Теми статей
Обрати теми

Допомога енергосистемі і виправлення воєнних помилок

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб виправити всі неточності, які законодавці допустили, вводячи під час дії ВС різні податкові послаблення, а також щоб ще більше укріпити енергоситему, яка дуже сильно постраждала через ракетні обстріли рашистів, законодавці прийняли Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ. Про те, що саме принесе цей Закон платникам податків, ми і поговоримо далі.

Порядок набрання чинності

Висновок документа

Загалом Закон № 2836 набирає чинності через три дні з дня його опублікування. Крім окремих норм, які починають діяти з 27.05.2022

Починаючи з березня 2022 року законодавці намагалися всіляко полегшити життя суб’єктам господарювання. При цьому таке полегшення відбувалося у декілька етапів. І як заведено, не всі їх полегшення були однозначними і сприймалися податківцями, як і платникам податків.

Так, наприклад, було не зрозуміло, яка сама дата є граничною для платників податків, у яких була змога виконати податкові обов’язки під час дії ВС:

— для реєстрації ПН/РК за лютий — травень 2022, після закону ця дата буде однозначною — 15.07.2022;

— для подання звітності і сплати зобов’язань за лютий — травень 2022.

Тому Законом № 2836 законодавці вирішили виправити ці неоднозначності і прописати конкретно дати реєстрації ПН/РК та подання звітності і сплати податків за воєнні періоди.

А щоб у податківців не було наміру покарати платників податку вигуками про те, що платники все одно уже допустили помилку, коли не виконали зобов’язання в строк, у Законі № 2836 вказано, що ці уточнення почали діяти заднім числом. А саме законодавці ввели їх в дію з 27.05.2022, тобто з тієї дати, з якої у п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з’явилася згадка про окремі строки виконання певних податкових обов’язків лютого — травня тими платниками, у яких була змога виконати податкові обов’язки протягом ВС.

Ця ж саме дата (27.05.2022) фігурує у Законі № 2836 як початок дії нового строку для подання аудитзобов’язаними підприємствами податківців перевіреної і оприлюдненої фінзвітності.

Всі ж інші нововведення, які вносить у ПКУ і в інші нормативно-правові акти Закон № 2836, почнуть діяти через три дні з дня опублікування цього Закону. У цей строк буде, наприклад:

— введено митні та ПДВшні пільги при ввезенні в Україну генераторів;

— надано права використовувати генератори без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин;

— дозволено зберігати пальне для генераторів у ємностях не більше 2000 л без ліцензії на зберігання.

Детальніше про ці зміни ми розповімо у наступних матеріалах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі