Теми статей
Обрати теми

Перевищено ЄП-ліміт: переходимо на спецЄП!

Нестеренко Максим, податковий експерт
БЗ 107.01.05*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

ФОП, які перевищили ЄП-ліміт для своєї групи і хочуть всередині кварталу перейти на спецЄП, повинні подати Заяву про такий перехід

Нагадаємо: у ФОП групи 1 чи 2, які перевищили ЄП-ліміт, установлений п. 291.4 ПКУ для їхньої групи, є право залишитися на спрощеній системі. Для цього вони повинні оподаткувати ЄП-дохід у сумі перевищення за підвищеною ставкою 15 %, а після цього перейти у старшу групу. Тобто для першогрупників — у групу 2 або 3, для другогрупників — у групу 3 (пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ).

У консультації, яку ми коментуємо сьогодні, податківці фактично заявили, що спецЄП є, так би мовити, «найстаршою» групою. Тобто будь-який єдиноподатник (у тому числі третьогрупник) може залишитися на спрощеній системі, перейшовши зі своєї групи на спецЄП. І хоча платники спецЄП — це формально особливий підвид третьогрупників, фактично вони є старшими за звичайних третьогрупників (тих, які сплачують ЄП за ставкою 3 % або 5 %).

Висновок податківців цілком логічний. Адже у платників спецЄП немає жодних обмежень щодо обсягу доходу, який вони можуть отримати (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). А оскільки ЄП-дохід на спецЄП безлімітний, то його неможливо перевищити. Відтак, хоча формально у п. 293.8 ПКУ і п.п. 298.2.3 ПКУ не згадується можливість перейти на спецЄП для тих, хто перевищив ЄП-ліміт своєї групи, фактично така можливість є. І навіть якщо перевищено ЄП-ліміт для звичайних третьогрупників, переходити на загальну систему не обов’язково.

Зверніть увагу! Звичайний перехід у старшу групу можливий лише з наступного кварталу після того, як перевищено ЄП-ліміт у своїй групі. Натомість на спецЄП можна перейти будь-коли і чекати закінчення кварталу зовсім не обов’язково (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто єдиноподатник, який бачить, що йому світить перевищення ЄП-ліміту, може перейти на спецЄП заздалегідь, не чекаючи, допоки обсяг його ЄП-доходу перевищить ЄП-ліміт. У такому випадку можна не платити ЄП із суми перевищення за підвищеною ставкою (15 % для ФОП і 6 % чи 10 % для юросіб).

Але! Тут потрібно мати на увазі, що спецЄП діє тимчасово — на період воєнного стану. Після того, як війна закінчиться, усі платники спецЄП будуть автоматично переведені на ту систему оподаткування, на якій вони були до переходу на спецЄП. Тому тут, на нашу думку, потрібні різні стратегії для ФОП групи 1 чи 2 і для єдиноподатників-третьогрупників.

Третьогрупникам доцільно не чекати, допоки вони перевищать ЄП-ліміт, і перейти на спецЄП заздалегідь. У такому випадку після закінчення війни у них є шанс повернутися на свою рідну звичайну спрощену систему (тобто у третю групу з рідними ставками ЄП 3 % або 5 %). Якщо ж дочекатися, поки ЄП-ліміт звичайного третьогрупника буде перевищено, це означатиме перехід на загальну систему. А після закінчення війни доведеться заново проходити процедуру переходу на ЄП із загальної системи.

А от у ФОП групи 1 чи 2 ситуація трохи інакша. Якщо вони заробляють суттєво більше, ніж ЄП-ліміт для їхньої групи, потрібно оцінити шанси повернутися у рідну групу ЄП після закінчення війни. Адже перейти зі спецЄП на іншу групу чи ставку ЄП, ніж та, на якій платник був до переходу на спецЄП, буде проблематично. Тому, можливо, ФОП групи 1 чи 2 слід подумати про те, аби спочатку перейти у старшу групу, а вже звідти — на спецЄП. Так би мовити, з розрахунком на майбутнє. Аби шанс повернутися на спрощену систему після війни був би вище (за рахунок більш високого ЄП-ліміту).

Висновок документа

Єдиноподатник, який зібрався переходити на спецЄП, повинен подати єдиноподаткову декларацію за період роботи на звичайному ЄП і сплатити ЄП

Кожен раз при зміні групи або ставки ЄП звичайний єдиноподатник зобов’язаний подавати ЄП-декларацію. Така декларація подається у квартальні строки, навіть для ФОП групи 1 чи 2. Причому в такій декларації окремо відображають доходи, зароблені на кожній групі й оподатковані за різними ставками. Доходи, які підлягають оподаткуванню за підвищеною ставкою, обов’язково відображаються в декларації окремо від решти доходів. Усе це встановлено п.п. 296.5.1 ПКУ.

Тобто єдиноподатник, який зібрався на спецЄП, крім подання Заяви на такий перехід, повинен виконати ще дві дії:

— по-перше, подати ЄП-декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем кварталу, в якому він надумав переходити. Це обов’язкова дія, її необхідно вчиняти незалежно від того, до якої групи належить звичайний єдиноподатник і чи дочекався він моменту, коли було перевищено ЄП-ліміт;

— по-друге, сплатити ЄП протягом 10 календарних днів після граничного строку подання ЄП-декларації звичайного єдиноподатника. Ця дія обов’язкова для усіх звичайних третьогрупників, а також для ФОП групи 1 чи 2, які перевищили свій ЄП-ліміт. Адже і ЄП за ставками 3 % або 5 % (п. 295.3 ПКУ), і ЄП за підвищеною ставкою 15 % сплачуються після того, як подано ЄП-декларацію.

Якщо ж ідеться про ФОП групи 1 чи 2, які вирішили перейти на спецЄП, не чекаючи, допоки перевищать свій ЄП-ліміт, ЄП після подання декларації не сплачується. Адже у таких підприємців основна ставка ЄП — фіксована, а податок сплачується авансовими внесками не пізніше 20-го числа поточного місяця (п. 295.1 ПКУ).

Звичайно, якщо на спецЄП ви вирішили перейти на самому початку місяця, ЄП за цей місяць доведеться сплатити до 20-го числа цього місяця. Але прив’язки до 10-денного строку і ЄП-декларації тут немає. Хіба що потрібно правильно зазначити суму нарахованого фіксованого ЄП в останній декларації звичайного єдиноподатника. Тобто з урахуванням місяця, в якому подано Заяву на спецЄП. За решту місяців кварталу, коли ФОП у статусі спецЄП, авансові внески не сплачуються.

І ще. Майте на увазі: перейти зі звичайного ЄП безпосередньо на спецЄП можна лише до кінця кварталу, в якому відбулося перевищення ЄП-ліміту для вашої групи. Наприклад, якщо ви перевищили ЄП-ліміт у ІІІ кварталі 2022 року, одразу на спецЄП можна перейти лише якщо подати Заяву до кінця ІІІ кварталу. Адже до кінця цього кварталу платник ЄП, навіть з урахуванням перевищеного ЄП-ліміту має законне право перебувати на звичайному ЄП. В такому випадку він подасть декларацію зі звичайного ЄП наростаючим підсумком за неповні три квартали і оподаткує за підвищеною ставкою ЄП доходи, отримані до переходу на спецЄП. Натомість доходи, отримані у ІІІ кварталі після переходу на спецЄП вже оподатковуватимуться за ставкою ЄП 2% і включатимуться до місячних декларацій платника спецЄП.

А от якщо ви перевищили ЄП-ліміт у ІІІ кварталі 2022 року й станом на кінець цього кварталу нікуди не перейшли, починаючи з 1 жовтня 2022 ви перебуваєте на звичайному ЄП незаконно. В такому випадку вам доведеться перейти спочатку на загальну систему, а вже звідти — переходити на спецЄП. І не в порядку зміни ставки, а в порядку звичайного переходу із загальної системи. Тобто якщо ви перебуваєте на звичайному ЄП незаконно, одразу з нього на спецЄП перейти не вийде. Виникає розрив між початком кварталу і датою реєстрації платником спецЄП. В цей період ви вважатиметеся загальносистемником згідно з пп. 299.10, 299.11 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі