Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку в чеку РРО/ПРРО

Вишневський Михайло, податковий експерт
Звичайно, як і будь-яка людина, касир не застрахований від помилок при реєстрації розрахункових операцій через РРО або ПРРО. Просто виправити помилки в чеку, закресливши неправильне значення того чи іншого реквізита і вписавши правильне, не можна. А як можна? І чи щодо всіх реквізитів можна? Розповідаємо просто зараз.

Більшість обов’язкових реквізитів фіскального чека занесені до РРО/ПРРО заздалегідь. І далеко не завжди це робить касир — частіше таку справу доручають професіоналам (зокрема, працівникам ЦСО).

Так-от, одні реквізити повторюються без змін у кожному чеку (наприклад, найменування суб’єкта господарювання, назва та адреса господарської одиниці). Інші (скажімо, загальна сума ПДВ або акцизного податку) щоразу розраховуються за формулами. Деякі (як-от для підакцизної групи товарів назва товару, код УКТ ЗЕД, ціна) мають бути обов’язково запрограмовані в РРО/ПРРО.

Однак усі їх об’єднує те, що оператор (продавець, касир) ніяк не впливає на відображення таких реквізитів у чеку. Він не може ні помилитися в них у момент здійснення розрахункової операції, ні виправити їх, якщо вони друкуються з помилками. Саме через це відповідна нормативка не містить процедури виправлення таких реквізитів.

Виправити у фіскальному чеку можна лише сумові помилки і помилки у формі оплати

Причому правила проведення таких виправлень для РРО і ПРРО різні. З огляду на це розглянемо їх по черзі.

Сумові помилки в чеку РРО. Скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюють шляхом реєстрації від’ємної суми. А от реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно» заборонено (п. 7 розд. III Порядку № 547*). Після того як помилку буде виправлено, складають акт, у якому вказують дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа (п. 8 розд. III Порядку № 547).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Слід розуміти, що сумові помилки можуть бути наслідком кількох помилкових дій одночасно або якоїсь однієї з них: пробили (1) не той або взагалі зайвий товар, (2) не ту кількість товару, (3) не ту вартість товару. Тож і виправляти такі помилки слід так, як описано вище.

Помилки у формі оплати в чеку РРО. Про виправлення цієї помилки у п. 8 розд. III Порядку № 547 сказано тільки те, що слід скласти такий самий акт, як і при виправленні сумової помилки. А чи треба при цьому реєструвати через РРО від’ємну суму? Розглянемо два можливих випадки.

1. Отримали готівку — пробили безготівку. Мета роздрукування від’ємного чека — привести у відповідність суму готівки, що міститься у скриньці РРО, із сумою, яка потрапила у фіскальну пам’ять після допущення помилки, шляхом зменшення останньої без фактичної видачі готівки. А в цьому випадку такої невідповідності немає, оскільки готівковий платіж провели через РРО як безготівковий.

Тож для виправлення такої помилки цілком достатньо (див. БЗ 109.06):

— скласти акт про скасування помилково проведеної суми з формою оплати «Безготівкова» або «Карткою»;

— після отримання готівки від покупця за проданий товар (надану послугу) провести розрахункову операцію на повну суму покупки через РРО з роздрукуванням касового чека на повну суму проведеної операції.

2. Безготівку провели як готівку. Суть помилки зводиться до того, що у фіскальну пам’ять РРО потрапила певна сума, яку насправді ви готівкою не отримували. Натомість ця сума (щоправда, за вирахуванням комісії банка-еквайра) надійде вам трохи згодом на поточний рахунок у безготівковій формі.

Отже, щоб виправити цю помилку, треба:

— зареєструвати через РРО від’ємну суму, що дорівнює вартості проданого товару;

— скласти акт про скасування помилково проведеної суми з формою оплати «Готівкою».

Відповідальність за відсутність актів. Ви, певно, помітили, що при виправленні будь-якої з наведених вище помилок без складання акту не обійтись.

Акти про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку, помилкової форми оплати суб’єкт господарювання зобов’язаний зберігати протягом трьох років і надавати їх контролюючим органам під час проведення перевірки

Про це прямо сказано в п. 8 розд. III Порядку № 547.

А що може загрожувати за відсутність актів? Податківці роз’яснюють (БЗ 109.18): за це порушення до платника будуть застосовані штрафні санкції в розмірі 1020 грн. А за ті самі дії, вчинені платником, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, розмір штрафу подвоюється. Підставу для цих штрафів вони вбачають у п. 121.1 ПКУ.

Виправлення ПРРО-помилок. Скасування помилково проведеної суми через ПРРО здійснюється одним із двох способів (БЗ 109.20):

1) через фіскальний касовий чек видачі коштів (форма № ФКЧ-2). Виправляти помилку цим способом можна, на наш погляд, до того, як касир створить Z-звіт. Річ у тому, що тільки так можна уникнути розбіжності між залишком коштів, які знаходяться біля ПРРО, з даними, зазначеними в Z-звіті;

2) через сторнування раніше здійсненої операції та проведення операції продажу повторно. Застосувати цей варіант виправлення помилки можна до моменту закриття зміни на ПРРО.

Виправляти ж помилки у формі оплати в чеку ПРРО слід з урахуванням того, що сказано вище про РРО.

При виправленні помилок через ПРРО складати такий акт, який складають при виправленні РРО-помилок, законодавство не вимагає

Але на цьому наполягають податківці (див. БЗ 109.20). І загрожують такими самими штрафами, як і власникам РРО (див. вище). Тож краще пристати на їхню забаганку, ніж доводити потім свою правоту в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі