Теми статей
Обрати теми

Не вписуємося в частку: чи допоможе повернення?

Адамович Наталія, податковий експерт
Приводом для написання цієї публікації послужило таке запитання читача. Наше сільгосппідприємство трохи перебрало з доходами від продажу продукції, переробленої з придбаної сировини. У результаті сільгоспчастка виявилася нижче 75 %. Чи можна попросити покупців повернути товар, щоб залишитися на сільгоспЄП?

Що сталося? Ви отримали дохід від реалізації продукції, виготовленої на власних потужностях з придбаної сировини, який не є сільськогосподарським, а враховується тільки в загальній сумі доходу (див. лист ГУ ДПС у Львівській обл. від 08.12.2020 № 5045/ІПК/13-01-04-04-11). А оскільки загального доходу стало більше, то і сільгоспчастка у вас відповідно зменшилася.

Але спершу варто перевірити свої розрахунки. Щоб бути платником сільгоспЄП у 2022 році, сільгоспчастку на рівні 75 % ви повинні дотримати саме за результатами минулого (2021) року — у нашому випадку за період з 01.01.2021 по 31.12.2021 (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). І якщо, скажімо, в останньому кварталі 2021 року її розмір і був менше ніж 75 %, але за рік вона склала 75 %, то вимога про розмір сільгоспчастки буде виконаною (див. лист ГУ ДФС у Луганській обл. від 20.11.2017 № 2668/ІПК/12-32-12-04-01).

Частка виявилася все ж менше 75 %? Так. Дохід можна скоректувати (зменшити) завдяки поверненням товару. Проте, перш ніж це робити, ви повинні врахувати декілька моментів.

1. Повернення товару обов’язково повинне припадати на минулий рік.

Урахуйте: як сільгоспдохід, так і загальний дохід, які беруть участь у розрахунку сільгоспчастки, аграрій рахує на основі даних бухобліку (БЗ 108.02.01). За правилами бухобліку дохід виникає на дату відвантаження товару або надання послуг (НП(С)БО 15). При цьому в бухобліку повернення товару відображається шляхом зменшення раніше нарахованого доходу в періоді повернення товару (Дт 704 — Кт 361). Урахуйте: якщо товар буде повернений уже цього року, то він зменшить дохід поточного, а не минулого року. А отже, сільгоспчастку збільшити не вийде.

2. Отримайте згоду покупців. Не виключено, що деякі клієнти будуть проти такого виконання зобов’язань. Просто взяти й повернути продавцеві товар, якщо до самого товару немає претензій (тобто товар якісний, його асортимент відповідає умовам договору, продавцем передані на нього документи), покупець не може. Адже згідно зі ст. 188 ГКУ зміна або розірвання договору в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачене законом або договором. Те ж саме випливає і зі ст. 615 ЦКУ. Тобто для повернення товару, не пов’язаного з претензіями до постачальника, як мінімум має бути відповідна взаємна згода сторін.

Отже, якщо перебір із загальним доходом і, відповідно, маленьку сільгоспчастку ви виявили до закінчення звітного року, за який розраховується сільгоспчастка, то тоді, щоб вписатися в 75 % критерій, повернення покупцем раніше відвантаженого товару, який не віднесений до сільгосптовару, може стати досить хорошим виходом із ситуації, що склалася.

При цьому врахуйте: щоб зменшити розмір загального доходу, вам необов’язково повертати покупцеві і грошові кошти. Достатньо тільки отримати від покупця назад товар.

А оскільки за правилами бухобліку дохід виникає не в момент отримання плати за товар (післяплати, авансу), а в момент відвантаження товару, то якщо ви отримаєте назад товар у кінці одного року і відвантажите його на початку наступного, то він може зсунути дату виникнення доходу з одного періоду в інший. І це може врятувати ваш статус платника сільгоспЄП. На майбутнє радимо постійно моніторити розмір сільгоспчастки. І в разі чого негайно вживати заходів для виправлення ситуації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі