Теми статей
Обрати теми

Обчислюємо відстрочені податки — ВПА і ВПЗ

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Прибутківці, які складають фінзвітність за повною формою (зокрема, це великі і середні підприємства), за підсумками року мають визначити бухгалтерський податок на прибуток — витрати (дохід) з податку на прибуток. А для цього вони мають розрахувати відстрочені податкові активи (ВПА) і відстрочені податкові зобов’язання (ВПЗ). Як саме? Про це й поговоримо.

Хто рахує відстрочені податки?

Для того щоб правильно нарахувати податок на прибуток у бухгалтерському обліку, просто взяти суму з прибуткової декларації недостатньо. Адже при розрахунку податку на прибуток застосовують правила ПКУ. Водночас бухподаток визначається згідно зі стандартами бухобліку. А отже, підприємству потрібно розрахувати і відстрочені податки.

Порядок розрахунку відстрочених податків і визнання витрат (доходу) з податку на прибуток визначає НП(С)БО 17 «Податок на прибуток». Керуватися ним зобов’язані підприємства — платники податку на прибуток. Виняток, зокрема, становлять ті з них, хто застосовує НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність». А ось

єдиноподатники відстрочені податки взагалі не рахують. Позаяк податок на прибуток вони не сплачують

Отже, витрати (дохід) з податку на прибуток з урахуванням усіх ВПА/ВПЗ розраховують:

високодохідники, які не застовують НП(С)БО 25 з тієї причини, що не відповідають критеріям мікро-/малих підприємств або, будучи мікро-/малими, вирішили складати повний комплект фінзвітності за п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»;

малодохідники, які не застосовують НП(С)БО 25, але самостійно вирішили визначати об’єкт оподаткування з урахуванням прибуткових ПКУ-різниць.

Але у малодохідників-відмовників, які не застосовують НП(С)БО 25, теж можуть виникнути ВПА, наприклад, через наявність збитків минулих років (п. 8 НП(С)БО 17).

Коли рахують відстрочені податки?

При складанні проміжної фінансової звітності п. 15 НП(С)БО 17 дозволяє:

ВПЗ (ряд. 1500) і ВПА (ряд. 1045) показувати в Балансі (Звіті про фінансовий стан) у сумі, розрахованій на 31 грудня попереднього року;

у рядку «Витрати (дохід) з податку на прибуток» (ряд. 2300) Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) наводити суму податку на прибуток із декларації.

А ось при складанні річної фінзвітності такий спрощений варіант уже не працює. За рік доведеться розраховувати ВПЗ/ВПА і визначати витрати (дохід) з податку з урахуванням їх зміни.

Як визначати витрати (дохід) з податку на прибуток?

За правилами п. 3 НП(С)БО 17 бухгалтерські витрати (дохід) з податку на прибуток розраховують за формулою:

img 1

Тобто до поточного податку на прибуток додаємо зміну суми ВПЗ за звітний період (∆ВПЗ) і віднімаємо зміну суми ВПА за звітний період (∆ВПА).

Поточний податок на прибуток — це податок на прибуток, розрахований за звітний період за податковими правилами (п. 3 НП(С)БО 17). Тому перш ніж рахувати бухгалтерські витрати (дохід) з податку на прибуток, слід визначити податкове зобов’язання з цього податку за ПКУ. У декларації за 2022 рік поточний податок на прибуток у загальному випадку відображено у рядку 06 «Податок на прибуток ((позитивне значення) (рядок 04 - рядок 05 ПЗ) х 5 : 100)».

Зміна суми ВПЗ за звітний рік (∆ВПЗ) — сальдо за Кт 54 на 31.12.2022 мінус сальдо за Кт 54 на 01.01.2022. Втім зауважте: ВПЗ не завжди враховують при розрахунку витрат (доходу) з податку на прибуток. Яскравий приклад — ВПЗ, нараховані при дооцінці необоротних активів. Їх відносять на зменшення капіталу в дооцінках проводкою: Дт 41 — Кт 54 (п.п. 4.1 НП(С)БО 17). Витрати (дохід) з податку на прибуток при цьому не зачіпають.

Зміна суми ВПА за звітний рік (∆ВПА) — сальдо за Дт 17 на 31.12.2022 мінус сальдо за Дт 17 на 01.01.2022.

Якщо в результаті здійсненого розрахунку був отриманий позитивний результат, мають місце витрати з податку на прибуток (Дт 98), якщо від’ємний — дохід (Кт 98).

Як розраховувати ВПА/ВПЗ?

Процедуру розрахунку ВПА і ВПЗ можна представити такими послідовними кроками.

Крок 1. Визначаємо, чи є в Балансі різниця між оцінкою активу або зобов’язання за даними фінансової звітності і податковою базою цього активу чи зобов’язання відповідно (п. 3 НП(С)БО 17). Але зауважте:

до уваги беруть лише ті розбіжності, які носять тимчасовий характер

Наприклад, за об’єктом основних засобів (ОЗ) невиробничого призначення в бухобліку балансова вартість цього активу в результаті нарахування амортизації потрапить до складу витрат. А от в податковому обліку витрати на суму амортизації такого об’єкта не збільшаться ніколи. Отже, отримана різниця між залишковими вартостями об’єкта — постійна, а не тимчасова. Її не беруть до уваги при розрахунку ВПЗ і ВПА.

А ось якби йшлося про виробничі ОЗ, то різниця між податковою і бухгалтерською вартостями (що виникла, наприклад, через застосування різних методів амортизації в податковому і бухгалтерському обліку) була б тимчасовою.

Найчастіше тимчасові податкові різниці виникають за резервом сумнівних боргів, забезпеченнями майбутніх витрат і платежів, виробничими ОЗ і нематеріальними активами.

Крок 2. Визначаємо вид тимчасової податкової різниці. Вони бувають двох видів:

— тимчасові податкові різниці, що підлягають вирахуванню, — призводять до зменшення податкового прибутку (збільшення податкового збитку) в майбутніх періодах і є базою для розрахунку ВПА;

— тимчасові податкові різниці, що підлягають оподаткуванню, — підлягають включенню до податкового прибутку (зменшують збиток) у майбутніх періодах і є базою для розрахунку ВПЗ.

Крок 3. Після розрахунку тимчасових податкових різниць (ТПР), що підлягають вирахуванню та оподаткуванню, визначаємо власне ВПА і ВПЗ. Для цього до розрахованих величин ТПР застосовуємо діючу в наступному році ставку податку на прибуток (п. 12 НП(С)БО 17). У 2023 році ставка податку на прибуток становитиме 18 %.

Отримані суми ВПЗ відображаємо як сальдо за кредитом рахунка 54, а суми ВПА — як сальдо за дебетом рахунка 17 на кінець звітного періоду.

Далі необхідно порівняти отримані суми ВПА і ВПЗ та:

— якщо ВПА > ВПЗ, то різницю між їх значеннями відображаємо в ряд. 1045 «Відстрочені податкові активи» гр. 4 форми № 1;

— якщо ВПЗ > ВПА, різницю показуємо у ряд. 1500 «Відстрочені податкові зобов’язання» гр. 4 форми № 1.

Зауважте: такий порядок відображення відстрочених податків у Балансі передбачений п. 17 НП(С)БО 17, якщо сплата податку на прибуток контролюється одним податковим органом (тобто в загальному випадку). А ось у консолідованій звітності ВПА і ВПЗ показують розгорнуто.

Крок 4. Далі, власне, розраховуємо витрати (дохід) з податку на прибуток, використовуючи наведену вище формулу.

Ще раз наголосимо: підприємства-прибутківці, які складають фінзвітність за НП(С)БО 25, облік відстрочених податків не ведуть. Тому у фінзвітності вони показують витрати з податку на прибуток у сумі податку на прибуток із прибуткової декларації (без урахування змін ВПА/ВПЗ).

Підприємства-прибутківці, прибуток яких звільнений від оподаткування, поточним податком визнають податок, що не підлягає перерахуванню до бюджету у зв’язку з наданням пільг.

Записи, які необхідно зробити у бухгалтерському обліку, щодо відстрочених податків і поточного податку на прибуток, наведемо в таблиці.

Нарахування податку на прибуток і відстрочених податків

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Нараховано поточний податок на прибуток підприємством-прибутківцем, яке складає фінансову звітність за повною формою:

— у сумі, не пов’язаній з відстроченими податками

98 «Податок на прибуток»

641/«Розрахунки за податком на прибуток»

— у сумі донарахування відстрочених податкових активів (ВПА)

17 «Відстрочені податкові активи»

— у сумі списання раніше нарахованих відстрочених податкових зобов’язань (ВПЗ)

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

2

Списані ВПА (у разі їх зменшення протягом року)

98 «Податок на прибуток»

17 «Відстрочені податкові активи»

3

Донараховані ВПЗ (у разі їх збільшення протягом року)

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

4

Відображено залік суми сплаченого дивідендного авансового внеску з податку на прибуток у зменшення податкового зобов’язання з цього податку

Дт 641/«Розрахунки за податком на прибуток»

Кт 641/«Авансовий внесок при виплаті дивідендів»

Спеціальний механізм заліку суми сплачених дивідендних авансів у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток установлений п.п. 57.11.2 ПКУ.

5

Нараховано податок на прибуток підприємством, яке застосовує НП(С)БО 25

98 «Податок на прибуток»

641/«Розрахунки за податком на прибуток»

6

Нараховано поточний податок на прибуток підприємством, звільненим від його сплати

98 «Податок на прибуток»

481 «Кошти, вивільнені від оподаткування»

Висновки

  • При складанні річної фінзвітності платники податку на прибуток мають обов’язково визначити бухподаток з урахуванням відстрочених податків.
  • Аби розрахувати витрати (дохід) з податку на прибуток, до поточного податку на прибуток додаємо зміну суми відстрочених податкових зобов’язань за звітний період і віднімаємо зміну суми відстрочених податкових активів за звітний період.
  • Якщо в результаті здійсненого розрахунку був отриманий позитивний результат, мають місце витрати з податку на прибуток (Дт 98), якщо від’ємний — дохід (Кт 98).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі