Теми статей
Обрати теми

Імпорт генераторів, Starlink, іншого обладнання без мита і ПДВ

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Закони України від 13.12.2022 № 2836-ІХ і № 2837-IX

Висновок документів

На період дії воєнного стану (ВС), але не довше ніж до 01.05.2023, звільнено від ПДВ і мита ввезення генераторів, терміналів Starlink, іншого енергетичного обладнання. Таке звільнення поширюється також на міжнародні поштові та експрес-відправлення

Закони, що коменуються, на законодавчому рівні звільнили від оподаткування ПДВ і ввізним митом ввезення у митному режимі імпорту генераторів, трансформаторів, акумуляторів та іншого подібного енергетичного обладнання, а також терміналів супутникового інтернету Starlink. Відповідні норми наразі закріплені у п. 87 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і п. 921 розд. ХХІ МКУ.

Конкретний перелік товарів, ввезення яких на митну територію України для вільного обігу звільняється від ПДВ і мита, наведено за кодами згідно з УКТ ЗЕД у п. 921 розд. ХХІ МКУ.

Пільга має тимчасовий характер — звільнення від ПДВ і мита діє у період ВС, але не довше ніж до 1 травня 2023 року. Стосується вона не тільки підприємств, але й фізичних осіб — громадян.

Звільнення від ПДВ та ввізного мита поширюється також на переміщення (пересилання) відповідних енергетичних товарів, визначених п. 921 розд. ХХІ МКУ, у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Нагадаємо, що у загальному випадку не є об’єктом оподаткування ПДВ і митними платежами ввезення на митну територію України товарів (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника в міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника в міжнародних експрес-відправленнях (ч. 1 ст. 234 МКУ, п.п. 196.1.17 ПКУ).

Увага! Звільнення від ПДВ та ввізного мита не застосовується до товарів, що (п. 87 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і п. 922 розд. ХХІ МКУ):

мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, та/або

ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Набирають чинності ці пільги через 3 дні з дня опублікування законів, що коментуються. Розлогий коментар до них надамо одразу, як стане відомою точна дата набуття ними чинності, а також з’явиться інформація щодо того, продовжить КМУ карантин на майбутній рік чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі