№91

Податки & бухоблік, грудень, 2022/№ 91 Інші номери журналу ›
  • Організовуємо вільні понеділки 26 грудня, 2 і 9 січня Ми всі чекаємо одного свята — Дня перемоги над російськими загарбниками. Щоб наблизити цей день, працюємо та допомагаємо ЗСУ й ТрО. А відпочинок? Він також важливий, щоб не «згоріти» та відновити сили. Ні, мова не йде про гуляння на широку ногу. Проте на новорічно-різдвяні свята трішки збільшити час для відпочинку, надавши працівникам додаткові вільні від роботи дні, наприклад понеділки 26.12.2022, 02.01.2023, 09.01.2023, можна. Головне — правильно все оформити.
  • Без світла: що зі звітністю, податками та податковими накладними? Подання звітності, сплата податків, реєстрація податкових накладних цілком можуть припасти на період без світла. Тож у цій статті розберемося з тим, що потрібно зробити для того, щоб захиститися від штрафів. Крім того, розберемося з тим, чи завжди можливо вийти із ситуації без втрат.
  • Генераторна пільга: наслідки в ПДВ-обліку Зазвичай ті, хто займається продажем електрообладнання, що підпадає тепер під пільгу, ніколи раніше з неоподатковуваними операціями не стикалися. Звідси маса питань, можливо, навіть не дуже складних. При цьому в коронавірусної ПДВ-пільги є своя специфіка. А є ще думка фіскалів. Тому нескладні питання можуть перетворитися на головоломку.
  • Придбання освітлювальних приладів і заміна батарейок/акумуляторів до них Якщо до цієї справи підійти з розумом, можна забезпечити себе альтернативними варіантами освітлення офісу/магазину/складу. Для цього варто придбати такі світильники, ліхтарі тощо, які б певний час могли працювати автономно, без електроенергії. Йдеться, звісно, не про гасові каганці, а про пристрої на батарейках, акумуляторах і навіть на сонячних батареях.
  • Пільга з орендної плати за землю для киян Підприємство орендує земельну ділянку комунальної форми власності в м. Києві. Щодо неї подали річну декларацію з плати за землю на 2022 рік і сплатили орендну плату в бюджет лише за січень — лютий, сподіваючись на звільнення на час війни. Податківці в телефонному режимі погрожують штрафами і змушують погасити борг. Чи маємо ми право на звільнення від орендної плати за землю, зокрема від місцевої влади?
  • Сплачуємо екоподаток за котел Власники котлів, що здійснюють викиди в повітря, є платниками екоподатку*. А от як розрахувати цей податок, особливо якщо немає дозволу на викиди, — та ще загадка. Як відзвітувати за нього? І чи треба звітувати, коли котел не використовується або якщо котел знаходиться в орендованому приміщенні? Відповіді вже чекають на вас!
  • Ліміт каси та відсутність світла Є перевищення ліміту каси, але виручку в банк не можемо здати через відсутність світла. Виручка потрапила до банку лише через два дні. Якими документами можна оформити неможливість здавання виручки в банк, щоб при перевірці не було штрафів?
  • Ліміт каси: як змінити Хочемо змінити ліміт каси (попередній установлений був у 2020 році). Чи можна для розрахунку ліміту (як розрахунковий період) взяти будь-які два дні року?
  • Нові правила бронювання працівників Закон України від 04.11.2022 № 2732-IX
  • Звільнення через відсутність на робочому місці більше 4 місяців Лист Держпраці від 12.08.2022 № 3055/4/4.1-22а
  • Працівник захворів під час відпустки за свій рахунок Працівник, який перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, захворів. Відповідно його листки непрацездатності, що припали на таку відпустку, не оплачували. 21 листопада — останній день відпустки, але працівник продовжує хворіти. Що робити далі? Чи продовжувати не оплачувати лікарняні листи до закінчення строку непрацездатності?
  • ФОП торгує придбаним уроздріб алкоголем: проблеми ФОП-загальносистемник придбав алкогольні напої. З документів є лише звичайний чек РРО. Товари відображені в Формі ведення обліку ФОП на підставі чека РРО і внутрішнього акта приймання товару. На фактичній перевірці торгової точки фіскали заявили, що ФОП не мав права цей алкоголь продавати, та наклали штраф на всю суму придбаного товару. Крім того, «порадили» швиденько списати не реалізовані залишки та сплатити акциз 5 % від суми списаного алкоголю. Чи законні вимоги фіскалів?
  • Календар бухгалтера на грудень 2022 року
  • Що буде у грудні 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі