Теми статей
Обрати теми

Заява про перехід на звичайний ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Суб’єкт господарювання, який перебуває на загальній системі й хоче перейти на спрощену, повинен подати спеціальну Заяву. У цій статті розглянемо, як її подавати. Одразу скажемо: питання переходу на спецЄП тут не зачіпаємо!

Перехід із загальної системи на звичайний ЄП врегульовано в п.п. 298.1.4 ПКУ. Зазначимо дві принципових особливості:

— по-перше, перейти із загальної системи на звичайний ЄП можна один раз протягом року. Тобто якщо ви в поточному році вже були на ЄП, повернутися на цю систему оподаткування до кінця року не вийде;

— по-друге, разом із Заявою обов’язково подається Розрахунок доходу за попередній рік. ПКУ встановлює для кожної групи граничний обсяг доходу, який дає право перебувати саме у цій групі єдиноподатників. Тому Розрахунком ви підтверджуєте, що маєте право на ту групу ЄП, на яку претендуєте.

Зверніть увагу! ЄП-ліміти наразі прив’язано до мінзарплати (п. 291.4 ПКУ). Кандидату потрібно порівняти ЄП-ліміти, встановлені на останній рік його роботи на загальній системі з доходом цього року. Тобто якщо ви хочете перейти на ЄП з 01.01.2023, ваш обсяг доходу за 2022 рік має відповідати ЄП-лімітам 2022 року (а не 2023 року).

Перехід на ЄП зазвичай відбувається з початку календарного року. Однак Заяву про перехід кандидат згідно з п.п. 298.1.4 ПКУ подає не «впритул» до кінця року, за який визначається дохід, а трохи раніше. Наприклад, Заява на перехід з 01.01.2023 подається не пізніше 16.12.2022. Тому дохід у Розрахунку зазначається на момент подання Заяви. Але до цього доходу додається запланована сума доходу за період, що залишився до кінця року після подання Заяви.

Розрахунок доходу, звичайно, важливий, але це лише додаток. Основним документом, який подається кандидатом, є Заява на ЄП-перехід. Як і Розрахунок, форму цієї Заяви затверджено наказом № 308.

При переході на ЄП із загальної системи у Заяві кандидат позначає поле «Реєстрація (перехід)». Перелік обов’язкових відомостей, які мають міститися у Заяві на ЄП-перехід, визначено п. 298.3 ПКУ.

Пильнуйте, аби у Заяві всі ці відомості були зазначені. Без цього вас платником ЄП не зареєструють. Для зручності наведемо у таблиці порядок, за яким заповнюються поля Заяви про ЄП-перехід.

Заповнення Заяви на ЄП-перехід

Поле Заяви

Що зазначається

1

Орган ДПС, до його подається Заява. За замовчуванням це податкова, в якій кандидат має основне місце обліку. Податківці визнають, що кандидат-юрособа, в якої є філії, не має повідомляти про перехід на ЄП податківців за місцезнаходженням філій (БЗ 108.01.01)

2

Код ЄДРПОУ (для юросіб) і РНОКП або серія і номер паспорта (для ФОП)

3

Найменування кандидата як суб’єкта господарювання. Якщо у юрособи є філії, податківці теж хочуть бачити їх найменування у Заяві

4

Податкова адреса кандидата, а саме місце проживання (для ФОП) і місцезнаходження (для юросіб)

5.1

Дата переходу на ЄП. Для переходу з початку 2023 року тут зазначається 01 січня 2023 року

5.1.1

Обрані група та ставка ЄП. У формі Заяви для платників ЄП групи 1 ставка встановлюється не від мінзарплати, а від прожиткового мінімуму (п.п. 1 п. 293.2 ПКУ). Тож заявники, які обрали групу 1, можуть у довільній формі пояснити, чому вони зазначили ставку у відсотках від мінзарплати. Також тут кандидат заявляє про своє бажання бути (чи не бути) платником ПДВ під час роботи на ЄП

5.3

Відповідно до заявленого у п.п. 5.1.1 бажання кандидат повідомляє, які зміни треба провести у його ПДВ-реєстрації. Тут можливі два варіанти:

1) кандидат на загальній системі не був платником ПДВ, але на ЄП хоче працювати на ставці 3 %. Тоді він просить про ПДВ-реєстрацію. І подає Заяву за ф. № 1-ПДВ. Вона, на відміну від Заяви про ЄП-перехід, подається тільки в електронному вигляді. Строк подання — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку першого ПДВ-періоду (п. 183.3 ПКУ). Тобто при переході на ЄП з 01.01.2023 Заява за ф. № 1-ПДВ подається не пізніше 21.12.2022. Отже, теоретично Заява на ПДВ-реєстрацію може подаватися пізніше, ніж Заява на ЄП-перехід. Але на практиці без ПДВ-реєстрації Заяву на ставку ЄП 3 % у вас не приймуть. Та й форма Заяви на ЄП-перехід вимагає додавати Заяву на ПДВ-реєстрацію;

2) кандидат є платником ПДВ, але на ЄП обирає безПДВшну ставку (стосується ФОП груп 1 і 2, а також усіх третьогрупників, які обрали ставку 5 %). Тоді він просить анулювати ПДВ-реєстрацію. Подавати Заяву за ф. № 3-ПДВ при цьому не потрібно. Хоча на практиці податківці подекуди її вимагають.

Якщо на ставку ЄП 3 % переходить загальносистемник, зареєстрований платником ПДВ, у цьому полі достатньо просто зазначити його ІПН. А якщо на безПДВшну ставку переходить неплатник ПДВ — це поле взагалі буде порожнім

6

Місце провадження господарської діяльності. Тут зазначається місцезнаходження офісу, магазину, нерухомості, що здається в оренду, майстерні чи іншого об’єкта, де кандидат здійснює господарську діяльність. Якщо таке місце не визначене (наприклад, перевезення чи торгівля), податківці рекомендують у графі «Область, район, населений пункт» зазначати «Надання послуг на території України» (утім, вважаємо, що логічніше вказувати своє місцезнаходження) та/або «Торгівля на території України». Якщо ж кандидат займається ЗЕД, тоді у цій же графі пишемо «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 не заповнюємо (БЗ 107.01.01, 108.01.01).

Код адміністративної одиниці поки що зазначаємо згідно з КОАТУУ, адже форму Заяви не адаптовано під Кодифікатор, затверджений наказом від 26.11.2020 № 290 (БЗ 108.01.01). А от найменування адмінтеродиниці рекомендуємо зазначати актуальне. Тобто якщо відбулося перейменування, зазначаємо перейменовану (нову) назву. І якщо внаслідок адмінреформи населений пункт почав відноситися до іншого адміністративного району, зазначаємо нову назву району

7

Кількість осіб, які одночасно перебувають з ФОП у трудових відносинах та СОКП у юрособи. На нашу думку, юрособам контролювати середньооблікову кількість працівників наразі не потрібно. Адже для юросіб-єдиноподатників цей показник не має значення (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). Хоча податківці продовжують наполягати, щоб цей показник був у Заяві (БЗ 108.01.01)

8

Види діяльності, якими кандидат збирається займатися на ЄП. Нагадуємо, що чимало видів діяльності для спрощеної системи заборонені (п. 291.5 ПКУ). Тому в цьому полі їх бути не повинно. Якщо ж код за КВЕД включає як дозволені, так і заборонені види діяльності, у Заяві мають бути тільки дозволені (БЗ 107.01.01). Водночас рекомендуємо зазначати у Заяві всі можливі для вас види діяльності, не заборонені на ЄП. Аби згодом ви не «попали» на здійснення діяльності, не зазначеної у Реєстрі. Кількість видів діяльності у Реєстрі платників ЄП — не обмежена (БЗ 107.01.01). Тому і в Заяві їх можна зазначити скільки завгодно

9

Аби обрати ЄП, потрібно не мати податкового боргу (п.п. 291.5.8 ПКУ). Тож нехай вас не вводить в оману можливість зазначати у Заяві наявний податковий борг. Навіть якщо борг копійчаний і за ним ви не отримали податкову вимогу (п. 59.1 ПКУ) — це буде перешкодою при переході на ЄП. Тож зазначайте тільки відсутність боргу

10

Прописом зазначаємо обсяг доходу за останній рік роботи на загальній системі. Він має відповідати сумі у Розрахунку

Тепер ви без проблем заповните Заяву на ЄП-перехід!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі