Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про ПДВ-делегування філіям

Нестеренко Максим, податковий експерт
Деякі платники ПДВ, у складі яких є філії, приймають рішення делегувати своїм філіям ПДВ-права, як от складати свої ПН. Але податківці повинні про це знати. У цій статті згадаємо, яким чином головне підприємство повідомляє податківцям про таке делегування!

Платник ПДВ, що має філії та інші структурні підрозділи, які (1) самостійно здійснюють постачання товарів/послуг; (2) самостійно проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, може їм делегувати право складання податкових накладних (ПН) (п. 1 Порядку № 1307).

Для цього платник ПДВ повинен кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий цифровий номер. І про це він має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника ПДВ. Для цього існує повідомлення за спеціальною формою.

Нагадаємо: повідомлення (додаток 1 до Порядку № 21) з присвоєним філії номером для складання ПН подається разом з декларацією з ПДВ за перший звітний (податковий) період року (п. 9 розд. III Порядку № 21). Тобто якщо з 2023 року ви вирішили передати своїй філії (чи декільком філіям) право складати ПН, подайте повідомлення разом із декларацією з ПДВ за січень 2023 року. Саме його потрібно буде зазначити у полі 02 «Звітний (податковий) період» повідомлення.

У подальшому, якщо раптом протягом року в переліку заявлених філій відбудуться зміни, вам доведеться подати це ж повідомлення (але вже з оновленими даними) разом з ПДВ-декларацією за той звітний період, в якому відбулися зміни у переліку філій (чи структурних підрозділів). Такі строки підтверджують самі податківці у БЗ 101.23.

У повідомленні обов’язково зазначаються найменування, ІПН та податковий номер платника ПДВ — головного підприємства. Основною ж частиною повідомлення є таблична частина, яка складається з чотирьох граф.

Заповнити ці графи дуже просто!

у графі 1 зазначається числовий номер філії, який їй присвоєний та буде зазначатися у податковій накладній після дробу;

у графі 2 — податковий номер філії чи структурного підрозділу;

у графі 3 — найменування філії, яке через кому буде зазначатися в податкових накладних, складених ПДВ-автономними філіями, та у вхідних податкових накладних, що складені на такі філії;

у графі 4 — податкова адреса кожної філії, якій делеговані ПДВ-права і яка відповідає числовому номеру, присвоєному філії.

Приклад, як заповнюється повідомлення, дивіться на рисунку.

Числовий номер філії

(структурного підрозділу)

Податковий номер2 філії

(структурного підрозділу)

Найменування філії

(структурного підрозділу)

Податкова адреса філії

(структурного підрозділу)

1

2

3

4

1

34677892

Львівська обласна філія

ТОВ «Ромашка»

м. Львів, вул. Городоцька, 25

2

58659584

Волинська обласна філія

ТОВ «Ромашка»

м. Луцьк, вул. Миру, 88

3

65985679

Тернопільська обласна філія

ТОВ «Ромашка»

м. Тернопіль, вул. Тиха, 32

Як бачите, нічого складного! Тож якщо ви зібралися зробити собі ПДВ-автономну філію — тепер ви знаєте, як це зробити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі