Теми статей
Обрати теми

Послуги нерезиденту і місце діяльності платника ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Що має зазначати у Заяві про перехід на ЄП у полі 6 «Місце провадження господарської діяльності» суб’єкт господарювання, який планує надавати послуги нерезиденту?

Питання недаремне. Нагадаємо: поле 6 «Місце провадження господарської діяльності» у Заяві про перехід на ЄП містить у собі чотири складових, через які розкривається таке місце:

— код КОАТУУ (досі зазначаємо за старим Класифікатором від 31.10.97 № 659);

— область, район, населений пункт;

— вулиця, номер будинку, офісу, квартири;

— поштовий індекс.

Заповнювати це поле потрібно обов’язково (п.п. 4 п. 298.3 ПКУ). В іншому випадку Заяву можуть не прийняти за недостатністю зазначених у ній обов’язкових відомостей. Але що має зазначати як місце провадження діяльності єдиноподатник, який займається ЗЕД і надає послуги нерезидентам?

Питання ускладнюється тим, що послуги бувають різні. Одні можуть надаватися без виїзду з України, для надання інших необхідно, аби працівник єдиноподатника виїхав за кордон. Місце постачання різних послуг (для цілей ПДВ-обліку) теж визначається по-різному. То як же бути?

Податківці пропонують із ситуації, що склалася, доволі простий вихід. Вони пропонують заповнювати у таблиці поля 6 лише графу «Область, район, населений пункт», в якій зазначається: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)». Інші графи таблиці, яка міститься у полі 6, не заповнюються (БЗ 107.01.01).

Тобто не потрібно конкретизувати ані країну, в якій будуть надаватися послуги (таких країн може бути багато), ані адресу власного офісу. Не потрібно навіть визначати місце постачання послуги, як це відбувається у ПДВ-обліку (за ст. 186 ПКУ). Просто написати, що це буде за межами України — і все!

Інакше кажучи, для цілей єдиноподаткового обліку усі послуги, які платник надає нерезидентам, вважаються такими, що надаються за межами України. Хай навіть послуги надаються ФОП, який фізично не залишає межі власної квартири.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі