Теми статей
Обрати теми

Відновлювальна електроенергія в акцизній декларації

Павленко Олексій, податковий експерт
Реалізуємо електроенергію, вироблену сонячною електростанцією. Коли ми мали почати подавати акцизну декларацію? Які графи в додатку 7 до акцизної декларації потрібно заповнювати? Які графи в додатку 4 до акцизної декларації потрібно заповнити? Для розрахунку показника в гр. 9 береться вартість реалізації без ПДВ?

Звісно, ці питання викликані оновленою формою декларації акцизного податку (далі — декларація). Адже зміни, внесені до декларації наказом Мінфіну від 31.05.2022 № 151, зачепили «електроенергійний» розділ Е декларації і спеціальний додаток 7 до неї*.

* Нагадаємо, що за оновленою формою акцизну декларацію платники почали подавати починаючи з декларації за серпень-2022.

Гадаємо, усім відомо, що електроенергія (будь-яка!) входить до переліку підакцизних товарів. У той же час не підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії. Це визначено п.п. 213.2.8 п. 213.2 ПКУ. Електроенергія, вироблена сонячною електростанцію, є виробленою з відновлюваних джерел енергії. Тому реалізація такої електроенергії не підлягає оподаткуванню акцизним податком.

Подання декларації. Водночас оскільки електроенергія є підакцизним товаром, виробництво якого потребує отримання ліцензії, податківці завжди вимагали у таких випадках подання акцизної декларації, посилаючись для цього на п. 49.2 ПКУ. Його норми, нагадаємо, вимагають від платників, які мають ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, подавати декларацію за кожен місяць, незалежно від того, чи провадили вони госпдіяльність у звітному місяці.

Отже, у тому числі й від виробників електроенергії, яка не оподатковується акцизом (згідно зі згаданим п.п. 213.2.8 ПКУ),

податківці вимагають подавати декларацію за кожен звітний місяць, починаючи вже з місяця отримання ліцензії (!), а не з початку виробництва електроенергії**

** Хіба що початок виробництва співпаде з місяцем отримання ліцензії.

Див. діючу консультацію в БЗ 114.07.

При цьому нагадаємо, що реєстрація таких госпсуб’єктів, як платників акцизного податку, здійснюється ДПС автоматично — при отриманні нею від органу ліцензування інформації щодо одержання відповідним суб’єктом ліцензії на виробництво електроенергії.

Крім того, нагадаємо: п.п. 38.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначає, що до платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) та/або місцем здійснення діяльності яких є тимчасово окупована територія, зупиняється застосування норм пп. 213.2 та 213.3 та ст. 225, 229 ПКУ. Тож на таких платників норми п. 213.2 (у тому числі й п.п. 213.2.8) ПКУ не поширюються і об’єкт оподаткування акцизом виникатиме. Але ця норма стара (діє ще з 2017 року) і стосується лише територій Луганської й Донецької областей, окупованих до 24 лютого 2022 року (див. текст п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А тепер переходимо до питань щодо заповнення декларації.

Щодо додатка 7 та розділу Е. Згаданими змінами до декларації було значно розширено цей додаток і, зокрема, додана спеціальна графа 6, у якій тепер має відображатись вартість реалізованої виробником електроенергії за операціями, що не підлягають оподаткуванню відповідно до п. 213.2 ПКУ (куди входить і згаданий п.п. 213.2.8 ПКУ).

Місячна сума реалізації неоподатковуваної електроенергії відображається у цій графі без урахування ПДВ (та акцизного податку)***.

*** Нагадаємо, що у старій формі Декларації податківці вимагали такі неоподатковувані суми відображати у «вільному» додатку 10. Адже в додатку 7 (та в інших місцях) не було окремих граф для такого відображення.

Таким чином, у новому додатку 7 вам необхідно заповнювати лише графи 1 — 4 та 6 розділу І. Що стосується інших граф додатка, то згідно з п. 12 розд. V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку**** (далі — Порядок) у графах додатка 7, які не заповнюються, зазначається «0». Тому в інших графах розділу І, а також і розділу ІІ у разі відсутності об’єктів оподаткування ви проставляєте «0».

**** Затверджений наказом Мінфіну від 26.09.2016 № 841.

Також «0» (якщо у вас відсутні інші об’єкти оподаткування) ви «перенесете» (проставите) у графі 4 всіх рядків розділу Е акцизної декларації.

Щодо додатка 4. Вважаємо, що в цьому випадку ви не повинні подавати й заповнювати додаток 4 до декларації. Адже додаток 4 зветься «Обороти, що звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою або за зниженою ставкою». І він призначений для відображення в ньому саме (і виключно) таких оборотів. Однак у вашому випадку мова йде не про звільнення електроенергії від акцизу чи оподаткування її за нульовою або зниженою ставкою, а взагалі про неоподаткування. Тобто — про відсутність об’єкта оподаткування у випадках реалізації такої електроенергії. Адже операції, згадані в п. 213.2 (у т. ч. у п.п. 213.2.8) ПКУ, є операціями, «які не підлягають оподаткуванню» акцизним податком. А операції, звільнені від акцизу, та ті, що оподатковуються за нульовою чи зниженою ставками, у цьому пункті не згадані. Такі операції містяться в інших спеціальних нормах ПКУ, в яких про таке прямо й зазначено: наприклад, звільнені, зокрема — у п. 213.3 ПКУ та в інших нормах Кодексу…

Наші висновки непрямо підтверджує й той факт, що операції з п. 213.2 відсутні в довідниках пільг, які регулярно оновлюються ДПСУ. А також прямо — те, що у своїх консультаціях податківці вимагають від виробників електроенергії, що вироблена кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, подавати акцизну декларацію із заповненням лише розділу Е та додатка 7 до декларації. Див. у згаданій вище консультації з БЗ, а також у консультації, присвяченій саме заповненню такими платниками акцизної декларації в БЗ 114.07 (ср. ).

Водночас тут є один нюанс. У п.п. 8 п. 8 розд. V Порядку згадується про необхідність відображення у гр. 9 додатка 4 до декларації сум акцизу, розрахованих, зокрема, з операцій, визначених п. 213.2 ПКУ (куди входить і п.п. 213.2.8). Однак тут мова йде виключно про суми, розраховані на підставі вже згаданого п.п. 38.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ за «старими» окупованими територіями! І тут вже йдеться — про оподатковувані операції та суми акцизу, які мають сплачуватись до бюджету. Тож в інших випадках операції, визначені в п. 213.2 ПКУ (які дійсно не оподатковуються акцизом), у додатку 4 до декларації не відображаються.

І хай ця згадка в Порядку п. 213.2 ПКУ вас не збиває з пантелику. Якщо ваше місцезнаходження та/або місце діяльності не пов’язані зі згаданими (окупованими до 24 лютого цього року) територіями Луганської та Донецької областей, то електроенергія акцизом не оподатковується та додаток 4 до декларації не заповнюється і не подається! До речі, в декларації окремий рядок для зазначення сум акцизу, розрахованих згідно з п.п. 38.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, відведений лише в «пальному» розділі В (рядок В20). Мабуть, в інших розділах декларації (зокрема, в розділі Е) такі суми мають зазначатись у загальних «оподатковуваних» рядках…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі