Теми статей
Обрати теми

Помилка в заголовній частині

Нестеренко Максим, податковий експерт
Іноді буває так, що при складанні ПН платник помилився в найменуванні контрагента чи в інших реквізитах заголовної частини. У цій статті ми розглянемо, як виправити таку помилку.

Помилка в заголовній частині ПН може бути спричинена кількома факторами. Це може бути банальний «недогляд» із зазначенням іншого найменування, може бути невідповідність організаційно-правової форми, може бути граматична помилка тощо.

Принагідно нагадаємо: помилки, що не заважають ідентифікувати постачання, виправляти не обов’язково. Вони не можуть бути єдиною підставою для невизнання ПК покупця, хоча деякі реквізити є обов’язковими (наприклад, найменування; див. лист ДФСУ від 05.06.2018 № 2451/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Втім, як правило, покупці вимагають виправити помилку в заголовній частині, аби не хвилюватися за свій податковий кредит. І заради гарних стосунків з контрагентом буде доцільно піти йому назустріч і виправити такі помилки.

Виправлення помилки

Виправити помилку в найменуванні контрагента дуже просто: помилка в найменуванні контрагента виправляється за допомогою РК. Загальне правило виправлення нульових помилок вам відоме. Для цього у виправляючому РК зазначаються виправлені дані (п. 21 Порядку № 1307).

РК на виправлення найменування покупця складається на дату виявлення помилки. У заголовній частині такого РК всі правильно заповнені реквізити дублюються, неправильно заповнений реквізит («Найменування отримувача (покупця)») — зазначається правильно (п. 22 Порядку № 1307). А от таблична частина такого РК (розділ А і графи 1.1 — 15 розділу Б) залишається незаповненою. У тому числі не заповнюється графа 2.1 розділу Б «Причина коригування: код причини». Тобто помилка в найменуванні контрагента виправляється за допомогою порожнього РК.

Оскільки такий РК є нульовим, реєструвати його повинен продавець (абзац четвертий п. 192.1 ПКУ; абзац другий п. 25 Порядку № 1307). Причому штрафів за порушення строків ЄРПН-реєстрації виправляючого РК можна не боятися — адже сума ПДВ у такому РК дорівнюватиме нулю.

Як бачите, виправити помилку в заголовній частині значно легше, ніж помилку в ІПН. Принагідно зауважимо: описаний вище порядок виправлення помилки працює тільки в тому випадку, якщо, ІПН контрагента заповнений правильно. В іншому випадку виправляємося в тому порядку, в якому виправляється ІПН.

Увага! Якщо ви зазначили у ПН не той код зведеності (або ж помилково позначили звичайну ПН як зведену), виправитися у вищезазначеному порядку теж не вийде. Податківці вважають, що такі помилки виправляються перевипискою ПН. Тобто вам доведеться обнуляти помилкову ПН через РК-103 і складати нову, в якій правильно буде зазначено інформацію в лівому верхньому куті (див. лист ДФСУ від 23.08.2019 № 3962/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Відображення в декларації

Продавець. Для початку найголовніше: для ПДВ-обліку продавця те, що він у ПН зазначив реквізити заголовної частини з помилкою, за великим рахунком, нічого не значить. Він у будь-якому випадку повинен відобразити ПДВ-зобов’язання за правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Тобто в тому періоді, в якому була ПДВ-подія, з якою пов’язано складення ПН з помилковим найменуванням контрагента.

Що ж до виправляючого РК, то він у декларації продавця і в її додатку Д1 не відображається.

Покупець. Покупець для того, аби максимально убезпечити свій податковий кредит, повинен почекати поки продавець зареєструє в ЄРПН виправляючий РК і вже після цього відображати у декларації податковий кредит на підставі ПН, яка виправлялася. При цьому сам РК покупець у декларації і додатку Д1 не відображає. Втім якщо помилка не заважає ідентифікувати операцію, то можна і не чекати на виправлення помилки.

Для наочності проілюструємо виправлення помилки в заголовній частині на практичному прикладі.

Приклад. У ПН від 31.05.2022 № 74, складеній ТОВ «Калина» на ТОВ «Юніс», помилково зазначено найменування покупця (ТОВ «Юкіс»). При цьому ІПН покупця зазначено правильно. Помилку виправлено РК від 03.06.2022 № 15.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі