Теми статей
Обрати теми

Генератори в законі: без імпортного ПДВ, екоподатку й пальної ліцензії

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Закони України від 13.12.2022 № 2836-IX і № 2837-IX

Закони, що коментуються, ставлять за мету сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України. Їх прийнято на базі законопроєктів № 8196 і № 8197, про які ми розповідали у статті «Генераторна пільга з ПДВ та ввізного мита: чергові покращення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93. Тепер маємо нагоду проаналізувати самі закони.

З коли запрацюють? З огляду на їх взаємопов’язаність, можна припустити, що вони мали б стартувати одночасно. Це повинно статися через три дні з дня їх опублікування (крім окремих норм, про які ми тут не згадуємо). Разом з тим на сьогодні обидва закони — на підписі у Президента. Тож чекаємо. А поки є час, варто ретельно вивчити прийдешні зміни. Зробімо це разом.

Звільнення від ПДВ при імпорті

Висновок документа:

На період дії воєнного стану (ВС), але не довше ніж до 1 травня 2023 року, звільняється від ПДВ імпорт товарів енергетичного профілю (електрогенераторних установок, трансформаторів, інверторів, акумуляторів, двигунів внутрішнього згоряння, різноманітних електротоварів тощо), у тому числі в міжнародних поштових (МПВ) та експрес-відправленнях (МЕВ)

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі