Теми статей
Обрати теми

Часткова компенсація вартості генератора: від кого, кому, скільки?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Йдеться про електрогенератори для забезпечення потреб співвласників багатоповерхових будинків. Тобто громадянам, котрі придбали генератор для власного обійстя, з бюджету, на жаль, не перепаде нічого. Розраховувати на часткову компенсацію можуть тільки суб’єкти, що вже встановили або збираються встановити генератор у житловій багатоповерхівці. Усі подробиці щодо отримання такої компенсації — в цій статті.

Хто надає компенсацію

Програма часткової компенсації вартості генераторів для багатоповерхових будинків — не загальнодержавна. Тобто про стовідсоткове покриття такими виплатами кожного населеного пункту наразі не йдеться.

Рішення щодо виплати такої компенсації — в руках місцевої влади. Джерелом цих виплат є місцевий бюджет

Тож перед тим, як занурюватися в нюанси отримання бюджетного відшкодування, є сенс пересвідчитися в тому, що ваша місцева рада прийняла відповідне рішення.

На сьогодні часткову компенсацію вартості генераторів уже реалізовано в Сумах, Полтаві, Києві, Рівному, Львові, Луцьку, Чернівцях, Борисполі (Київська обл.), Смілі та Умані (Черкаська обл.), Кременчуці (Полтавська обл.), Береговому (Закарпатська обл.). І з кожним днем кількість населених пунктів, що підхоплюють цю програму, збільшується. Тож тримайте руку на пульсі!

Хто може претендувати на компенсацію

Умови її отримання, як ви вже зрозуміли, залежать від конкретного населеного пункту. Разом з тим існують і спільні риси. Так, місцеві програми часткового відшкодування вартості генераторів поширюються на багатоквартирні житлові будинки, в яких:

— функціонують об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлові кооперативи (ЖК), житлово-будівельні кооперативи (ЖБК);

— співвласниками обрано (призначено) управителя будь-якої форми власності, відмінної від комунальної.

Зверніть увагу: якщо мешканці будинку просто скинулися та купили генератор, то програма компенсації працювати не буде.

Компенсацію можуть отримати ОСББ, ЖК, ЖБК та управителі багатоквартирних будинків

При цьому управителем багатоквартирного будинку може бути як ФОП, так і юридична особа, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб (п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 № 417-VIII). Натомість у багатьох рішеннях місцевих рад серед претендентів на часткову компенсацію названо тільки юридичних осіб. Через це у ФОП-управителів можуть виникнути певні труднощі з отриманням такої компенсації.

Вартість яких агрегатів компенсують

У переважній більшості рішень місцевих рад ідеться про часткове відшкодування вартості незалежних (альтернативних) джерел електричної енергії. Які саме джерела охоплюються зазначеним терміном? Відповідь на це запитання шукайте у відповідній місцевій нормативці.

Наприклад, столична влада вирішила (рішення Київської міської ради від 10.11.2022 № 5586/5627), що

до незалежних джерел електричної енергії, вартість яких можна компенсувати, належать не тільки бензинові, дизельні, газові генератори, а ще й сонячні зарядні станції, інвертори тощо

Причому слово «тощо» наводить на думку, що киянам компенсуватимуть вартість будь-яких незалежних приладів альтернативного живлення для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків.

А от лучанам у цьому сенсі не пощастило — рішення Луцької міської ради від 30.11.2022 № 37/88 взагалі не конкретизує перелік обладнання, вартість якого підлягає частковій компенсації.

Посередині між цими двома крайнощами — рішення Сумської міської ради від 23.11.2022 № 3206-МР та рішення Львівської міської ради від 04.11.2022 № 1035. Ними передбачено часткову компенсацію вартості лише електрогенераторів.

При цьому ні в Києві, ні в Луцьку жодних вимог до технічних характеристик енергетичного обладнання не висувається. Натомість для сумчан і львів’ян вимоги до електрогенератора є — його номінальна потужність має бути від 3 кВт включно. У решті міст, де затверджено місцеву програму часткової компенсації, ця цифра варіюється від 2 до 5 кВт.

Ще одна вимога, яка часто повторюється в рішеннях місцевих рад:

генератор має бути закуплений після 24 лютого 2022 року та не пізніше закінчення воєнного стану

Скільки компенсують

Тут теж усе віддано на розсуд місцевим радам. Для прикладу наведемо інформацію щодо кількох міст.

Рівне. Суб’єкти, що утримують, експлуатують чи управляють багатоквартирним житловим фондом, зможуть отримати з міського бюджету часткову компенсацію за придбані генератори у розмірі 70 % суми, але не більше 45 тис. грн.

Львів. Сума відшкодування становить 50 % ціни, однак максимум — 30 тис. грн.

Полтава. Сума відшкодування не може перевищувати 50 % вартості електрогенератора, але не більше 80 тис. грн.

Бориспіль. Розмір компенсації залежить від вартості генератора. Для генераторів вартістю до 80 тис. грн вона становить 50 % ціни, для більш дорогих сума відшкодування становитиме 40 тис. грн.

Суми. Розмір компенсації не може перевищувати 50 % вартості електрогенератора, але не більше 50 тис. грн на будинок.

Сміла. З міського бюджету буде виділятися співфінансування на придбання генератора, але не більше 50 % його вартості. Максимальна сума компенсації — 30 тис. грн.

Умань. ОСББ, обслуговуючі кооперативи та управителі можуть отримати 50 % коштів, витрачених на придбання генератора, але не більше 20 тис. грн.

Чернівці. З міського бюджету повертатимуть 80 % вартості придбаних генераторів для багатоквартирних будинків, але не більше 60 тис. грн. Компенсуватимуть з розрахунку один генератор на 36 квартир.

За яким алгоритмом компенсуватимуть

Крок 1. Щоб стати учасником програми часткової компенсації,

суб’єкти, які забезпечують утримання будинку (ОСББ, обслуговуючі кооперативи, управляючі компанії) спочатку мають оплатити купівлю електрогенератора через банк своїм коштом

Крок 2. Для отримання компенсації зазначені суб’єкти подають через ЦНАП або сервіс електронних звернень на розгляд комісії місцевої ради пакет документів (для кожного міста — свій), який зазвичай включає:

— заяву встановленого зразка;

— копії платіжних документів (первинні документи, що підтверджують факт отримання електрогенератора та здійснення оплати за наданий товар);

— копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера електрогенератора (або інше заводське маркування);

— копію протоколу співвласників багатоквартирного будинку про прийняття рішення щодо закупівлі обладнання;

— копію витягу з ЄДР суб’єкта, що забезпечує утримання будинку;

— документ, що підтверджує повноваження зазначеного суб’єкта на управління спільним майном (копія договору чи витяг з протоколу).

Крок 3. Після розгляду поданого пакета документів

відшкодування здійснюється шляхом перерахування коштів на банківський рахунок ОСББ, ЖК/ЖБК, управителя, зазначений у заяві

На цьому технічні подробиці отримання компенсації закінчуються. Далі — про облікові нюанси на прикладі ОСББ.

Як облікувати компенсацію вартості генератора

Юридичний аспект. Метою створення ОСББ є сприяння в управлінні, належному утриманні і використанні багатоквартирного будинку. Для виконання поставлених цілей товариство має право придбавати різне майно. Майно, придбане ОСББ за рахунок внесків і платежів співвласників, є їх спільною власністю (ст. 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 № 2866-III). Тобто, строго кажучи, ОСББ воно не належить.

За рахунок яких надходжень від співвласників ОСББ може придбати електрогенератор?

Для відповіді на це запитання згадаємо (див. статтю «Внески та платежі співвласників» // «Податки & бухоблік», 2021, № 80), що до таких надходжень в ОСББ відносять:

— членські внески на покриття поточних статутних витрат об’єднання;

— цільові надходження під конкретні цілі у рамках статутної діяльності, зі встановленням умов їх витрачання;

— відрахування в ремонтний і резервний фонди, причому за рахунок останнього здійснюються витрати, зокрема, на впровадження енергоощадних заходів.

Таким чином,

придбати генератор ОСББ може або за рахунок резервного фонду (якщо його наявний залишок це дозволяє), або за рахунок цільових надходжень від співвласників

Бухгалтерський облік. Для обліку основних засобів (ОЗ) або інших необоротних матеріальних активів ОСББ застосовують загальні правила бухобліку. А саме, згідно з НП(С)БО 7 «Основні засоби» і НП(С)БО 16 «Витрати» спершу всі витрати, пов’язані з первісною вартістю (п. 8 НП(С)БО 7), акумулюють за дебетом рахунка 15, а після введення ОЗ в експлуатацію роблять проводку Дт 10, 11 — Кт 15.

Разом з тим ОСББ як неприбуткова організація (НПО) обліковує майно на балансі, спираючись на загальну неприбуткову специфіку. Оскільки усі надходження коштів розглядаються в чіткій відповідності із затвердженим кошторисом (тобто усі кошти ОСББ мають цільове призначення), то:

— в момент надходження цільових коштів від співвласників на придбання генератора дохід не визнається (п. 16 НП(С)БО 15 «Дохід»);

— дохід визнається протягом тих періодів, в яких були визнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 НП(С)БО 15);

— цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (зокрема, ОЗ) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів (п. 18 НП(С)БО 15).

З огляду на це при введенні в експлуатацію генератора ОСББ робить проводку: Дт 4841 — Кт 69 «Доходи майбутніх періодів». А згодом, у міру нарахування амортизації, відображає дохід від цільового фінансування проводкою Дт 69 — Кт 745.

Якби генератор придбавався виключно за кошти співвласників, на цьому можна було б ставити крапку. Однак у нашій ситуації частина вартості генератора буде, ймовірно, профінансована бюджетними (тобто теж цільовими) коштами. Це відобразиться в бухобліку проводкою Дт 311 — Кт 482. Оскільки генератор придбано на умовах співфінансування (частина вартості — за рахунок співвласників, частина — за рахунок бюджету), ці кошти мають бути спрямовані на поповнення внесків співвласників.

Систематизуємо сказане вище в таблиці.

Облік генератора, придбаного ОСББ частково за рахунок бюджетних коштів

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

Надходження цільових внесків від співвласників

1

Нараховано внески співвласників на придбання генератора

377

4841

30000

2

Отримано внески від власників квартир

301, 311

377

30000

Придбання генератора

3

Перераховано постачальнику передоплату за генератор

371

311

30000

4

Оприбутковано генератор

152

631

30000

5

Здійснено залік заборгованості

631

371

30000

6

Генератор уведено в експлуатацію

104

152

30000

7

Визнано доходами майбутніх періодів цільове фінансування, отримане від співвласників

4841

69

30000

8

Нараховано амортизацію (щомісячно), строк амортизації — 5 років

949

131

500

9

Визнано дохід від отриманого цільового фінансування (щомісячно)

69

745

500

Отримання часткової компенсації

10

Отримано часткову компенсацію з місцевого бюджету за придбаний генератор у розмірі 30 % вартості

311

482

9000

11

Спрямовано компенсацію з бюджету за придбаний генератор на поповнення внесків співвласників

482

685

9000

12

Нараховано майбутні внески співвласників

377

4841

9000

13

Проведено взаємозалік

685

377

9000

P. S. Для тих, хто в авангарді

На сьогодні — це львів’яни. Місто повертатиме певним суб’єктам господарювання 50 % вартості електрогенераторів, зарядних станцій, акумуляторних систем. Ухвалу міськради з цього питання прийнято 06.12.2022. З неї бачимо, що часткова компенсація надаватиметься окремо на кожен заклад

суб’єктам господарювання — юрособам та ФОП, котрі фактично здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства, роздрібної торгівлі продуктами харчування, окрім реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Крім того, на компенсацію можуть претендувати мініпекарні, приватні заклади освіти та охорони здоров’я, аптеки, перукарні та салони краси.

Придбане обладнання має забезпечувати роботу зазначених суб’єктів, котрі, у свою чергу, зобов’язані надавати доступ відвідувачів до послуг із енергозабезпечення у разі надзвичайної ситуації. Компенсацію планується виплачувати в сумі, що не перевищує 50 % вартості обладнання, але не більше 80 тис. грн. Вимоги до обладнання — номінальна потужність від 3 кВт включно.

Придбання енергетичного обладнання на таких умовах звичайним суб’єктом господарювання (не НПО, а прибутківцем/єдиноподатником/ФОП і, можливо, ще й платником ПДВ) має свою специфіку. Але про неї — вже в наступній статті. Якщо вам, звісно, це буде цікаво.

Висновки

  • Умови часткової компенсації вартості електрогенератора для житлової багатоповерхівки залежать від конкретного населеного пункту.
  • На сьогодні претендувати на таку компенсацію мають право ОСББ, ЖК, ЖБК та управителі багатоквартирних будинків.
  • ОСББ може придбати генератор або за рахунок резервного фонду (якщо його наявний залишок це дозволяє), або за рахунок цільових надходжень від співвласників квартир.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі