Теми статей
Обрати теми

Відмова від звичайного єдиного податку

Вишневський Михайло, податковий експерт
Під кінець року суб’єкт господарювання може не лише стати єдиноподатником, але і позбутися цього статусу. Як це робити — розповідаємо прямо зараз!

Для відмови від ЄП використовується та сама форма Заяви, що і для переходу на цю систему оподаткування. Щоправда, строк подання тут трохи інший — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (п.п. 298.2.1 ПКУ). Тобто для відмови з 1 січня 2023 року Заяву про відмову слід подати не пізніше 21.12.2022. До речі, Заяву можна подати і в електронній формі (код форми F0102003 для ФОП і J0102003 для юросіб).

Відмова від звичайного ЄП може бути як добровільною, так і вимушеною. Добровільна відмова пов’язана виключно з бажанням єдиноподатника. Вимушена відмова відбувається в тих випадках, коли платник зобов’язаний перейти на загальну систему з початку наступного кварталу (п.п. 298.2.2 ПКУ).

Перелік випадків, у яких відмова від ЄП є обов’язковою, наведено у п.п. 298.2.3 ПКУ. Зверніть увагу: навіть коли відмова є обов’язковою, платник ЄП усе одно повинен подати Заяву про відмову. Якщо ж він цього не зробить, то з 1-го числа наступного кварталу після дій, зазначених у п.п. 298.2.3 ПКУ, податківці самі анулюють ЄП-реєстрацію (п. 299.10 ПКУ). І з цієї дати донарахують податкові зобов’язання так, ніби платник вже був загальносистемником (п. 299.11 ПКУ).

При відмові від ЄП необхідно у Заяві зробити позначку в полі «Відмова». Розрахунок доходу при відмові від ЄП, звичайно ж, подавати не потрібно. Як заповнювати поля Заяви — покажемо у таблиці.

Заповнення Заяви на ЄП-відмову

Поле Заяви

Що зазначається

1

Орган ДПС, до його подається Заява. За замовчуванням це податкова, в якій платник має основне місце обліку. Тобто якщо ваше основне місце обліку змінилося (а це у зв’язку із війною могло відбутися в багатьох платників) Заява про відмову подається вже за новим основним місцем обліку. Тобто до іншої податкової, ніж Заява на ЄП-перехід (БЗ 107.01.01)

2

Код ЄДРПОУ (для юросіб) і РНОКП або серія і номер паспорта (для ФОП)

3

Найменування платника (ФОП чи юридичної особи) як суб’єкта господарювання

4

Податкова адреса єдиноподатника, а саме місце проживання (для ФОП) і місцезнаходження (для юросіб)

5.5

Дата відмови від ЄП. Для відмови з початку 2023 року тут зазначається 01 січня 2023 року. Ця дата зазначається незалежно від того, якою є відмова — добровільною чи вимушеною. Причина відмови обов’язково позначається додатково. Це може бути або бажання платника, або настання випадку, який зобов’язує до відмови (п.п. 298.2.3 ПКУ), або припинення власне суб’єкта господарювання

5.3

Відповідно до причин відмови платник, за аналогією з ЄП-реєстрацією, мав би повідомити, які зміни треба провести у його ПДВ-реєстрації після того, як буде втрачено єдиноподатковий статус. Тут можливі два варіанти:

1) платник на ЄП був безПДВшником, але після втрати єдиноподаткового статусу буде зобов’язаний пройти обов’язкову ПДВ-реєстрацію. В такому випадку Заява за ф. № 1-ПДВ подається не пізніше 10-го числа першого місяця роботи на загальній системі (п. 183.4 ПКУ).

2) платник на ЄП був з ПДВшною ставкою 3 %, але після відмови від ЄП НЕ підлягає обов’язковій реєстрації, а добровільно ПДВшником бути не хоче.

Однак, на нашу думку, в обох цих випадках поле 5.3 заповнювати не потрібно. Адже воно стосується виключно змін у ПДВ-статусі, пов’язаних з ЄП-реєстрацією. Достатньо подати Заяву за ф. № 3-ПДВ про ПДВ-розреєстрацію починаючи з першого дня на загальній системі. Якщо ж ПДВ-статус платника не змінюється (тобто: (1) єдиноподатник-безПДВшник НЕ підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації після переходу на загальну систему, а добровільно ставати ПДВшником не хоче; (2) єдиноподатник-ПДВшник залишається платником ПДВ після переходу на загальну систему), поле 5.3 тим більше лишається порожнім

Гадаємо, вищесказаного достатньо, аби ви могли без проблем відмовитися від ЄП!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі