Теми статей
Обрати теми

Імпорт неприбутківцями товарів для допомоги армії — без ПДВ, акцизу і мита

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Закони України від 13.12.2022 № 2836-ІХ і № 2837-IX

Висновок документа

Тимчасово, на період дії воєнного стану (ВС) звільняється від оподаткування ПДВ, ввізним митом і акцизним податком ввезення товарів громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями для подальшої їх безоплатної передачі ЗСУ чи іншим силовим структурам. Від акцизного податку звільнили й саму добровільну передачу пільгованих товарів для потреб оборони

Відповідні звільняючі норми від ПДВ містить зараз п.п. 69.51 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, від акцизного податку — п.п. 69.52 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, від ввізного мита — п. 922 розд. ХХІ МКУ. Пільги — тимчасові. Вони діють у період до припинення або скасування ВС на території України.

Кого стосуються пільги? На звільнення від ПДВ, від акцизного податку і від ввізного мита можуть розраховувати громадські об’єднання та/або благодійні організації, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Вони мають ввозити відповідні товари для подальшої їх безоплатної передачі на потреби армії — без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації.

Хто отримувач товарів? Аби отримати звільнення, такі благодійники мають безоплатно передати ввезені товари:

— Збройним Силам України;

— добровольчим формуванням територіальних громад (теробороні);

— Національній гвардії України;

— Службі безпеки України;

— Службі зовнішньої розвідки України;

— Державній прикордонній службі України;

— Міністерству внутрішніх справ України;

— іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам.

ПДВ-пільга і звільнення від мита. Від оподаткування ПДВ і ввізним митом звільняються операції з ввезення на митну територію України громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями будь-яких товарів для подальшої їх безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі на потреби оборони. Виняток — товари згідно з УКТ ЗЕД:

— за товарними позиціями 2203 — 2208 (алкогольні напої), 2401 — 2403 (тютюнові вироби) та

— за кодами 2103 90 30 00 (настоянки гіркі ароматичні), 2106 90 (харчові продукти, в іншому місці не зазначені: інші), 3824 99 96 20 (рідини, що використовуються в електронних сигаретах).

Пропуск через митний кордон, митний контроль та митне оформлення таких благодійних товарів здійснюються у першочерговому порядку. Не справляється й плата за виконання митних формальностей щодо таких товарів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом.

Задекларувати зазначені благодійні товари громадські об’єднання / благодійні організації можуть шляхом подання попередньої митної декларації. При цьому доставка та пред’явлення цих товарів митному органу, яким оформлена така попередня митна декларація, не є обов’язковими.

Зауважте! Безоплатна (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передача будь-яких товарів чи надання будь-яких послуг ЗСУ та іншим силовим структурам не вважається постачанням (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тож ніякого ПДВ у момент подальшої безоплатної передачі для допомоги армії ввезених товарів у благодійників не буде.

Акцизна пільга. За вимогами п.п. 69.52 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ від оподаткування акцизним податком звільняється не тільки ввезення на митну територію України громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, але й подальша добровільна передача такими особами імпортованих товарів ЗСУ та іншим силовим структурам. Головне, щоб не було попереднього або наступного відшкодування їх вартості. Тобто така передача має бути безоплатною.

Зауважте: для акцизних цілей пільгуються не всі товари, а лише прямо зазначені у п.п. 69.52 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Тобто ті, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД:

— моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія: з робочим об’ємом циліндрів двигуна не більш як 5000 см38702 10 19 10, понад 5000 см38702 10 19 90, понад 2800 см3 нові — 8702 90 11 00 і що використовувалися — 8702 90 19 00;

— автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі —8703;

— моторні транспортні засоби для перевезення вантажів — 8704.

У який строк слід передати звільнені товари? Звільнені під час ввезення на митну територію України від оподаткування ПДВ, акцизним податком і ввізним митом товари мають бути передані отримувачам не пізніше 45 календарних днів з дня завершення їх митного оформлення (п.п. 69.53 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, п. 922 розд. ХХІ МКУ). А от у разі якщо щодо таких товарів здійснювалося на території України підтверджене документально техобслуговування та/або ремонт, то передання має відбутися не пізніше 90 календарних днів з дня завершення митного оформлення.

Якщо ж 45-тидений / 90-денний строк буде порушено або ж товари будуть використані не за цільовим призначенням, тоді доведеться сплатити суму ПДВ, ввізного мита та акцизного податку, що мали бути сплачені при ввезенні таких товарів. А на додачу — ще й пеню.

І останнє. Звільнення від оподаткування ввізним митом не застосовується до товарів, що (п. 922 розд. ХХІ МКУ):

мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, та/або

ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

А от подібної забороняючої норми щодо ПДВ і акцизного податку до ПКУ не внесено. Втім, вважаємо, і ці податки теж доведеться сплатити по повній.

Запрацюють пільги через 3 дні з дня опублікування законів, що коментуються. На дату підготовки матеріалу закон ще чекає підписання Президентом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі