Теми статей
Обрати теми

Порушив правила спецЄП — стань загальносистемником!

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 108.01.01 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Платники спецЄП у разі порушення умов перебування на спецЄП зобов’язані з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснене одне із порушень, перейти на загальну систему оподаткування

Основи. В ПКУ, на жаль, не сказано прямо, на яку систему оподаткування має перебратися суб’єкт господарювання (як юрособа, так і ФОП), після того як він порушить правила перебування на спецЄП.

Відомо тільки, що після припинення або скасування ВС платники спецЄП автоматично переходять на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання спецЄП (п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Тому спираючись на це, можна було припустити, що платники спецЄП після порушення «правил перебування» мають опинитися на своїй доспецЄПешній системі оподаткування. Такий висновок є логічним через те, що спецЄП — це тимчасова спрощена система оподаткування, яка покликана на певний час замістити для платника податку його діючу до переходу на спецЄП систему оподаткування і тим самим дати змогу вивести економіку України з кризи, яку викликала війна.

Але, як свідчить роз’яснення, що коментується, фіскали мають з цього приводу свою думку. На їх погляд, якщо платник спецЄП порушить правила перебування на воєнному ЄП, то він має перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, тобто на загальну систему оподаткування. Те на якій вони системі оподаткування були до переходу на спецЄП, для фіскалів значення не має.

Цей висновок по-різному слід розцінювати для різних платників податку.

Ексзагальносистемники. Якщо спецЄПепшник-порушник був до переходу на спецЄП на загальній системі оподаткування, то для нього формально буде все так, як і до цих висновків. Тобто для нього діятимуть правилами п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Після того як відбудеться порушення правила перебування на спецЄП, він опиниться на тій же системі оподаткування, що й був до переходу на спецЄП, тобто на загальній.

Ексспрощенці. Для тих платників, які до переходу на спецЄП були на ЄП груп 1 — 3, зміни будуть грандіозні. Суб’єкт, після того як відбудеться порушення правила перебування на спецЄП, опиниться не на своїй звичайній спрощеній системі (ЄП груп 1 — 3), а буде вкинутий на загальну систему.

Тобто для платників на звичайному ЄП в цьому випадку правила з п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ не діють. Дехто може сказати, що це нечесно. Але, на жаль, логіка в такому підході є. Адже правила перебування на спецЄП подібні до правил перебування на ЄП. Ба навіть більше — правила перебування на спецЄП дещо м’якші, ніж правила перебування на ЄП. Тому якщо платники порушив правила перебування на спецЄП, то можна говорити, що він порушив відразу і правила перебування на ЄП. А отже, здається, що йому місце саме на загальній системі.

Саме так слід було чинити і в мирний час, коли платник ЄП певної групи порушив правила перебування на ЄП (крім порушення обсягу отриманого граничного доходу ФОП груп 1 та 2, які замість відмови від ЄП можуть перейти у вищу групу). Тоді він мав з початку наступного кварталу перейти саме на загальну систему. Змінити групу ЄП у цьому випадку на старшу йому ПКУ не давав.

Спрощенець-аграрій. Інша справа, коли на спецЄП перейшов платник сільгоспЄП. Так от, у цьому випадку логіки і справедливості у висновках фіскалів шукати не слід.

Чому тут немає логіки? А все через те, що для платників сільгоспЄП ПКУ встановлює зовсім інші заборони, ніж для платників, які обрали звичайний ЄП чи спецЄП. Схожі заборони на спецЄП і на ЄП із заборонами на сільгоспЄП тільки у забороні на здійснення виробництва підакцизних товарів (крім виробництва виноматеріалів виноградних).

Тобто всі заборони для спецЄП у вигляді заборони на здійснення видів діяльності чи застосування іншого способу розрахунків, ніж грошовий (готівковий або безготівковий), для платників сільгоспЄП не встановлено.

Але, як бачимо, податківці на це не зважають. На їх погляд, порушив правила перебування на спецЄП — переходь на загальну систему і крапка. Той факт, порушив ти правила на своїй системі (що був до переходу на спецЄП) чи ні, значення не має.

З цим підходом можна сперечатися. Але довести протилежне навряд чи комусь вдасться. Тому якщо не бажаєте з спецЄП злетіти на загальну систему, дотримуйтеся правил роботи на цій тимчасовій системі оподаткування, доки на ній перебуваєте.

Звертаємо увагу! Роз’яснення, що коментується, стосується саме ФОП. Але оскільки правила застосування спецЄП і для ФОП, і для юросіб однакові, то його напевно фіскали будуть застосовувати до всіх категорій платників податків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі