А якщо не працювати та не збільшувати?

Що порушить роботодавець, якщо не збільшить норму робочого часу?

Чи є порушення?

Чи має право роботодавець встановити меншу нормальну тривалість робочого часу ніж передбачена ч. 1 ст. 6 Закону № 2136? Так, має. Таке право закріплене в ч. 2 ст. 50 КЗпП. Саме тому багато хто з роботодавців не став збільшувати нормальну тривалість робочого часу до військових 60 годин на тиждень, а залишив мирні 40 годин на тиждень.

А чи може він встановити норму 32 години на тиждень? Так, це не заборонено. Навіть є підприємство серед наших передплатників, у якого нормальна тривалість робочого часу 20 годин на тиждень. Відпрацьовуючи норму годин на місяць, розраховану виходячи з нормальної тривалості робочого часу в 20 годин на тиждень, працівники цього підприємства отримують повний оклад. Та не будемо відволікатися. Розбираємося далі.

Чи може роботодавець нормальну тривалість в 32 години встановити лише для певного періоду, наприклад, з 25.04.2022 по 15.05.2022? Відповідь знову — так! Заборони для цього немає.

Навіть якщо у вас в колективному договорі визначено, що нормальна тривалість робочого часу залізно 40 годин на тиждень, це зараз не проблема. Річ у тім, що ст. 11 Закону 2136 дає право роботодавцю з власної ініціативи в період дії воєнного стану зупиняти окремі положення колдоговору.

Користуємося з розумом

Як можна використати зменшення нормальної тривалості робочого часу з 40 до 32 годин на тиждень при 5-денному робочому тижні? Визнати понеділки 25.04.2022, 02.05.2022, 09.05.2022 вільними від роботи днями, а ось тривалість роботи в інші робочі дні (з вівторка по п’ятницю) залишити незмінною — 8 годин на день.

В результаті таких дій норма тривалості робочого часу для 5-денного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю з 8-годинним робочим днем для квітня та травня 2022 року залишиться незмінною по 160 годин на місяць. Також не зміниться кількість робочих днів — по 20 робочих днів у квітні та травні.

Відпрацювавши цю норму працівники-окладники з повною зайнятістю повинні отримати основну зарплату в повному розмірі.

Як все оформити? Видати наказ. Його текст може бути таким.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі