Теми статей
Обрати теми

Рахуємо розмір сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Агротоваровиробники, які мають намір залишитися платниками сільгоспЄП, повинні самостійно на початку року на рік уперед розрахувати розмір сільгоспЄП. Розраховану суму податку вони відображають у звітності із сільгоспЄП і платять в бюджет протягом року. Про те, які дані слід мати, щоб розрахувати сільгоспЄП, поговоримо далі.

Алгоритм розрахунку

Щоб нарахувати сільгоспЄП, аграрій повинен мати на руках три показники:

площу ділянки сільгоспземель;

НГО 1 га сільгоспземлі;

ставку податку для кожної категорії землі.

Якщо аграрій матиме інформацію про ці три показники, то розрахувати сільгоспЄП буде просто. Потрібно знайти добуток цих трьох показників. Про те, де аграрію відшукати таку інформацію, поговоримо далі.

Площа сільгоспугідь

У розрахунку сільгоспЄП бере участь тільки площа:

сільгоспугідь, тобто площа ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень;

земель водного фонду, тобто площа землі під внутрішніми водоймами, озерами, ставками, водосховищами.

Розмір площі берете із правовстановлюючих документів на землю, а саме договорів оренди, витягів із реєстру речових прав, держактів на землю тощо.

НГО сільгоспземель

Основи. Для розрахунку ЄП слід узяти проіндексовану НГО 1 га сільгоспугідь та/або водних земель (ст. 2921 ПКУ).

Пошук інформації про розмір НГО 1 га сільгоспугідь залежатиме від того, який вид сільгоспземель використовує аграрій (сільгоспугіддя чи землі водного фонду). При цьому якщо аграрій використовує в діяльності сільгоспугіддя, то тут розмір НГО буде ще залежати від того, проведено НГО таких угідь чи ні.

НГО сільгоспугідь проведено. Розмір НГО 1 га можна відшукати в довідці (витягу) про розмір НГО земельної ділянки.

Довідку про розмір 1 га НГО отримують у Держгеокадастрі за місцем розташування земельних ділянок

Звертатися за довідкою можна:

— або особисто,

— або використовуючи електронний сервіс «Публічна кадастрова карта України» (map.land.gov.ua).

Довідку зазвичай отримують на початку року після того, як Держстат оприлюднить дані про індекс інфляції за минулий рік. Тому в ній розмір НГО земділянки буде вже проіндексовано.

Водночас інколи на початку року через те, що багато хто захоче отримати довідку про НГО, можна вчасно (до 20 лютого) не отримати довідку з проіндексованим розміром НГО.

У цьому випадку ті аграрії, які:

1) були платниками сільгоспЄП у минулому році, відшукати розмір НГО щодо земель, які в аграрія були в минулому році, можуть у минулорічній декларації.

Річ у тому, що:

— розмір НГО сільгоспугідь, який вказаний у Держкадастрі, був визначений на 1 січня 2019 року і відтоді не змінювався;

— індексувати НГО сільгоспугідь при розрахунку сільгоспЄП на 2022 рік на коефіцієнт індексації 2021 року ще не потрібно. Якщо й доведеться індексувати НГО сільгоспугідь, то це потрібно буде робити при розрахунку НГО аж на 2024 рік. Річ у тому, що на період з 2017 по 2022 рік при розрахунку коефіцієнта індексації слід брати індекс інфляції, який дорівнює 100 %. Тобто

на 2022 рік доведеться індексувати НГО на коефіцієнт індексації 1 або, іншими словами, не індексувати НГО

2) не були платниками сільгоспЄП, без довідки про НГО визначити реальний розмір НГО не вдасться. Але не нараховувати податок на такі землі не можна. Тому аграрію доведеться нарахувати сільгоспЄП для земель, довідку з НГО щодо яких не отримано, виходячи з умовного показника. А після того, як довідку буде отримано, доведеться перерахувати податок виходячи з реального розміру НГО.

НГО сільгоспугідь не проведено. Для таких сільгоспугідь аграрію слід взяти проіндексовану НГО одиниці площі ріллі по області.

Відшукати ці дані можна в додатку 1 до Порядку, затвердженого наказом Мінагрополітики від 23.05.2017 № 262 (ср. ).

Залишилося лише проіндексувати цю НГО. Але, як було сказано вище, індексувати НГО для сільгоспугідь у 2022 році ще не потрібно. Тому для розрахунку сільгоспЄП на 2022 рік беріть дані про НГО ріллі без жодних коректив.

Водні землі. Для земель водного фонду правила визначення НГО ті ж самі, що й для земель, НГО яких не проведено. Тобто для розрахунку беріть проіндексовану НГО ріллі по області.

Але тут є нюанс. Звільнення від індексації НГО для водних земель на коефіцієнт індексації 2021 року з початку 2022 року скасовано. Тому, щоб правильно розрахувати НГО 1 га водних земель, слід показник НГО ріллі по області, який вказаний у вищезгаданому Порядку, помножити на коефіцієнт індексації 2021 року. Такий коефіцієнт визначено на рівні 1,1.

Ставка податку

Із року в рік розмір ставок єдиного податку не змінювався. Але 2022 рік став винятком. Законодавці виділили окрему ставку сільгоспЄП для сільгоспугідь під будівлями для птахівництва. За такі землі податок слід платити за ставкою 50 % від НГО таких угідь (див. таблицю).

Ставки податку для платників сільгоспЄП

Вид сільгоспугідь

Ставка сільгоспЄП на 2022 рік, %

загальна

у гірських зонах та на поліських територіях*

Рілля, сіножаті та пасовища

0,95

0,57

Багаторічні насадження

0,57

0,19

Сільгоспугіддя, що перебувають в умовах закритого ґрунту

6,33

Землі водного фонду

2,43

Сільгоспугіддя, на яких розташовані будівлі для птахівництва або які використовуються для обслуговування таких будівель

50,00

* Перелік таких зон та територій визначено постановами КМУ від 11.08.95 № 647 та від 25.12.98 № 2068.

Навіщо вони це зробили, враховуючи той факт, що з початку 2022 року всі аграрії, які займаються вирощуванням продукції птахівництва, лишилися поза бортом сільгоспЄП, сказати складно.

Точно зрозуміло тільки одне. Коли аграрій, щоб бути платником сільгоспЄП, припинить займатися птахівництвом, то йому доведеться за землю під непрацюючими птахівничими будівлями платити податок за космічною ставкою.

Щоб не платити зайвого, слід або позбутися цих будівель, або вважати, що вони не віднесені до птахівничих.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі