Теми статей
Обрати теми

Придбання освітлювальних приладів і заміна батарейок/акумуляторів до них

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Якщо до цієї справи підійти з розумом, можна забезпечити себе альтернативними варіантами освітлення офісу/магазину/складу. Для цього варто придбати такі світильники, ліхтарі тощо, які б певний час могли працювати автономно, без електроенергії. Йдеться, звісно, не про гасові каганці, а про пристрої на батарейках, акумуляторах і навіть на сонячних батареях.

Освітлювальні прилади

Світильники на батарейках. Декоративні світильники, що працюють від звичайних батарейок, також стануть у нагоді під час відключень світла. Але не забудьте зробити запас батарейок.

Ліхтарі. Найкращий варіант — пристрої, в яких поєднується живлення від акумулятора й батарейок. Крім того, можна придбати ліхтарі на сонячних батареях. Вони будуть самостійно підзаряджатися у світлу пору доби.

Порядок відображення в бухобліку цих освітлювальних приладів залежить від строку служби та вартісного критерію, установленого обліковою політикою підприємства.

У більшості випадків строк служби будь-якого світильника чи ліхтаря перевищує один рік, а їх вартість навряд чи більша за 20000 грн. З огляду на це їх визнають МНМА (подробиці див. у статті «У боротьбі з пітьмою: обліковуємо павербанки, безперебійники тощо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89).

Освітлювальні прилади як об’єкти, необхідні в роботі будь-якого підприємства, безперечно вважаються пов’язаними з господарською діяльністю. Тож і в ПДВ-обліку — жодних сюрпризів, усе за стандартними правилами.

Заміна витратників

Витратні матеріали — це предмети, які необхідні для підтримки функціональності енергонезалежних пристроїв чи освітлювальної апаратури. У контексті нашої розмови такими матеріалами є батарейки й акумулятори.

Витратні матеріали на заміну придбаваються окремо від тих пристроїв, на які їх установлюють. Тому вони є окремим об’єктом обліку. При цьому

первісна вартість ОЗ чи МНМА, на які встановлено витратники, не збільшується на вартість нових (щойно встановлених) витратних матеріалів

Адже тут ідеться не про збільшення майбутніх економічних вигід, а просто про підтримання ОЗ чи МНМА у робочому стані або про відновлення їх роботоздатності (п. 15 НП(С)БО 7). Тож вартість придбаних витратників має однозначно потрапляти до витрат періоду залежно від напрямку їх використання.

Елементи живлення. Батарейки потрапляють у бухобліку до категорії запасів. Їх обліковують на субрахунку 209. При встановленні в електроприлади батарейки списують у витрати: Дт 92, 93, 94 — Кт 209.

Акумулятори. На нашу думку, їх краще обліковувати на субрахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Хоча фактичний строк служби цих ТМЦ може бути й більше одного року (багато які з них здатні відпрацювати понад 500 циклів зарядки-розрядки), відносити їх до МНМА, погодьтеся, нелогічно. Так само нелогічно визнавати їх іншими матеріалами й обліковувати на субрахунку 209. Щоб убезпечити себе з усіх боків, пропишіть у розпорядчому документі підприємства, що очікуваний строк служби всіх акумуляторних батарей, крім автомобільних, становить не більше року.

При передачі акумуляторів в експлуатацію їх списують у витрати: Дт 92, 93, 94 — Кт 22.

Покажемо порядок бухгалтерського обліку придбання витратників у таблиці.

Обліковуємо придбання витратників (батарейок, акумуляторів)

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Придбання витратників

1

Перераховано аванс постачальникові за батарейки, акумулятори

371

311

6000

2

Відображено ПК з ПДВ за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН

644/1

644

1000

641/ПДВ

644/1

3

Оприбутковано придбані ТМЦ:

— батарейки

209

631

500

— акумулятори

22

631

4500

4

Списано ПК з ПДВ

644

631

1000

5

Здійснено взаємозалік заборгованостей

631

371

6000

Передача витратників в експлуатацію

1

Передано в експлуатацію:

— батарейки

92

209

500

— акумулятори

92

22

4500

2

Віднесено на фінансовий результат витрати на придбання витратників

791

92

5000

Екологічний податок

До платників цього податку п.п. 240.1.3 ПКУ зараховує тих, хто в процесі своєї діяльності здійснює розміщення відходів.

У свою чергу, розміщення відходів — це постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (п.п. 14.1.223 ПКУ).

Із цього випливає, що

особа, яка тимчасово зберігає на своїй території відходи, в тому числі небезпечні (зокрема, акумулятори), платником екоподатку не є

Податківці на сьогодні повністю згодні з такими висновками. Хоча вони й висувають одну додаткову умову (БЗ 117.01). На їх погляд, звільнення діє за умови наявності договору на видалення та утилізацію відходів із суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо), в якому визначаються терміни передачі відходів на утилізацію та захоронення.

Такої вимоги в ПКУ не існує. Але оскільки без договору позбутися небезпечних відходів (передати на утилізацію) не вдасться, то виконати цю умову все одно доведеться. І не забудьте, що від таких відходів слід позбавитися протягом року шляхом їх передачі суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на здійснення операцій з небезпечними відходами (ч. 3 ст. 34 Закону України «Про відходи» від 05.03.98 № 187/98-ВР).

Висновки

  • Залежно від вартості і строку служби освітлювальні прилади зазвичай потрапляють до складу МНМА, а витратники до них — до інших матеріалів або МШП.
  • До МШП відносять предмети, які при використанні (протягом року) не змінюють своїх функцій і властивостей. А до виробничих запасів — матеріали, які витрачаються відразу при передачі в експлуатацію.
  • У разі тимчасового (не більше року) зберігання небезпечних відходів, у тому числі батарейок і акумуляторів, платити екологічний податок не доведеться. Однак їх слід регулярно передавати спеціалізованим організаціям на утилізацію у сроки, передбачені договором.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі