№61

Податки & бухоблік, серпень, 2022/№ 61 Інші номери журналу ›
  • ФОП отримав гроші на закордонний рахунок: наслідки ФОП відкрив рахунок за кордоном і отримує на нього валюту. За зовнішньою простотою цієї схеми ховається низка запитань. Та й податківці не поспішають внести ясність, а місцями навпаки напускають зайвого туману. Розвіюємо цей туман.
  • Розпочалися перевірки Держпраці! На початку війни фахівці Держпраці повідомляли про те, що під час дії воєнного стану вони не будуть проводити перевірок, ані планових, ані позапланових*. Безумовно, це не було дозволом для роботодавців порушувати законодавство про працю. Проте з початку війни до Держпраці надійшло чимало звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. Тому наразі перевірки Держпраці повернулися. Вам цікаво, що саме перевіряють? Якою може бути підстава для візиту інспекторів праці? Чи будуть накладатися штрафи на порушників протягом воєнного стану? Якщо ці запитання хвилюють вас, долучайтеся до нашої розмови.
  • Трудові штрафи: нове та давно забуте старе 10 серпня набув чинності Закон України від 18.07.2022 № 2421-IX, який у народі назвали Законом про фріланс (далі його так і називатимемо). Окрім особливостей, які було там встановлено для цієї категорії працівників, внесено певні зміни до штрафної ст. 265 КЗпП. Тож ми розкажемо вам про ці зміни, а також нагадаємо про основи щодо штрафування. Звісно, з урахуванням нюансів воєнного стану.
  • Переведення на інше підприємство Звільнення за переведенням зазвичай практикується між дружніми підприємствами. Найчастіше розірвання трудового договору оформляли так для того, щоб працівник не втратив свій відпускний стаж, зароблений у попереднього роботодавця. Проте нещодавно законодавець змінив правила гри. Які ж підводні камені тепер чекають старого та нового роботодавців при переведенні працівника на інше підприємство? Відповідь читайте у цій статті.
  • Об’єднаний звіт: а ось і зміни… Мінфін наказом від 04.07.2022 № 189 вніс зміни до форми Податкового розрахунку та додатків до нього, зокрема 4ДФ, а також до порядку заповнення такого Розрахунку. Що змінюється? Наскільки зміни є глобальними? Коли подаємо нову форму вперше? Вас цікавлять відповіді на ці запитання? Якщо так, то приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та корисно!
  • ПК-строк 365 днів: як не пропустити? Для відображення податкового кредиту (ПК) установлено спеціальний строк. З 1 січня 2022 року він скорочений і становить 365 днів з дати складання податкової накладної (ПН). Утім, необхідно пам’ятати про призупинення строків на воєнному стані. Про те, як у таких умовах порахувати граничні 365 днів, відведені на ПК, зараз поговоримо.
  • ПДВ-наслідки, коли виявилось, що оплата за бюджетний кошт Добрий день. Підкажіть, будь ласка, що робити у такій ситуації. Була реалізація (відвантаження) бюджетному підприємству 15 червня, а оплата надійшла 5 липня. Виписано податкову накладну за першою подією — 15.06.2022. Подзвонило це підприємство та сказало, що вони сплатили бюджетними коштами і згідно з п. 187.7 ПКУ треба виписувати податкову датою оплати — 05.07.2022. Однак у договорі умови щодо бюджетних коштів не було. Що нам тепер робити? Термін реєстрації ПН з датою оплати вже буде порушено… Як правильно виправити помилку і чи це помилка взагалі?
  • Аванс за один товар, а продали інший: що писати в чеку РРО/ПРРО Як правильно оформити фіскальний чек, якщо передоплату отримали за один товар, а згодом, після узгодження з покупцем, відвантажили іншиий. Чи треба анулювати/виправляти такий чек? Як бути в тому разі, коли на момент отримання передоплати замовленого покупцем товару взагалі не було в наявності?
  • Оскаржуємо ППР з нарахованою платою за землю Приводом для написання цього матеріалу слугує запитання читача з приводу сплати орендної плати за землю. А саме фізособа-громадянин орендує в органу місцевого самоврядування земділянку для використання її у своїй підприємницькій діяльності. До 1 липня 2022 року вона отримала податкове повідомлення рішення (ППР) з нарахованим розміром орендної плати на поточний рік і за минулий. Після самостійного перерахунку орендної плати було виявлено, що її розмір нарахований не правильно. Тому вирішено оскаржити ППР фіскалів. В які строки це слід зробити і чи можуть фіскалам нараховувати податок за минулі роки?
  • Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому Закон України від 19.07.2022 № 2435-IX (набрав чинності 10.08.2022) суттєво підкоригував Закон про бухоблік*. Що саме змінилося, розповідаємо.
  • POS-термінали. Нові правила → з нового року Постанова КМУ від 29.07.2022 № 894
  • Оновлено форму екодекларації Наказ Мінфіну від 21.07.2022 № 206
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2022 рр. виплачено в серпні 2022 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
  • Календар робочого часу — 2022 та воєнний стан Строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року на 90 діб Указом Президента України від 12.08.2022 № 573/2022, затвердженим Законом України від 15.08.2022 № 2500-IX. Зазначений Закон набрав чинності з 17.08.2022. Таким чином, військовий стан діє в України з 05 години 30 хвилин 24.02.2022 до 05 години 30 хвилин 21.11.2022. Розглянемо, як це вплине на норму робочого часу.
  • Комбайн: вводимо в експлуатацію та нараховуємо амортизацію У грудні 2021 року підприємство купило комбайн (для надання послуг зі збирання врожаю). При цьому у зв’язку із сезонністю робіт комбайн не експлуатувався, тому залишився у складі капітальних інвестицій. З квітня 2022 року поступово почалися поточні ремонтні роботи з підготовки комбайна до сезону. З липня комбайн працює у полі. Коли потрібно було ввести комбайн в експлуатацію та почати нараховувати амортизацію: з квітня чи з липня, і як обліковувати витрати на підготовку комбайна до сезону? І взагалі, чи можна застосовувати прямолінійний метод амортизації, якщо комбайн використовується сезонно?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі