Теми статей
Обрати теми

Часткова компенсація вартості генератора. Продовження

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Ця стаття — для звичайних суб’єктів господарювання (не ОСББ чи ЖБК*) — юросіб і ФОП, які придбали електрогенератори для власних виробничих потреб. За певних умов вони можуть розраховувати на часткову компенсацію вартості такого обладнання. Ба більше! Подекуди право на таку компенсацію отримали навіть пересічні громадяни (не ФОП) — власники домоволодінь. Тож скажемо кілька слів і про них.

* Таким юрособам, котрі придбали генератор для забезпечення потреб співвласників багатоповерхових будинків, радимо прочитати статтю «Часткова компенсація вартості генератора: від кого, кому, скільки?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95.

Який механізм компенсації

Механізм надання компенсації за придбаний генератор звичайним суб’єктам господарювання аналогічний тому, про який ми розповідали в попередній статті (її реквізити вище). Хоча є й свої особливості.

Хто надає. Ініціатор таких виплат — ваша місцева рада. Саме до неї слід адресувати всі запитання щодо наявності програми компенсації, деталей її надання та переліку документів, які слід подати претендентам.

На момент написання цієї статті нам відомо про відповідну ухвалу Львівської міської ради від 06.12.2022 № 2579, а також рішення Нетішинської міської ради Хмельницької обл. від 06.12.2022 № 31/157 і прийняте на її виконання рішення міськвиконкому від 06.12.2022 № 31/1572.

Крім того, у Полтавській міськраді зареєстрували проєкт програми компенсації підприємцям витрат на придбання генераторів, після затвердження якої підприємці зможуть отримати належне відшкодування.

Упевнені, що в новому бюджетному році кількість населених пунктів, де надаватиметься така компенсація, зросте. Тож слідкуйте за місцевими новинами, аби не проґавити старт програми компенсації у своєму місті.

Кому надають. У Львові часткова компенсація надається окремо на кожен заклад

суб’єктам господарювання — юрособам та ФОП, котрі фактично здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства, роздрібної торгівлі продуктами харчування, окрім реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Крім того, на компенсацію можуть претендувати львівські мініпекарні, приватні заклади освіти та охорони здоров’я, аптеки, перукарні та салони краси.

Серед учасників програми компенсації у Нетішині названо, зокрема, фізичних осіб — підприємців і власників домоволодінь. Компенсація надається кожному учаснику лише для одного об’єкта (об’єкт підприємництва, будинок, квартира).

За що і скільки. Суб’єктам господарювання м. Львова повернуть 50 % вартості електрогенераторів, зарядних станцій, акумуляторних систем, але не більше 80 тис. грн. Обладнання має бути закуплене після 24 лютого 2022 року. Вимоги до обладнання — номінальна потужність від 3 кВт включно.

Компенсація в Нетішині здійснюється у розмірі 50 % вартості генератора, але не може перевищувати 35 тис. грн. Компенсація надається для учасників, які придбали нові генератори, у тому числі за межами України, не раніше 1 вересня 2022 року. Якщо у ФОП офіційно станом на 1 жовтня 2022 року працевлаштовані наймані працівники, компенсація збільшується на 5 % на кожного працівника, але при цьому не може перевищувати 75 % вартості генератора та 53 тис. грн.

Додаткові умови. Місцева влада в обох містах вимагає від суб’єктів господарювання надавати доступ відвідувачам до послуг із енергозабезпечення у разі надзвичайної ситуації. Причому йдеться про вільний доступ, плата за який не стягується. Щодо правомірності встановлення такої плати читайте в статті «Чи може власник генератора продавати електроенергію» цього номера.

Як обліковують компенсацію юрособи

Бухгалтерський облік. Головною умовою отримання з місцевого бюджету часткової компенсації за генератор є придбання його за власні кошти. На цьому етапі для обліку генератора як об’єкта основних засобів (ОЗ) застосовують загальні правила бухобліку. А саме згідно з НП(С)БО 7 «Основні засоби» і НП(С)БО 16 «Витрати» спершу всі витрати, пов’язані з первісною вартістю (п. 8 НП(С)БО 7), акумулюють за дебетом рахунка 15, а після введення об’єкта ОЗ в експлуатацію роблять проводку Дт 104, 112 — Кт 152.

Якщо власник генератора має намір отримати компенсацію понесених витрат на його придбання, то він має справу з цільовим фінансуванням капітальних інвестицій, оскільки йдеться про придбання необоротного активу

Тому для обліку такого цільового фінансування слід орієнтуватися на п. 18 НП(С)БО 15 «Дохід». Згідно з ним при отриманні цільового фінансування капітальних інвестицій:

— дохід визнають не одразу в момент отримання коштів, а протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (у нашому випадку — генератора);

— визнавати дохід слід пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів.

З огляду на це, суму компенсації в момент її отримання показують проводкою Дт 311 — Кт 482, після чого зараховують до складу доходів майбутніх періодів: Дт 482 — Кт 69 (за вирахуванням сум ПДВ* та амортизації, нарахованої за місяці, що передують місяцю отримання компенсації — вони одразу підуть у дохід: Дт 482 — Кт 745). А потім щомісячно в міру нарахування амортизації (пропорційно їй) відображають дохід: Дт 69 — Кт 745.

* Якщо придбання генератора відбулося з ПДВ і часткова компенсація його вартості розрахована від повної суми покупки з урахуванням цього податку. Решту нюансів ПДВ-обліку див. у окремому підрозділі нижче.

Податок на прибуток. Операції з отримання цільового фінансування будуть відображені всіма платниками податку на прибуток за бухобліковими правилами.

А отже, коли йдеться про компенсацію витрат, здійснених у капітальні інвестиції (у нашому випадку — у придбання генератора), то в момент нарахування амортизації на об’єкт капінвестицій буде визнано дохід, який має покритися сумою нарахованої амортизації.

При цьому у високодохідників чи малодохідників-добровольців, які придбали генератор, що є об’єктом ОЗ і має господарське спрямування, амортизаційні різниці (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ) не вплинуть на збалансування витрат і доходів від отримання цільового фінансування капітальних інвестицій.

ПДВ. За придбаними за рахунок цільових коштів необоротними активами

отримувач цільового фінансування має повне право на податковий кредит (ПК) з ПДВ

Адже жодних обмежень ПКУ із цього приводу не містить. Податківці теж із цим погоджуються (див. БЗ 101.13). Звісно, ПК має бути підтверджено зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними (ПН).

Зверніть увагу! Цільове фінансування, яке припадає на суму ПК з ПДВ у складі вартості придбаного генератора, повинно потрапити до складу доходів (Дт 482 — Кт 745). Пов’язано це з тим, що віднесення ПДВ до складу ПК, по суті, рівнозначно виникненню витрат. Тобто тут спрацьовує п. 17 НП(С)БО 15.

Водночас, якщо генератор було придбано без ПДВ через так звану генераторну пільгу (про неї читайте у статтях «Генераторна пільга: наслідки в ПДВ-обліку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91 і «ПДВ-наслідки генераторної пільги. Продовження» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93), то, зрозуміло, вхідного податкового кредиту у вас не буде.

Разом з тим запровадження генераторної пільги на ПДВ-облік генератора, придбаного раніше з ПДВ, ніяк не вплине. І компенсувати з місцевого бюджету вам мають ту частку повної вартості генератора, що визначено рішенням місцевої ради, з урахуванням суми ПДВ, якщо вона була сплачена в момент придбання.

Отримання бюджетної компенсації вартості генератора на ПДВ-обліку його власника жодним чином не позначиться. Адже відповідно до п.п. 196.1.6 ПКУ

дотації за рахунок бюджетів (крім тих, що надаються у майновій формі) не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість

Крім того, у власника генератора немає потреби при отриманні компенсації нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання.

Також вважаємо, що сумам отриманого цільового фінансування не місце в декларації з ПДВ. Оскільки при отриманні коштів з бюджету не відбулася операція постачання.

Єдиний податок. Для юросіб — платників ЄП як групи 3, так і сільгоспЄП суми цільового фінансування на оподаткування не вплинуть.

Так, юрособа — платник ЄП групи 3 суму отриманої часткової компенсації до оподатковуваного доходу не включить на підставі п.п. 4 п. 292.11 ПКУ.

Юрособа — платник сільгоспЄП суму отриманого доходу має включити до свого фінансового результату. Але на розрахунок сільгоспчастки ця сума не вплине. Відповідно до ряд. 3.1 Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, затвердженого наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 № 772, на суми цільового фінансування слід зменшити загальний дохід аграрія — власника генератора.

Бухгалтерський облік операцій із придбання генератора з частковою компенсацією його вартості за рахунок місцевого бюджету покажемо в таблиці.

Облік генератора, придбаного частково за рахунок бюджетних коштів

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

Придбання генератора (вересень 2022 року)

1

Перераховано постачальнику передоплату за генератор

371

311

30000

2

Відображено ПК з ПДВ (за наявності зареєстрованої ПН)

644/1

644

5000

641/ПДВ

644/1

3

Оприбутковано генератор

152

631

25000

4

Списано ПК з ПДВ

644

631

5000

5

Здійснено залік заборгованості

631

371

30000

6

Підписано акт виконаних пуско-налагоджувальних робіт

152

631

2000

7

Відображено ПК з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН

644/1

631

400

641/ПДВ

644/1

8

Оплачено виконавцю пуско-налагоджувальні роботи

631

311

2400

9

Генератор уведено в експлуатацію (строк корисного використання — 5 років)

104

152

27000*

* Первісна вартість генератора сформована як сума вартості придбання та вартості пуско-налагоджувальних робіт: 25000 грн + 2000 грн = 27000 грн. Із жовтня 2022 року (місяця, наступного за місяцем уведення в експлуатацію генератора), розпочинається нарахування амортизації.

10

Нараховано амортизацію вартості генератора за жовтень — грудень 2022 року: 27000 грн : 60 міс. х 3 міс.

23, 91, 92, 93

131

1350

Отримання часткової компенсації (грудень 2022 року)

11

Надійшла часткова компенсація з місцевого бюджету за придбаний генератор у розмірі 30 % вартості: 30000 грн х 30 %

311

482

9000

12

Визнано дохід у сумі компенсації ПДВ: 5000 грн х 30 %

482

745

1500

13

Визнано дохід пропорційно нарахованій амортизації за минулі місяці до моменту отримання компенсації (жовтень — листопад 2022 року): (9000 грн - 1500 грн) : 60 міс. х 2 міс.

482

745

250

14

Віднесено до доходів майбутніх періодів кошти цільового фінансування (без урахування нарахованої амортизації за минулі місяці до моменту отримання компенсації — жовтень — листопад 2022 року): 9000 грн - 1500 грн - 250 грн

482

69

7250

15

Визнано дохід за грудень 2022 року пропорційно нарахованій амортизації: 7500 грн : 27000 грн х 450 грн

69

745

125

Часткова компенсація у ФОП

Почнемо з того, що для цілей оподаткування і ФОП, і фізосіб — власників домоволодінь (про них — у наступному розділі) важливе значення має те, як таку компенсацію виписано в рішеннях місцевих рад. Із двох наявних на сьогодні таких рішень бачимо, що єдності в цьому питанні, на жаль, немає.

Так, ухвалою Львівської міської ради від 06.12.2022 № 2579 передбачено часткове відшкодування за рахунок коштів бюджету частини вартості придбаного енергетичного обладнання, зокрема, генератора. А от у рішенні Нетішинського міськвиконкому від 06.12.2022 № 31/1572 йдеться про безповоротну фінансову матеріальну допомогу (БФД) на часткову компенсацію вартості закупівлі генераторів. З цих двох протилежних позицій і виходитимемо далі.

Єдиноподатники. ФОП — платники єдиного податку (ЄП) груп 1 — 3 відповідно до п.п. 4 п. 292.11 ПКУ

не включають до свого доходу суми коштів цільового призначення, що надійшли з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм

За цією нормою ФОП-львів’яни на ЄП отриману компенсацію витрат на придбання генератора не включають до підприємницького доходу. Тобто їм не треба записувати суму компенсації до регістру обліку доходів (доходів та витрат — у тих, хто працює на ЄП 3 % з ПДВ). Ну і єдиний податок із цих сум теж сплачувати не треба.

Водночас цю компенсацію треба включити до громадянського доходу фізособи. А значить, постає питання, як оподатковується такий дохід у звичайного громадянина. Відповідь на нього — в розділі «Часткова компенсація у громадян» (див. нижче).

А от ФОП-нетішинці на ЄП звільнюючою нормою п.п. 4 п. 292.11 ПКУ скористатися не можуть. Хоча у кінцевому підсумку для них все складається так, як і для ФОП-львів’ян. Бо податківці стверджують, що сума БФД не є доходом ФОП на ЄП, однак уключається до складу громадянського доходу фізичної особи (БЗ 107.01.03).

Загальносистемники. Для них спеціальна звільнююча норма на кшталт тієї, що мають ФОП-спрощенці, відсутня.

Разом з тим слід розуміти, що та компенсаційна виплата за генератор, яку отримають ФОП-львів’яни, не може розглядатися саме як виручка від провадження господарської діяльності. Отже, отримана компенсація до підприємницьких доходів у них не належить. Ну а далі, сподіваємося, вам усе зрозуміло: вона має оподатковуватися за громадянськими правилами (див. нижче).

Для ФОП-нетішинців кінцевий результат такий самий. Адже фіскали й у цьому випадку наполягають на тому, що (БЗ 104.04):

надана БФД не є результатом провадження підприємницької діяльності ФОП-загальносистемника, а отже, її суму слід оподатковувати як громадянські доходи фізособи

Як бачите, за будь-яких умов усе закінчується тим, що ФОП доведеться самому вирішувати, як оподатковувати часткову компенсацію і чи треба її оподатковувати взагалі.

Часткова компенсація у громадян

У фізосіб — власників домоволодінь, за великим рахунком, жодних питань бути не повинно. У тому сенсі, що місцева рада як податковий агент таких фізосіб має самостійно вирішити, оподатковувати цю компенсацію чи ні. І тут теж усе залежатиме від того, як така компенсація названа в рішенні ОМС.

Якщо це БФД, як у Нетішині, то її сума, взагалі-то, має бути оподаткована у джерела виплати. При цьому фізика — отримувача компенсації не повинно хвилювати, зробила це міська рада чи ні. Відповідальність все одно на ній як на податковому агентові.

Якщо ж це таки компенсація з бюджету, то слід знати, що згідно з абзацом першим п.п. 165.1.1 ПКУ

до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються такі доходи, як сума компенсацій, які отримує платник податку з бюджетів

На цій підставі часткова компенсація вартості генератора, що надходить громадянину від органу місцевого самоврядування в межах затвердженої ним цільової програми, на наш погляд, не підлягає оподаткуванню ПДФО (і ВЗ). Хоча фіскали й тут можуть викинути колінце, наполягаючи на тому, що під звільнення за п.п. 165.1.1 ПКУ потрапляють лише виплати, прямо в ньому перелічені. А оскільки генераторної компенсації там немає, то це додаткове благо з відповідним оподаткуванням.

Висновки

  • Умови часткової компенсації вартості електрогенератора для суб’єктів господарювання — юросіб і ФОП та громадян — власників домоволодінь залежать від рішення місцевої ради в конкретному населеному пункті.
  • Часткова компенсація вартості генератора для юросіб є цільовим фінансуванням капітальних інвестицій, оскільки йдеться про придбання необоротного активу.
  • Отримувач цільового фінансування, зареєстрований платником ПДВ, має повне право на податковий кредит.
  • Юрособи — платники ЄП груп 1 — 3 суму отриманої часткової компенсації до оподатковуваного доходу не включають на підставі п.п. 4 п. 292.11 ПКУ. Для ФОП, як єдиноподатників, так і загальносистемників, усе набагато складніше...
  • Часткова компенсація вартості генератора, що надходить громадянину з бюджету в межах затвердженої місцевої цільової програми, на нашу думку, не підлягає оподаткуванню. Хоча не виключено, що податківці будуть проти.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі