№58

Податки & бухоблік, серпень, 2022/№ 58 Інші номери журналу ›
  • Продаж товарів із післяплатою: як провести через РРО/ПРРО Торгівля уроздріб із післяплатою (іноді податківці перекручують цей термін як «накладений платіж») була доволі популярною в мирний час. І зараз вона набуває обертів заново. Коли і як в таких випадках слід застосовувати касовий апарат? Як правильно оформити фіскальтний чек? Систематизуємо дещо із сказаного податківцями і дамо свої відповіді на ці запитання.
  • Назва товару в чеку РРО: які є вимоги? Згідно яких вимог зазначається в чеку РРО/ПРРО назва товару (послуги)? Чи можна «укрупнювати» в чеку РРО назви товарів? Чи повинне найменування товару в чеку РРО/ПРРО точно співпадати з даними вхідних документів на придбання товару? Розберемося зараз з цими питаннями.
  • РРО/ПРРО при попередній оплаті Правила застосування РРО/ПРРО при попередній оплаті на сьогодні більш-менш усталилися. Хоча й тут є свої проблеми, зокрема, з оформленням фіскального чека. Особливо коли передоплата була не повною, а частковою. Що і як у такому разі показувати в чеку? На жаль, фіскали не здатні чітко відповісти на це запитання, а те, що вони пропонують, більше схоже на фантазії. Розсіємо їх у цій статті й висловимо своє бачення, як вирішити це нескладне насправді завдання.
  • Кредит*/розстрочка: чи потрібен РРО/ПРРО Важко сказати, чи хтось пам’ятає той кричущий випадок, коли фіскали оштрафували на чималу суму відому торговельну мережу, що відмовлялася пробивати чеки РРО при продажу товарів у кредит. А вища судова інстанція не захистила тоді постраждалого платника, через що решта змушена була довгий час виконувати безглузді вимоги, які не лізли в жодні ворота… Сплив усього десяток літ — і зараз ті самі фіскали (а може, й інші, та яке це має значення?!) говорять зовсім інше. Що саме? По це — в нашій статті. А заодно й про правила застосування РРО/ПРРО при торгівлі в розстрочку.
  • Постоплата: РРОшимо тільки гроші! Ми навмисно вживатимемо тут термін «постоплата», щоб відрізнити її від післяплати* (яку податківці часто перекручують як «накладений платіж»). Під постоплатою розумітимемо відтерміновану в часі оплату за товар, яку покупець здійснює на користь продавця без залучення фінансового посередника, як це зазвичай відбувається при торгівлі з післяплатою. Коли за таких умов слід пробивати фіскальний чек і надавати його покупцеві? Як його оформити?
  • Платник ЄП на ставці 2 %: що з ПДВ у чеку РРО/ПРРО? Суб’єкт господарювання перейшов на єдиний податок за ставкою 2 % (ЄП 2 %). До переходу був платником ПДВ. Що робити з програмуванням РРО? Як «прибрати» ПДВ з чеку?
  • Переїзд в інше місто: що робити з РРО/ПРРО У зв’язку з небезпекою, зумовленою воєнними діями, певна кількість підприємств переїхала до інших населених пунктів. Які дії у зв’язку з цим такі підприємства мають вчинити щодо своїх РРО/ПРРО, КОРО тощо? Детальні інструкції — в цій статті.
  • Виправляємо помилку в чеку РРО/ПРРО Звичайно, як і будь-яка людина, касир не застрахований від помилок при реєстрації розрахункових операцій через РРО або ПРРО. Просто виправити помилки в чеку, закресливши неправильне значення того чи іншого реквізита і вписавши правильне, не можна. А як можна? І чи щодо всіх реквізитів можна? Розповідаємо просто зараз.
  • Оплата за QR-кодом: з РРО/ПРРО чи без них? ФОП здійснює роздрібну торгівлю непродовльчими товарами в спеціалізованому магазині та в мережі Інтернет. Має договір з банком про приймання банком платежів від населення на його користь. Каналом приймання платежів визначено Інтернет-банк. Чи має ФОП використовувати РРО/ПРРО при перерахуванні оплати за допомогою плакату з QR—кодом, отриманого від банку?
  • Відключили електроенергію: кіна не буде? Під час війни тимчасові перебої з електроенергією, на жаль, звична справа. Спрогнозувати ж, коли відновлять електропостачання та чи відновлять узагалі, доволі важко. Попри це суб’єкти господарювання намагаються працювати за будь-яких умов. У тому числі й ті, що зобов’язані використовувати РРО/ПРРО. Та чи можна це робити в принципі? А якщо можна, то кому, як і протягом якого часу? Якщо ж ні, але все одно доводиться, навіть порушуючи закон, то на які неприємності можна чекати в такому разі від податківців? Дамо відповіді на ці запитання в нашій статті.
  • Зник Інтернет: що робити з ПРРО? Наявність Інтернету вкрай важлива при роботі з програмним РРО (ПРРО). Адже у разі роботи з ПРРО на фіскальний сервер ДПСУ повинні передаватися електронні копії розрахункових документів, фіскальних звітів, фіскальних звітних чеків та іншої інформації, необхідної для обліку роботи ПРРО. Усе це можливо за наявності Інтернету. Але що робити у випадку коли Інтернет тимчасово відсутній?
  • Чи потрібен РРО/ПРРО при продажу води через водомат? Підприємство здійснює діяльність з продажу води населенню через автомати самообслуживания. Чи обов’язково у такому разі застосовувати РРО/ПРРО?
  • Торгівля в селах і селищах: як обійтися без РРО/ПРРО Заперечувати необхідність повного обліку готівки будь-де (хоч у селі, хоч у місті) та будь-коли (і в мирну годину, і особливо під час війни) можуть тільки нечисті на руку ділки. Решта, маємо надію, розуміє надважливість цієї справи. Яким же шляхом її краще вирішити? Можна, звісно, змусити всіх і всюди поставити касові апарати. А можна запропонувати вибір: або застосовуй РРО/ПРРО, або спробуй РК і КОРО*. Це має сенс особливо там, де торгівля не надто жвава, тобто в сільській місцевості. Розповімо сьогодні про те, як на селі торгувати з РК і КОРО, аби ви могли свідомо зробити свій вибір.
  • Заповнення розрахункової квитанції: чи обов’язково зазначати найменування та одиницю виміру кожного товару? Cуб’єкт господарювання здійснює діяльність, названу в Переліку КМУ № 1336*, що надає йому право працювати без РРО/ПРРО, але з обов’язковим застосуванням КОРО і РК**. Чи обов’язково в розрахунковій квитанції з РК зазначати найменування та одиницю виміру кожного реалізованого товару чи достатньо тільки загальної суми розрахунків? Розбираємося!
  • Чи потрібен товарний облік ФОП, що працює на селі без РРО, але з КОРО та РК? ФОП на єдиному податку здійснює роздрібну торгівля на території села. Працює без РРО, але з використанням зареєстрованих у податківців КОРО (Книга обліку розрахункових операцій) та РК (розрахункова книжка). Чи зобов’язаний такий ФОП вести облік товарних запасів?
  • Чи зупиняються під час війни строки подання РРО-звітності? Запитання зовсім не пусте, оскільки правильна відповідь на нього допоможе зорієнтуватися тим платникам, які мали б подавати РРО-звітність, але з певних причин зараз цього не роблять або не робили досі. Чи загрожують їм якісь штрафи і якщо так, то які? Розберемося в цьому детально.
  • POS-термінал: як працюємо зараз, які зміни і коли очікуються? На час воєнного стану немає ніяких послаблень від використання платіжних терміналів. Крім того, незабаром нас очікують серйозні зміни щодо їх використання. Ці зміни планувалися з 01.08.2022. Але цього не сталося. Як працюємо зараз, коли будуть введені в дію зміни і що вони передбачають — про це зараз і піде мова.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі