Теми статей
Обрати теми

СпецЄП: що маємо наразі?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Практика показала, що введення спецЄП було доволі ефективним кроком влади. Введений під час війни, цей податок втримав на плаву велику частину українського бізнесу. Проаналізуємо, що зараз із цим податком!

Ідея спецЄП

Головна ідея спецЄП — дозволити бізнесу зберегтися в складних умовах війни. Для цього базову систему оподаткування на період воєнного стану дозволено замінювати на спеціальну форму єдиного податку — зі ставкою 2 % від доходів, які визначено за правилами ст. 292 ПКУ (п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ) та без сплати ПДВ (за винятком ввізного).

Платниками спецЄП, в принципі, можуть бути будь-які суб’єкти господарювання, як ФОП, так і юрособи, незалежно від системи оподаткування (п.п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Немає жодних обмежень на максимальний річний обсяг доходу та кількість найманих працівників. До того ж максимально знято заборону на види діяльності.

Заборонена діяльність

Заборонені для платника спецЄП види діяльності прописано у п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. До таких видів діяльності належать:

1) діяльність надавачів фінансових послуг, діяльність яких підлягає ліцензуванню (див. п.п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України від 02.03.2015 № 222-VIII і постанову Правління НБУ від 24.12.2021 № 153);

2) діяльність з обміну іноземної валюти. Тобто платник спецЄП не зможе відкрити пункт валютного обміну;

3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів. Винятки — роздрібний продаж підакцизних товарів і роздрібний продаж ПММ в ємностях до 20 літрів;

4) видобуток і реалізація корисних копалин. Виняток — якщо платник спецЄП (юрособа) надає послуги централізованого водопостачання та водовідведення. В такому разі йому дозволено видобування підземних та поверхневих вод.

Також перебувати на спецЄП НЕ можуть представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку, а також фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

ПДВ-статус

ПДВ-реєстрація платника спецЄП вважається призупиненою (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Усі права і обов’язки, визначені розд. V і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ для платника спецЄП, призупиняються. Він не може складати податкові накладні і реєструвати їх у ЄРПН. Для нього заморожується обрахунок ПДВ-ліміту (п. 2001.3 ПКУ). Також він не може формувати податковий кредит за вхідними податковими накладними. В операціях з придбання, в яких перша подія відбулася після переходу суб’єкта господарювання на спецЄП, постачальники у своїх ПН зазначають покупця — платника спецЄП як неплатника ПДВ. Водночас

ПДВ-реєстрація платника спецЄП НЕ вважається анульованою.

Тому нараховувати ПДВ на невикористані залишки (п. 184.7 ПКУ) при переході на спецЄП не потрібно.

Платники спецЄП звільняються від ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Операції з продажу товарів, робіт чи послуг, здійснені платником спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Водночас наразі платники спецЄП повинні сплачувати імпортний ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України.

СпецЄП — це той унікальний випадок, коли від ПДВ звільняється саме платник, а не операція. Тут НЕ ідеться про ПДВ-пільги, перелічені у ст. 197 ПКУ та у підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Тут ідеться про те, що саме платники спецЄП не нараховують і не сплачують ПДВ із тих самих операцій, з яких інші суб’єкти господарювання ПДВ неодмінно сплачують. Крім того, платники спецЄП звільняються від обов’язку подавати податкову звітність з ПДВ.

Перехід на спецЄП

Для переходу на спецЄП потрібно подати Заяву. Форма цієї Заяви — та сама, що і для переходу на «звичайний» ЄП — затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308. Відповідно для загальносистемника у Заяві робиться позначка в полі «Реєстрація (перехід)» і заповнюється поле 5.1. Натомість для звичайного єдиноподатника ідеться про зміну ставки та/або групи. Тож він робить позначку в полі «Внесення змін» і заповнює поле 5.2. Поле 5.3 — НЕ заповнюється.

Перейти на спецЄП можна протягом усього періоду воєнного стану, але не раніше 01.04.2022. Якщо станом на цю дату суб’єкт господарювання не став платником спецЄП, він буде мати цей статус починаючи з наступного робочого дня після подання Заяви.

Звітність зі спецЄП

Усі платники спецЄП звітують за спеціальною формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124. Декларація складається без наростаючого підсумку і подається у місячні строки (п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця.

Тривалість спецЄП

Поки що планується, що спецЄП буде працювати протягом усього воєнного стану. У ЗМІ ширяться чутки, що спецЄП може бути скасовано раніше, ніж закінчиться війна. Але ми сподіваємося, що цього не станеться, і будемо виходити саме з того, що на спецЄП можна буде працювати до кінця війни. Якщо, звичайно, платник добровільно не вирішив покинути спецЄП.

Після війни платник спецЄП повертається на ту систему оподаткування, на якій він перебував до переходу на спецЄП.

Тобто юрособа-загальносистемник повертається до сплати податку на прибуток, а ФОП-загальносистемник — до сплати ПДФО.

А якщо до переходу на спецЄП платник перебував на звичайному ЄП? Тоді він може повернутися лише на ту саму групу або на ту саму ставку звичайного ЄП (для третьогрупників). Тобто якщо до переходу на спецЄП ви сплачували ЄП за ставкою 5 %, повернутися на ЄП за ставкою 3 % (хай навіть у ту саму групу 3) — не вийде.

Нарешті, можлива ситуація, коли платник звичайного ЄП перейшов на спецЄП вже після того, як перевищив свій ЄП-ліміт. Якщо такий перехід відбувся до закінчення кварталу, в якому допущено перевищення, при цьому можна оминути загальну систему. Але після закінчення воєнного стану такий суб’єкт повертається зі спецЄП не на ЄП, а на загальну систему. Адже до переходу на спецЄП ліміт було перевищено.

І ще одна ситуація — якщо платник відмовляється від спецЄП, то він так само повертається на попередню систему оподаткування, крім випадку, коли подає заяву про перехід на сплату інших податків і зборів (тобо на загальну систему).

Висновки

  • СпецЄП — особлива форма ЄП, яка на час війни дозволяє замінити звичайну систему оподаткування.
  • Платники спецЄП не сплачують ПДВ з операцій постачання в Україні, однак сплачують ввізний ПДВ.
  • Після закінчення війни платник спецЄП повертається на ту систему оподаткування, на якій він був до переходу на спецЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі