Теми статей
Обрати теми

Самоштраф і пеня в декларації платника спецЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
БЗ 108.05*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа:

До змін у спецЄПешній декларації сума самоштрафу і пені відображається у графі «Зміст доповнення» спецполя цієї декларації згідно з п. 46.4 ПКУ

Платники спецЄП теж помиляються. Вони теж можуть відобразити у декларації помилкову суму доходів і, відповідно, неправильно нарахувати суму ЄП за ставкою 2 %. Якщо помилка призвела до того, що суму податкового зобов’язання занижено, наразі* потрібно нарахувати самоштраф (п. 50.1 ПКУ).

У деяких випадках (якщо помилку виправлено запізно) виникають також формальні підстави для пені (п.п. 129.1.3 ПКУ). Але поки діє карантинний моарторій, про це можна не хвилюватися (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Воєнний стан призупинив його лише щодо штрафів, а от щодо пені все в силі. Тобто допоки діє карантин, пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає списанню.

До того ж, на нашу думку, самоштрафна пеня згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ нараховується, лише коли донараховане податкове зобов’язання (і самоштраф) не сплачено протягом 90 календарних днів із дати подання уточнюючої декларації. Тобто за період заниження податкових зобов’язань пеня, на нашу думку, не нараховується. Тому можливість показати пеню одразу в уточнюючій декларації — під питанням. Хоча податківці, напевно, вважатимуть інакше.

* Тобто після самовиправлення пізніше 25.07.2022 (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Але у спецЄПешній декларації (на відміну від звичайної єдиноподаткової декларації) просто немає місця, аби відобразити самоштраф і пеню. Можливо, це і не випадково, і при розробці форми законодавець розраховував, що у спецЄПешників узагалі не буде самоштрафів через тотальний мораторій на штрафи, який мав місце на початку воєнного стану.

Як би там не було, наразі самоштрафи можливі. Податківці визнають, що формою декларації не передбачено їх відображати, і обіцяють, що в цю форму буде внесено зміни. А допоки цих змін немає, пропонують єдиний можливий вихід. А саме: скористатися універсальною паличкою-виручалочкою — нормою п. 46.4 ПКУ.

Нагадаємо: ця норма дозволяє пояснити показники своєї податкової звітності платнику, який вважає, що форма декларації не дає йому коректно відобразити суму податкових зобов’язань. Таке може статися з будь-яким податком, відтак у будь-якій декларації є спецполе «Доповнення до декларації».

Не є тут винятком і спецЄПешна декларація. Тому до того, як у форму цієї декларації буде внесено зміни, суму самоштрафу за необхідності слід відображати у графі «Зміст доповнення» цього спецполя. Що ж, прогнозовано. Візьмемо до уваги!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі