Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН: чергові зміни

Казанова Марина, податковий експерт
Постанова КМУ від 23.12.2022 № 1428

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Вносяться зміни до блокувального Порядку № 1165

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Маємо чергові зміни до Порядку № 1165. Вони запрацюють з 11.01.2023 (через 15 календарних днів з дня опублікування постанови; опублікована — 27.12.2022).

Одразу зазначимо, що в цілому — зміни позитивні.

Автоматичне розблокування ПН/РК

Почнемо з обіцяного автоматичного розблокування ПН/РК. Звісно, що не все так просто. Воно буде стосуватися ПН/РК, які заблоковані в період з 14.10.2022 по 10.01.2023 включно і досі не розблоковані. Ці ПН мають автоматично зареєструватися 11.01.2023, але тільки якщо одночасно виконуються такі умови:

1. ПН/РК заблоковані за критерієм ризиковості 1 операцій. Якщо ПН/РК заблоковані з інших причин, то вони не підпадають під автоматичну реєстрацію.

2. У таких ПН/РК зазначені виключно коди товарів/послуг, що відображені в Таблиці даних, урахованій контролюючим органом. Тобто автоматичне розблокування може бути, тільки якщо

податківці врешті-решт врахували (до 11.01.2023) вам Таблицю даних щодо цих кодів

Якщо врахованої Таблиці немає — то не буде і автоматичного розблокування.

У ПН при цьому не повинно бути інших кодів, ніж зазначені у врахованих податківцями Таблицях даних.

Приклад. ПН зупинено 11.11.2022 (і вона станом на 11.01.2023 знаходиться в стадії зупинення). Таблицю даних з кодами, що зазначені в ПН, врахували 27.12.20220. Така ПН — претендент на автоматичну реєстрацію 11.01.2023 (при виконанні інших умов, зокрема щодо наявного ліміту реєстрації, про що мова піде далі).

Якщо Таблицю даних врахують вже після 10.01.2023 — то автоматичного розблокування ПН не буде.

3. По заблокованих ПН/РК не прийнято рішення щодо відмови в реєстрації або ще не прийнято рішенні по скарзі (тобто досі ПН/РК знаходиться в стадії «реєстрацію зупинено»).

4. На 11.01.2023 наявний регліміт для реєстрації ПН. Тут є питання. Фактично, в постанові сказано про суму ∑Накл (тобто про поточний регліміт). Але, на наш погляд, якщо виконуються умови для реєстрації ПН за рахунок ∑Перевищ, то щодо такої ПН повинно вважатися, що ліміту для її реєстрації достатньо. Але подивимося, що буде на практиці.

Цікава також ситуація, а якщо регліміту на 11.01.2023 не вистачить. Виходить, що

автоматична реєстрація ПН може відбутися тільки 11.01.2023

Тобто якщо на цю дату не вистачає ліміту, то ПН автоматично не зареєструють.

Тепер безпосередньо щодо змін у самому Порядку.

Критерії безумовної реєстрації (відсікаючі критерії)

Розширено перелік критеріїв автоматичної реєстрації. Так, під автоматичну реєстрацію потраплятимуть (пп. 6 і 7 п. 3 Порядку № 1165):

1) податкова накладна, якщо вона складається на покупця — платника ПДВ і обсяг постачання в ній (гр. 10) не перевищує 5 тис. грн;

2) РК, як на збільшення, так і на зменшення (як на платника, так і на неплатника), якшо загальна сума абсолютних значень коригування суми компенсації (-/+) за таким РК не перевищує 5 тис. грн.

Але при цьому, щоб спрацювали критерії автоматичної реєстрації саме за цими новими пунктами, повинні виконуватися ще одночасно такі умови:

1) загальний обсяг постачань у поточному місяці (з урахуванням поданих на реєстрацію) не перевищує 500 тис. грн;

2) платника не внесено в перелік ризикових платників ПДВ;

3) керівник платника податку займає цю посаду (керівника) не більш як у трьох (включно) платників податку.

Ризиковість платника податку

Критерій 8 «податкова інформація». Якщо платника включили в число ризикових на підставі «популярного» критерію 8 («наявна податкова інформація»), то тепер у Рішенні про включення платника в число ризикових

має бути наведена детальна інформація/розшифровка інформації, за якою встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку

А саме зазначено:

1) тип операції (придбання/постачання);

2) період здійснення господарської операції;

3) код згідно з УКТ ЗЕД /ДКПП/ умовний код товару;

4) податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції.

Відповідно під ці зміни підкоригована і сама форма Рішення про включення в число ризикових платників (додаток 4 до Порядку № 1165). У ній передбачена спеціальна таблиця, в якій податківці і мають розшифрувати всю цю інформацію. Варто зазначити, що, насправді, податківці і до цього повинні були конкретизувати в Рішенні інформацію, на підставі якої платника включено в число ризикових (лист ДПСУ від 24.10.2022 № 23876/7/99-00-18-02-02-07). Але позитив змін у тому, що тепер є спеціальна таблиця з чітко визначеними даними, яку податківці мають заповнити. Цікаво й те, що буде затверджено спеціальний Довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про включення платника в число ризикових. Цей Довідник буде «публікуватися» на сайті ДПСУ. І код із цього Довідника має бути зазначений у Рішенні про включення платника в число ризикових.

Аналогічні зміни стосуються і розшифрування «недостатньо» поданих документів. Якщо платник для виключення його з числа ризикових платників подає документи/пояснення, але податківці все одно приймають рішення щодо його ризиковості, то в Рішенні вони

мають зазначити/обрати з переліку документ/документи, не наданий/не надані платником податку, який може / які можуть свідчити про невідповідність критеріям ризиковості платника податку

Під ці зміни також підкориговано форму Рішення. Вона тепер містить перелік документів, які зазначені в п. 6 Порядку № 1165 для «виведення» платника з числа ризикових.

Автоматичне виключення контрагентів з числа ризикових контрагентів. Якщо платника виключили з числа ризикових, то автоматично мають бути виключені з числа ризикових і його контрагенти за умови, що:

1) вони були включені в число ризикових внаслідок здійснення операції з контрагентом, якого включили в число ризикових (а тепер виключили);

2) відсутні інші підстави та інформація, за якою встановлено відповідність контрагента критеріям ризиковості платника податку.

Критерії 6 і 7 (неподання звітності). Підкоригували критерії 6 та 7 ризиковості платника... Вони передбачали включення платника в число ризикових на тій підставі, що платник не подав звітність з ПДВ за два останніх звітних періоди. Або платник податку на прибуток не подав податківцям фінансову звітність за останній податковий період. Так ось тепер зазначено, що ці критерії

мають застосовуватися з урахуванням вимог п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ

Тобто з урахуванням «воєнного» подовження строків/можливості/неможливості виконання податкових обов’язків.

Наприклад, якщо платник перейшов з 01.04.2022 на спецЄП, а зараз повертається на загальну систему (і відповідно відновлює ПДВ-статус), то повинно враховуватися, що для нього строки подання декларацій з ПДВ за періоди лютий — березень 2022 року — протягом 60 календарних днів після повернення зі спецЄП (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І поки не спливли ці строки, вважати, що декларації за ці періоди не подані, податківці не мають права.

Критерії ризиковості операцій

Критерій 1 (розбіжність придбання і продажу). Прибрали згадку про відсутність коду товару/послуги у врахованій Таблиці даних для спрацювання цього критерію. Власне, згадка про Таблицю даних в ньому і не потрібна, скільки наявність коду товару в Таблиці даних названо в критеріях безумовної реєстрації.

Критерій 5 (розбіжність придбання і продажу у зменшувальному РК. Позитивна зміна. Нарешті прописали, що критеріям ризиковості такий РК буде відповідати, якщо сума компенсації вартості товару/послуги в зменшуючому РК

перевищує різницю між придбаннями і продажами в 1,5 раза

Раніше було просто перевищення різниці між придбання і продажами (тобто не враховувався збільшуючий коефіцієнт «1,5», як за критерієм 1 ризиковості операцій). Тепер цю несправедливість усунули.

Критерій 6 (РК на зменшення на неплатника). Раніше цей критерій спрацьовував, якщо зменшуючий РК на неплатника реєструвався після закінчення 14 днів із моменту складання ПН. Тепер строк в 14 днів збільшили до 30 календарних днів. І дописали, що під цей критерій не потраплять РК до податкової накладної, у якій відображені операції з постачання електричної енергії (товарна підпозиція 2716 згідно з УКТ ЗЕД), постачання природного газу (товарні підпозиції 2705, 2709 та 2711 11 згідно з УКТ ЗЕД), постачання теплової енергії (умовний код товару 00401).

Показники позитивної податкової історії

Показник «обсяг постачання». Порівняно зі старим аналогічним показником:

— місячний обсяг постачання збільшений з 500 тис. до 1 млн грн;

— обсяг постачання одному покупцеві збільшений з 50 тис. грн до 100 тис. грн.

Показник «земля». Зроблено уточнення щодо платників єдиного податку групи 4. Для них цей показник буде спрацьовувати за умови, що сплачено податкові зобов’язання з єдиного податку в повному обсязі та у строки, передбачені законодавством.

Таблиця даних

Передбачили, що якщо приймається рішення про неврахування Таблиці даних з підстав «наявна податкова інформація, що свідчить про здійснення платником податків ризикових операцій», то в Рішенні має бути наведена розшифровка цієї інформації. А саме має бути зазначено: (1) тип операції (придбання/постачання), (2) період здійснення господарської операції, (3) код згідно з УКТ ЗЕД / ДКПП / умовний код товару, (4) податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції, (5) дата включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Під ці зміни відповідно підкориговано і форми Рішень (додатки 6 та 7 до Порядку № 1165).

Варто звернути увагу, що тепер форми Рішення щодо врахування/неврахування Таблиці даних підкоригували під попередні блокувальні зміни. Зокрема, і ній визначена така підстава відмови у врахуванні Таблиці, як включення платника в число ризикових.

Докладніше про найближче майбутне блокування податкових накладних ми розповімо на онлайн-семінарі «Бухгалтерська трилогія 2023» 17-18-19 січня. Запрошуємо Вас!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі