Теми статей
Обрати теми

ФОП забув подати Звіт з ЄСВ за формою Д5: виправляємо упущення

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 104.09 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Якщо ФОП-загальносистемник за період до 01.01.2022 не подав Звіт з ЄСВ за формою Д5 (річна), то щоб виправити помилку, слід подати податкову декларацію з типом «Уточнююча» з додатком ЄСВ 1 із типом «Уточнююча».

Виправляємо забудькуватість. Підприємці на загальній системі уперше починаючи із звітування за 2021 звітували з ЄСВ за себе за новою формою. Причому не, як раніше, окремим Звітом з ЄСВ за себе за формою Д5, а в додатку ЄСВ 1 до декларації загальносистемника.

Про те, як заповнити додаток ЄСВ 1 до декларації за 2021, читайте у «Як ФОП-загальносистемнику відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік» // «Податки & бухоблік».

Але сьогодні розмова не про нові правила, а про стародавні. А саме про випадок, коли випадково за минулі періоди (до звітування за 2021 у 2022) ФОП-загальносистемник не подав Звіт з ЄСВ за себе за формою Д5. І от він виявив цю оказію. І тому збирається виправити ситуацію, що склалася.

Він знає, що для звітування використовувався в ті часи Звіт з ЄСВ за формою Д5, і тому шукає цей звіт і намагається його подати із запізненням. Але, на жаль, це йому не вдається. Форма Д5 вже втратила чинність, а тому скористатися нею не можна. Що ж роботи в цій ситуації?

Відповідь на це запитання дали фіскали у роз’ясненні, що коментується. Вони наголошують, що це упущення слід виправити. Але оскільки уже форма Д5 не дійсна, то робити це слід за правилами, що діють сьогодні.

Тобто вони радять виправляти через подання додатка ЄСВ 1 до декларації загальносистемника. А саме вони вважають, що у випадку коли ФОП-загальносистемник податкову декларацію за період до 01.01.2022 з позначкою «Звітна» подавав, а Звіт з ЄСВ за формою Д5 (річна) не подавав, то щоб відзвітувати з ЄСВ за себе, ФОП має подати декларацію з типом «Уточнююча» з додатком ЄСВ 1 із типом «Уточнююча».

Спираючись на це, робимо висновок, що у випадку коли ФОП-загальносистемник забув взагалі подати за певний період декларацію загальносистемника і Звіт з ЄСВ за формою Д5, то тепер він має подати звітну декларацію за той період разом із додатком 1 ЄСВ до неї. Тобто подає одну звітність, а не дві, як у минулому.

Все, по суті, логічно. Форма Д5 на дату виявлення промашки втратила чинність, отже, щоб відзвітувати з ЄСВ за минулі періоди, слід використовувати форму, що діє на час виправлення помилки.

Якщо декларація була подана, а не подано було тільки Звіт з ЄСВ за формою Д5, то слід робити уточнення.

Проводимо уточнення. Інша справа, як саме слід заповнити уточнюючу декларацію загальноситемника і додаток 1 ЄСВ.

Відповідь на це запитання також дали фіскали, але у БЗ 201.06**. Вони наголошують, що виправлення має відбуватися в такій послідовності:

1) спочатку слід заповнити додаток ЄСВ 1. В ньому слід обов’язково заповнити рядки та колонки табличної частини з правильними показниками за період, за який не було подано свого часу Звіт за формою Д5. Період, за який нараховується ЄСВ, ФОП вказує у рядку 8 «Тип платника та перебування (місяць)». Після заповнення табличної частини ФОП має визначити підсумкове значення рядка «Усього» графи 6 і перенести значення до розд. VI декларації.

2) потім приступаєте до заповнення декларації. Спочатку слід заповнити дані декларації щодо нарахованих ПДФО і ВЗ, так, як вони були відображені у річній декларації в минулому.

Після цього слід приступати до заповнення розд. VІ «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах».

При цьому оскільки ПДФО і ВЗ тоді були розраховані правильно, то слід продублювати одні і ті ж дані щодо нарахованих ПДФО і ВЗ у ряд. 21 та 22 і далі всі рядки, які стосуються уточнення ПДФО і ВЗ, не чіпати.

Що ж стосується ЄСВ, то тут будуть корективи. А саме

у рядку 21 слід вказати суму ЄСВ за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка. Оскільки в минулому суму ЄСВ не нараховували, адже форму Д5 не подавали, то тут слід вказати «0»;

— у рядку 22 – уточнена сума ЄСВ за період, що уточнюється. Тобто переносимо дані із рядка «Усього» графи 6 табличної частини з типом «Уточнююча»;

— у результаті порівняння даних рядків 21 та 22 більший показник буде у рядку 22, а отже, помилка (неподання звіту за формою Д5) призвела до заниження нарахованої суми ЄСВ. Тому різницю між даними рядків 22 та 21 слід зазначити у рядку 23.1;

— крім того, через донарахування ЄСВ за себе ще, можливо, доведеться нарахувати самоштраф (ряд. 24) і пеню (ряд. 25). Але чи слід їх нараховувати, залежатиме від періоду, за який не подали форму Д5, оскільки протягом деяких періодів, наприклад, протягом 2020 — 2022 діє карантинний мораторій на штрафи, а на сьогодні діє і воєнний мораторій на штрафи, у тому числі й на штрафи з ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі