Теми статей
Обрати теми

Помилки при подачі декларації єдиного податку

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Начебто не так давно минули граничні строки подання декларацій платниками єдиного податку (ЄП)за минулий рік, а глянеш — вже перетнула свій екватор звітна ЄП-кампанія за І квартал звітного року. На що звернути увагу? Що робити, якщо все ж наробили помилок. Давайте зараз про це поговоримо.

Intro

Почнемо з нагадування, що подати річну декларацію за 2021 рік платники ЄП груп 1 і 2 мали не пізніше 1 березня, а групи 3 — не пізніше 9 лютого. За І квартал останні мають відзвітувати не пізніше вівторка, 10 травня. Всі нюанси (у тому виключні випадки, у яких за І квартал доведеться відзвітувати і платникам ЄП груп 1 і 2) знайдете у статті «Як ФОП відзвітувати та сплатити податки за I квартал 2022 року», «Податки & бухоблік», 2022, № 24.

Зауважимо, що від відповідальності за несвоєчасне подання таких декларацій (мається на увазі штраф за п. 120.1 ПКУ) єдиноподатників звільняє:

— щодо декларацій, гранична дата подання яких була до 24.02.2022 (річна декларація платників групи 3), — «карантинний» штрафний мораторій, передбачений п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Втім це звільнення вас захистить, якщо свій обов’язок ви все ж таки виконаєте до кінця карантину. Наразі він діє до 31.05.2022 (до цієї дати його продовжили постановою від 23.02.2022 № 229, і не факт, що в останній раз).

ФОПам групи 3 слід звернути увагу на момент з адмінштрафом. Справа в тому, что в річній ЄП-звітності подається і звітність щодо ЄСВ. Тож за несвоєчасне звітування є ризик отримати чималий адмінштраф за ст. 1651 КпАП. На нього «карантинний» штрафний мораторій не пощирюється. Авжеж краще відзвітуватися скоріше, щоб запусти відлік 2-місячного строку давності (для адмінштрафу);

— щодо декларацій, гранична дата подання яких була починаючі з 24.02.2022, — «воєнне» звільнення, передбачене п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Та цей пункт обумовлює штрафне звільнення обов’язком подати звітність протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. З деякими нюансами, про які ви вже могли дізнатися зі статті «Звітуємо і платимо податки у період військового стану», «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

Загрози ЄСВ-адміну (про який згадувалося вище немає) допоки триває воєнний стан немає, бо п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говорить, що протягом воєнного стану для платників строки, визначені податковим законодавством, не течуть.

Зверніть увагу: застосування правил оподаткування, передбачених для групи 3 зі ставкою оподаткування 2 %, стартувало тільки з 01.04.2022. Відповідно звітувати за І квартал платникам цієї групи потрібно за старими правилами — за діючою формою декларації (Мінфін обіцяє невдовзі нову форму для щомісячного звітування платникам спецгрупи 3). Форма декларації, нагадаємо, затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578.

Хибний код: який антидот?

Розпочнемо з того, що податкову декларацію платника ЄП в електронній формі слід подавати за ідентифікатором форми:

— F0103307 — ФОПам, у яких податковий (звітний) період — квартал. Це платники «класичної» групи 3 (ставки 3 % та 5 %). Також цю форму використовують ті платники груп 1 і 2, які мають звітувати «всередині» року (при знятті з ФОП-реєстрації, при переході на загальну систему, при переході у групу 3 ЄП);

— F0103405 — ФОПам груп 1 і 2 при звітуванні за звітний рік;

J0103507 — юрособи-єдиноподатники «класичної» групи 3 (ставки 3 % та 5 %).

Буває, що ті ж ФОПи плутають електронні форми. Зазвичай при річному декларуванні.

Донедавна рекомендація податківців (на випадок подання «чужої» форми) була такою (консультація у категорії 107.04 БЗ):

«1) подати Декларацію за невірним ідентифікатором форми:

у разі подання до закінчення граничного терміну подання — з позначкою «Звітна нова» (з нульовими показниками);

у разі подання після закінчення граничного терміну подання — з позначкою «Уточнююча» (зменшуючи податкове зобов’язання до «0»);

2) подати Декларацію з вірним ідентифікатором форми з позначкою «Звітна» за такий самий звітний період».

Втім зазначена консультація з 07.02.2022 переведена у стан нечинних. Тай не все так просто, якщо із декларацією подавався ЄСВ-додаток, про що детальніше ми говорили у статті «Звітність не за тією формою», «Податки & бухоблік», 2022, № 9.

З цього приводу зазначимо, що якщо є друга успішна квитанція, то вважаємо, що не можна стверджувати, що «звітна місія» не виконана. Насправді вона виконана! Втім якщо є бажання все-таки виправитися, то, вочевидь можна діяти за тим алгоритмом, що його податківці пропонували раніше (див. вище). При цьому краще попередньо порадитися с податківцями.

Знайшли «стару» помилку: «як вийти сухим із води»?

Чи загрожує чимось зараз виправлення помилки, виявленої в ЄП-декларації, наприклад, за 2021 рік? Нічим не загрожує! Через згаданий вище «карантинний» штрафний мораторій, передбачений п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він покриває всі види штрафів (окрім виключень, прямо вказаних у зазначеному пункті). В їх числі (у числі винятків) нашого випадку якраз-таки й немає.

Втім, можуть дещо насторожити роз’яснення податківців, у яких вони говорять про заповнення в разі виправлення помилок рядка, в якому вказується сума «самоштрафа», а саме:

рядка 15 розд. ІV «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок», у якому показують суму штрафу в розмірі 3 % від суми недоплати (рядок 13 х 3%) юрособам-єдиноподатникам групи 3 у разі виправлення помилок із допомогою подання уточнюючої декларації (підкатегорія 108.01.05 БЗ);

рядка 16 розд. ІV, в якому зазначається сума штрафу в розмірі 5 % від суми недоплати (рядок 13 х 5 %) при виправленні помилок за допомогою звітної або звітної нової податкової декларації за наступний звітний період (підкатегорія 108.01.05 БЗ);

рядка 19 розд. VI «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок», у якому вказується сума штрафу. При цьому при поданні звітної (звітної нової) декларації штраф зазначають у розмірі 5 % від суми збільшення, а при поданні уточнюючої декларації — 3% від суми збільшення. Про це ДПСУ говорить у підкатегорії 107.01.07 БЗ (ср. ).

При цьому головне податкове відомство в цих роз’ясненнях ані словечком не згадує про «карантинне» звільнення від штрафів!

Втім, це зовсім не означає, що податківцям дозволено ігнорувати прямі норми ПКУ! В «узагальненому» роз’ясненні стосовно всіх податків і зборів (категорія 123.01 БЗ) ДПСУ погоджується, що в разі самостійного виправлення помилок, виявлених у податкових деклараціях за звітні (податкові) періоди І — ІІІ квартали 2020 року*, протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину) платник податку на суму заниженого податкового зобов’язання не нараховує штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ та пеню.

* Крім ПДВ, акцизного податку, рентної плати. Ці податки в якості виключення вказані безпосередньо в п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Вважаємо, що стосується це роз’яснення не тільки періодів, прямо вказаних у роз’ясненні, але й наступних за ними, аж до закінчення карантину. Для того, щоб уникнути штрафу (у тому числі «самоштрафу»), головне, щоб звітні (податкові) періоди припадали на карантин. А це означає, що

зараз можна без сплати «самоштрафу», пені виправити помилки, допущені не лише в декларації за 2021 рік, але й за 2020 та/або за будь-які податкові (звітні) періоди минулих двох років (2020, 2021). Головне, за логікою податківців, встигнути виправитися до кінця останнього місяця карантину.

Нагадаємо, карантин було запроваджено у березні 2020 року, а відповідні «звільняючі» норми запрацювали з 02.04.2020 — дати набрання чинності Законом № 540*. При цьому діє звільнення «заднім числом» — з 01.03.2020. А кінцева дата карантину (якщо його не буде знову продовжено) — 31.05.2022.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 № 540-IX.

Ех раз, та ще раз: виправляємо уточнюючу декларацію!

Якщо допустили помилку у ЄП-декларації, то виправитися не складно. Допоможуть вам у цьому наші рекомендації зі статті «ЄП-самовиправлення: як зараз», «Податки & бухоблік», 2021, № 56.

Логіка така, що

якщо ви подаєте уточнюючу декларацію (УД), то в ній усі показники заповнюються так, як вони мали би бути заповнені у декларації за той період, який ви уточнюєте. Також заповнюється розділ VI декларації у ФОП, розділ IV — в юросіб.

Якщо уточнена сума ЄП більше первісної, різниця доплачується до або під час подання УД.

Важливо! У полях 2 і 3 заголовної частини платник має зазначити період, який він буде виправляти через УД.

А як бути якщо допустили помилку в УД? Знову подаєте УД. Тобто знову подаєте (показуєте) правильні данні за відповідний період. Але при заповненні розділу VI у ФОП, розділу IV — в юросіб відштовхуватися слід від показників, що ви їх «засвітили» попереднім УД.

Висновки

  • Зараз на захисті від штрафів за несвоєчасне подання ЄП-декларацій — «карантинний» штрафний мораторій та «воєнне» штрафне звільнення.
  • Не переплутайте ідентифікатор електронної форми ЄП-декларації — це може додати зайвого клопоту.
  • Якщо виправляємо ЄП-декларації за періоди 2020, 2021 року, «самоштрафу» і пені немає.
  • Якщо подаєте уточнюючу ЄП-декларацію, то в ній усі показники заповнюються так, як вони мали би бути заповнені у декларації за той період, який ви уточнюєте. Також заповнюється розділ VI декларації у ФОП, розділ IV — в юросіб.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі