Теми статей
Обрати теми

Зник Інтернет: що робити з ПРРО?

Казанова Марина, податковий експерт
Наявність Інтернету вкрай важлива при роботі з програмним РРО (ПРРО). Адже у разі роботи з ПРРО на фіскальний сервер ДПСУ повинні передаватися електронні копії розрахункових документів, фіскальних звітів, фіскальних звітних чеків та іншої інформації, необхідної для обліку роботи ПРРО. Усе це можливо за наявності Інтернету. Але що робити у випадку коли Інтернет тимчасово відсутній?

Як ми будемо працювати з ППРО, якщо відсутній зв’язок з фіскальним сервером, ми маємо визначитися ще на етапі реєстрації ПРРО. В полі 5 Заяви про реєстрацію ПРРО (Форма № 1-ПРРО) суб’єкт господарювання має вказати (поставити позначку напроти відповідного поля):

— або він взагалі не буде в цьому випадку здійснювати розрахункові операції (ПРРО не працює в режимі офлайн);

— або він буде використовувати резервний РРО;

— або ПРРО буде працювати в режимі офлайн. Звісно, що цей варіант можна обрати, якщо у вашого ПРРО є опція роботи в режимі офлайн. Тобто, якщо він може створювати в режимі офлайн електронні розрахункові документи; зберігати їх у ПРРО до моменту відновлення зв’язку з сервером; автоматично переводитися у режим онлайн при відновленні зв’язку з сервером.

З першим та другим варіантами все більш-менш зрозуміло. Цікавить третій варіант — робота у режимі офлайн. Далі про нього поговоримо детальніше.

Як працювати в режимі офлайн визначає розділ V Порядку № 317*.

* Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну України від 23.06.2020 № 317.

Взагалі працювати в режимі офлайн можна, якщо суб’єкт господарювання заздалегідь отримав у податківців діапазон фіскальних номерів для роботи офлайн. Як сказано в ст. 5 Закону про РРО* використання ПРРО у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, забороняється.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

Але з цим не повинно бути проблем, тому що цей діапазон в принципі формується автоматично (звісно за умови, що в заяві про реєстрацію ПРРО ви зазначили, що ПРРО може працювати в режимі офлайн) (розд. II Порядку визначення діапазону*).

* Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн, затверджений наказом Мінфіну України від 23.06.2020 № 317.

Більш того, на час воєнного стану норма про заборону використання ПРРО без отримання діапазону фіскальних номерів зупинена (п. 13 розд. II Закону про РРО). А тому

у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером податківців ПРРО можна використовувати навіть без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів.

Робота ПРРО в режимі офлайн

Перехід ПРРО в режим офлайн відбувається автоматично (з’явиться повідомлення про те, що ППРО переходить в режим офлайн).

Як сказано в п. 6 розд. V Порядку № 317 при переведенні ПРРО в режим офлайн має бути сформоване електронне Повідомлення про проведення розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між ПРРО і фіскальним сервером за формою № 4-ПРРО (додаток 4 до Порядку № 317 (ідентифікатор J/F1316901).

Але

таке повідомлення формується автоматично самим ПРРО при переході в режимі офлайн. Спеціально його формувати та направляти до фіскального сервера не потрібно.

За правилами працювати в офлайн-режимі ПРРО може не більше 36 годин підряд і не більше 168 годин протягом календарного місяця (п. 1 розд. V Порядку № 317). У разі досягнення одного з граничних строків ПРРО повинен припинити проведення розрахункових операцій у режимі офлайн.

Але

на час воєнного стану проведення розрахункових операцій в режимі офлайн може здійснюватися із перевищенням цих строків. Тобто ПРРО може працювати в режмі офлайн більше ніж 36 годин безперервно/168 годин протягом календарного місяця.

Особливості роботи в режимі офлайн.

1. ПРРО має забезпечувати створення електронних розрахункових документів в режимі офлайн.

2. Розрахункові документи, сформовані в режимі офлайн, мають зберігатися в ПРРО до моменту отримання від фіскального сервера підтвердження про їх доставку.

3. Якщо розрахунки проводяться в режимі офлайн у розрахунковому документі (чеку) обов’язково має бути відмітка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн (п. 5 розд. V Порядку № 317).

4. Якщо в період роботи ПРРО в режимі офлайн настав строк формування фіскального звітного чека, то він має бути сформований після видачі останнього розрахункового документа за цю зміну і до формування повідомлення за формою № 3-ПРРО (додаток 3 до Порядку № 317) про відкриття наступної зміни. Фіскальні номери останнього розрахункового документа за цей день, фіскального звітного чека присвоюються із діапазону послідовно.

5. Якщо в період роботи ПРРО в режимі офлайн відкривається/закривається зміна, то повідомлення за формою № 3-ПРРО (додаток 3 до Порядку № 317) з відміткою «відкриття зміни» повинно бути сформовано після формування фіскального звітного чека за цю зміну і до видачі першого розрахункового документа за зміну, що відкривається.

Повернення в онлайн-режим

ПРРО повинні автоматично переводитися з режиму офлайн у режим онлайн-обміну з фіскальним сервером у момент відновлення зв’язку між ПРРО і цим сервером.

Протягом однієї години після відновлення зв’язку з сервером на фіскальний сервер автоматично безпосередньо самим ПРРО має бути відправлений пакет даних, який включає в себе:

— електронне повідомлення за формою № 4-ПРРО про початок роботи в режимі офлайн;

— копії створених ПРРО під час роботи в режимі офлайн розрахункових документів/Z-звітів;

— повідомлення про завершення режиму офлайн;

— електронне повідомлення за формою № 4-ПРРО з позначкою «завершення режиму офлайн».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі