№59

Податки & бухоблік, серпень, 2022/№ 59 Інші номери журналу ›
  • Робота за викликом, або Трудовий договір з нефіксованим робочим часом На багатьох підприємствах (у ФОП) є працівники, у яких завантаження роботою відбувається за принципом: то пусто, то густо. Наприклад, є замовлення — є робота, немає замовлення — чекаємо, коли надійде. Звісно, цей період очікування фактично є простоєм не з вини працівника. Проте встановлювати простій невигідно роботодавцеві. Та й працівники подекуди не горять бажанням просиджувати на роботі в період простою, бо на стороні можна за цей час гарну копійчину заробити. Вирішити проблему з нерівномірним завантаженням працівника допоможе трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Зустрічайте новинку в трудовому законодавстві.
  • Кадровий облік у воєнний час Ведення кадрової документації — обов’язок кожного роботодавця. На підставі цих документів обліковується робочий час, нараховується заробітна плата працівникам, визначається їх страховий стаж для призначення пенсії тощо. При цьому війна диктує свої вимоги до створення та зберігання кадрових документів. Давайте поговоримо про особливості кадрового обліку у воєнний час.
  • Добровільні виплати солдатам підприємства: наслідки Напевно ви вже знаєте, що законодавець скасував вимогу про збереження середнього заробітку працівникам, призваним або прийнятим на військову службу. Але багато роботодавців бажають продовжити надання фінансової підтримки своїм співробітникам, які захищають Україну. Як оформити ці виплати та які наслідки такого рішення? Давайте обговоримо.
  • Лікарняні ЦПДшникам Перехід на електронні листки непрацездатності привів до того, що в особистих кабінетах страхувальників на порталі електронних послуг Пенсійного фонду стали з’являтися е-лікарняні на осіб, які виконували роботи чи надавали послуги за цивільно-правовими договорами (ЦПД). Чи мають такі особи право на оплату тимчасової непрацездатності? І якщо так, як правильно призначити та розрахувати лікарняні? Пропонуємо знайти відповіді на ці запитання разом.
  • Рекламні роздачі алко- й тютюнових виробів (акциз, ліцензії, мінціни) Податківці нещодавно в БЗ (категорія 114.04) розмістили консультацію* з таким висновком: якщо госпсуб’єкт роздрібної торгівлі безоплатно розповсюджує підакцизні товари (алкогольні напої, тютюнові вироби) під час проведення рекламних заходів без проведення розрахункової операції, то база оподаткування роздрібним акцизом відсутня. Але при цьому фіскали наполягають на наявності у такого госпсуб’єкта ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Давайте разом проаналізуємо, чи коректні висновки фіскалів. А заразом зачепимо й питання «співжиття» безоплатної роздачі алкоголю з мінімальними роздрібними (оптовими) цінами на нього.
  • Штраф за несвоєчасну сплату податків: 5 % чи 25 %? Декларації з ПДВ за лютий — травень 2022 подано до 20.07.2022 (вчасно). Але в підприємства не було коштів на рахунку на сплату ПДВ за ними. Тож ПДВ не пізніше 31.07.2022 сплачений не був? Що за це загрожує? Розбираємось.
  • Курсові різниці в єдиноподатників Офіційний валютний курс зріс і з 21 липня зафіксований на рівні 36,5686 грн/$*. У зв’язку із цим освіжимо в пам’яті особливості обліку курсових різниць у єдиноподатників. Чи впливають курсові різниці на ЄП-дохід? Що думають про це контролери і наскільки їх вимоги законні.
  • Вчасно відправлену ПН зареєстрували з простроченням: коли виникає податковий кредит? Ситуація. Податкова накладна (ПН) за даними ЄРПН зареєстрована з простроченням. Продавець стверджує, що вчасно подав ПН на реєстрацію, і на підтвердження цього може нам надати копію повідомлення про прийняття електронного документа. Чи можемо ми, маючи таке підтвердження, вважати цю ПН своєчасно зареєстрованою і показати податковий кредит за нею в періоді складання?
  • Додатковий вклад до статутного капіталу від нерезидента Учасником ТОВ став нерезидент — вніс додатковий вклад валютою та обладнанням до статутного капіталу (СК). Протокол загальних зборів про залучення додаткового вкладу оформлений у лютому. Проте у зв’язку з воєнним станом держреєстрацію збільшення СК змогли здійснити тільки в червні. Як обліковувати додатковий вклад до СК від нерезидента? Коли його показувати в обліку: в лютому чи в червні після держреєстрації змін до ЄДР?
  • Не оприлюднили фінзвітність? Адмінштрафу не буде! Закон України від 19.07.2022 № 2436-ІХ
  • Рахуємо граничний ЄП-дохід після повернення зі спец-ЄП За матеріалами категорії 108.01.02 Бази знань
  • ФОП забув подати Звіт з ЄСВ за формою Д5: виправляємо упущення За матеріалами категорії 104.09 Бази знань*
  • Порушив правила спецЄП — стань загальносистемником! За матеріалами категорії 108.01.01 Бази знань*
  • Документальне оформлення оренди сільгосптехніки з персоналом Підприємство вирішило надати в оренду з персоналом комбайн для збору врожаю іншому підприємству. Як у такому випадку оформити первинні документи на здійснення такої операції? Який код послуги вказувати у податковій накладній?
  • Які премії враховуємо при оплаті відрядження? Положенням про преміювання, що діє на підприємстві, встановлено виплату премії. З лютого по червень 2022 року у зв’язку з фінансовими труднощами така премія не нараховувалась працівникам. У липні премію було нараховано. Також планується її нарахування в серпні. Чи включати такі премії у розрахунок середньої зарплати та денної виплати для оплати періоду відрядження?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі