Теми статей
Обрати теми

Помилковий РК заблоковано: чи можна його кинути?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Відправлений на реєстрацію зменшуючий РК було заблоковано. Потім виявили, що в ньому зазначена неправильна дата. Чи можна такій помилковий РК не розблоковувати (кинути), а скласти і відправити на реєстрацію новий зменшуючий РК з правильною датою?

Так, так можна зробити, якщо дотриматися деяких умов.

Нагадаємо, контролери говорять, що помилкові (зайві) ПН/РК можна не розблоковувати і жодних розблокувальних документів (оскільки вони в цьому випадку відсутні) взагалі не подавати (БЗ 101.18; БЗ 101.18). Хоча при цьому зазначають, що пояснення (про те, що ПН/РК помилкові) можна і подати.

Проте так зробити і просто кинути заблокований помилковий РК можна тільки в тому випадку, якщо далі жодних інших коригувань ПН проводити не треба. А як бути, якщо заблокований РК дійсно помилковий і реєструвати його в ЄРПН не треба, проте ПДВ-коригування провести необхідно, у зв’язку з чим вимагається зареєструвати до ПН іншій правильний РК? Чи можна кинути заблокований помилковий РК і далі подавати на реєстрацію новий правильний?

На жаль, податківці можуть не прийняти новий РК унаслідок наявності попереднього заблокованого РК до цієї ПН. Зазвичай у цьому випадку приходить повідомлення: «податкова накладна від… №… знаходиться в стадії незавершеного коригування» (і в дужках зазначаються реквізити заблокованого РК). Тож доки заблоковано попередній РК до ПН, зареєструвати до неї наступний правильний РК просто не вийде. Тому новий правильний РК не зареєструють, поки не відмовлять у реєстрації помилкового.

Який же вихід?

У такому разі треба діяти у два кроки:

спершу розібратися із заблокованим РК — подати податківцям відповідні пояснення про те, що РК помилковий, щоб завершити процедуру блокування такого помилкового РК. Для цього можна подати письмові пояснення в довільній формі, де зазначити, що: «РК помилковий, документи відсутні, просимо прийняти рішення про відмову в реєстрації». Нагадаємо, що подавати пояснення щодо заблокованого зменшуючого РК (відправленого на реєстрацію покупцем) повинен постачальник (БЗ 101.18). У відповідь податківці мають прислати рішення про відмову в реєстрації помилкового РК.

Причому згідно з п. 3 Порядку № 520* рішення про відмову в реєстрації РК регіональна комісія повинна прийняти протягом 5 робочих днів. Проте оскільки на воєнному стані строки продовжуються (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ НКУ), то податківці можуть прислати відмову і пізніше. А ось уже дочекавшись відповіді (відмови) податківців

після того як вирішена доля попереднього заблокованого РК (і в його реєстрації відмовлено), можна подавати на реєстрацію новий правильний РК з правильною датою.

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі