№62

Податки & бухоблік, серпень, 2022/№ 62 Інші номери журналу ›
  • ЗЕД: розрахункові та інші обмеження У цьому матеріалі ми розглянемо різні обмеження, які передбачені для госпдіяльності у сфері ЗЕД. У першу чергу — існуючі станом на сьогодні обмеження щодо придбання інвалюти, проведення розрахунків, які стосуються імпортних та експортних ЗЕД-операцій. А також деякі інші обмеження (квоти, ліцензії тощо).
  • Контрагент з держави-агресора: заборони і наслідки Співпраця з державою-агресором — це фактично спонсорування війни. Тому наша країна всіляко обмежує та навіть вводить заборону на будь-яку взаємодію з контрагентами з російської федерації (рф) та республіки білорусь (рб). У чому суть таких обмежень? Що робити підприємствам із завислою дебіторською та кредиторською заборгованістю? Чи визначати курсові різниці (КР) за монетарними статтями? Відповіді на ці запитання перед вами.
  • Граничні строки ЗЕД-розрахунків: 90, 120, 180! Різні питання щодо граничних строків ЗЕД-розрахунків завжди цікавили наших читачів. А зараз (під час воєнного стану) їх ще побільшало. Багато питань пов’язані з форс-мажором та відповідальністю. До того ж за останні півроку граничний строк розрахунку НБУ змінював уже тричі, і зараз він складає майже півроку — 180 днів. У цій публікації закцентуємося на основних питаннях банківського нагляду за дотримання учасниками ЗЕД граничного строку розрахунків та з можливими наслідками його порушення.
  • ЗЕД-розрахунки: строки давності Війна триває, але експортно-імпортні операції теж. Тож не зайвим буде з’ясувати, яким чином воєнний стан вплинув на строки позовної давності у ЗЕД.
  • ЗЕД і рахунок за кордоном Багато підприємств та громадян-ФОП з числа наших читачів, зокрема й тих, які були вимушені покинути Україну у зв’язку з війною, продовжують працювати і підтримувати себе, економіку країни, і особливо — ЗСУ. Дехто з них, кого доля занесла за кордон, звертались до нас з низкою питань, пов’язаних із відкриттям госпсуб’єктом (юрособою чи ФОП) рахунку в іноземному банку та з функціонуванням такого рахунку. У цій публікації ми розглянемо деякі з таких питань.
  • Оплата імпорту частинами: формуємо первісну вартість Доволі часто передоплату за імпортним контрактом здійснюють нерезиденту — постачальнику товарів у декілька етапів, тобто частинами за різними курсами НБУ. Як у такому випадку формувати первісну вартість товарів — розбивати частинами (одна частина за курсом на дату першої передоплати, друга частина — за курсом на дату другої) чи просто можна усереднити (поділити гривневий еквівалент загальної вартості товару на його кількість)? Про правила перерахунку часткових імпортних операцій і поговоримо.
  • Курсові різниці та як їх рахувати Нацбанк заборонив валютним обмінникам вивішувати курс обміну валют. Але і без цього навіть звичайні громадяни, звісно ж, помітили, як стрибнув курс іноземних валют. Тут все очевидно — «на війні, як на війні». А от суб’єкти ЗЕД-діяльності зауважили зміни курсу так би мовити «на власній кишені». У прямому сенсі слова. У цій статті згадаємо, як рахувати курсові різниці і як їх відображати в обліку.
  • Нерезидент доставив товар із залученням перевізника: чи буде податок на репатріацію? Тривалий час податківці наполягали на тому, що компенсація вартості перевезення, виплачена посередникові-нерезиденту, підпадає під 15 %-й податок на репатріацію, причому без можливості звільнення за міжнародними угодами. На думку Верховного Суду*, транзитні суми, що перераховуються експедиторові-нерезиденту, охоплюються поняттям фрахту і оподатковуються за ставкою 6 %. А яку позицію займають фіскали на сьогоднішній день? Окреслимо її.
  • Послуги нерезиденту і місце діяльності платника ЄП Що має зазначати у Заяві про перехід на ЄП у полі 6 «Місце провадження господарської діяльності» суб’єкт господарювання, який планує надавати послуги нерезиденту?
  • Нерезидент усунув недоліки експортованого товару: відшкодовуємо витрати Підприємство відвантажило товар на експорт. Згодом покупець-нерезидент виявив у ньому дефект, усунув недоліки своїми силами, виставив рахунок та вимагає компенсувати йому понесені витрати. Чи можна переказати кошти і якщо так, то яким чином відобразити цю операцію в бухгалтерському та податковому обліку? Розповідаємо…
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі