Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийняття на роботу: зустрічайте змінену форму

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Постанова КМУ від 26.07.2022 № 835

Висновок документа

Оновлено форму Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту: одну нісенітницю прибрали, іншу — покращили.

Трішки історії, бо без неї тут ніяк.

Було. Попередній апгрейд Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту відбувся на початку січня цього року. Причиною тому була ч. 1 ст. 23 Закону України від 15.07.2021 № 1667-IX (далі — Закон № 1667), яка зобов’язувала резидента Дія Сіті повідомляти податківців про укладення гіг-контракту до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом. Тож зміни були потрібні. Але реалізовані вони були…

По-перше, чомусь розробники змін тоді не подумали про те, що на відміну від трудових договорів, гіг-контракт не оформлюється наказом (розпорядженням). Річ у тім, що гіг-контракт — це не трудовий, а цивільно-правовий договір (ЦПД).

По-друге, до категорій осіб, на який подається Повідомлення, невідомо чому було додано категорію з дивною назвою «працівники на підставі ЦПД». Мабуть, розробники знову не подумали чи не знали, що працівником є особа, яка працює згідно з трудовим договором (контрактом). А за ЦПД виконує роботи (надає послуги) фізособа — підрядник (виконавець). Та хто б не були ті «працівники за ЦПД», ані КЗпП, ані Закон № 1667, ані цивільне законодавство не зобов’язувало будь-яку із сторін ЦПД інформувати податківців про його укладення.

І ось КМУ знову вносить зміни в форму Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту, що коментуються. Що отримали?

Стало. 28.07.2022 набрала чинності постанова, що коментується. Вона внесла зміни у форму Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту.

З назви графи 9 «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу / укладення гіг-контракту» Повідомлення прибрали слова «укладення гіг-контракту». Тож

графу 9 Повідомлення заповнюємо виключно у разі відображення інформації про прийняття працівника на роботу на умовах трудового договору

Як бачите, перший ляп, про який ми з вами говорили, прибрали.

Що стосується «працівника за ЦПД», то замість нього в формі Повідомлення з’явилася «особа на підставі ЦПД».

Ба більше, цей ЦПД додали в назви граф 10 та 11 табличної частини Повідомлення. І знову жодного пояснення, чому на ЦПДшників слід подавати Повідомлення, чим це передбачено, та в які строки те Повідомлення подавати, якщо подавати, немає.

Питання століття. Що роботи з цими ЦПДшниками? Подавати на них Повідомлення чи ні? Думка «Податки & бухоблік» не змінилася: підстави для подання Повідомлення на осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, наразі відсутні. Тож подавати Повідомлення не потрібно. Але, звісно, останнє слово тут за вами.

Ми ж обґрунтуємо свою позицію.

Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту затверджене постановою КМУ від 17.06.2015 № 413 (ср. ). Ця постанова розроблена та затверджена на виконання ч. 3 ст. 24 КЗпП та ч. 1 ст. 23 Закону № 1667. Це прямо зазначено в її вступній частині.

Частина 3 ст. 24 КЗпП зобов’язує роботодавця повідомити податківців про укладення трудового договору з працівником. Відносини, що виникають у рамках ЦПД, КЗпП не хвилюють взагалі.

Частина 1 ст. 23 Закону № 1667 вимагає від резидента Дія Сіті повідомити податківців про укладення гіг-контракту з гіг-спеціалістом. Але в цьому Законі немає жодного слова щодо обов’язку резидента Дія Сіті подати Повідомлення на осіб, які у нього виконують роботи (надають послуги) за ЦПД.

В листах від 21.01.2022 № 4711-06/3082-07 та від 28.01.2022 № 4706-06/4356-01 Мінекономіки також доходило висновку, що КЗпП, Закон № 1667, а також цивільне законодавство не зобов’язують роботодавця інформувати ДПСУ про укладення ЦПД з фізособою.

Разом з тим, на думку Мінекономіки, подавати на ЦПДшника Повідомлення доцільно, якщо підприємство (ФОП) є його страхувальником й нараховує на винагороду за ЦПД ЄСВ. Чому? Відомство не пояснює. Але пропонує звернутися до Мінсоцполітики. Мінсоцполітики ж просто мовчить.

А що з відповідальністю за неподання Повідомлення? Вона може загрожувати роботодавцям (їх посадовим особам) лише в разі неподання Повідомлення про прийняття на роботу працівників за трудовими договорами (контрактами).

Відповідальність за неподання Повідомлення про укладення гіг-конктракту з гіг-спеціалістом не передбачена законодавством. Також нічого не загрожує роботодавцеві та резидентові Дія Сіті у разі неподання Повідомлення про укладення звичайного ЦПД.

Тож у разі візиту Держпраці інспекторів праці будуть цікавити Повідомлення на працівників. У листі від 04.02.2022 № 702/4.1/4.1-22 Держпраці наголошує, що укладення цивільно-правових договорів регулюється ЦКУ, контроль за виконанням умов яких не належить до повноважень Держпраці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі