Теми статей
Обрати теми

Подаємо декларацію із сільгоспЄП на 2022 рік

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб юрособі чи ФОП стати платником сільгоспЄП, вони повинні не тільки дотримуватися певних вимог, а й подати фіскалам у певний строк декларацію з сільгоспЄП та додатки до неї. Про те, коли юрособі та ФОП слід подати звітність, щоб у 2022 році бути платником сільгоспЄП, і як її заповнити, поговоримо далі.

Строк подачі

Щоб юрособі чи ФОП з початку 2022 року стати платником сільгоспЄП чи підтвердити статус платника сільгоспЄП, їм слід самостійно обчислити суму податку станом на 1 січня і подати відповідному контролюючому органу певний пакет документів (пп. 295.9.1 та 298.8.1 ПКУ).

Подавати документи для обрання чи підтвердження статусу платника сільгоспЄП на конкретний рік слід не пізніше 20 лютого поточного року.

Водночас 20 лютого у 2022 році припадає на вихідний день (неділю). Тому, враховуючи загальні правила святково-вихідного перенесення,

граничним днем подання документів на обрання сільгоспЄП на 2022 рік є 21 лютого (понеділок)

Що подає юрособа

Для переходу на сільгоспЄП чи підтвердження статусу його платника на 2022 рік юрособа має подати фіскалам декілька декларацій і додатків до них.

Що і куди подають юрособи, покажемо в таблиці нижче (див. табл. 1).

Таблиця 1. Як стати платником сільгоспЄП у 2022 році

Пакет документів

Що відображають

Подають до органу ДПС за своїм місцезнаходженням, тобто місцем перебування на податковому обліку (основне місце обліку)

1) загальну декларацію із сільгоспЄП

У цій декларації аграрій нараховує податок за всі наявні сільгоспугіддя та/або землі водного фонду. Ця декларація по суті є аналогом заяви платників ЄП інших груп для обрання єдиного податку

2) додатки до декларації

— Розрахунок сільгоспчастки

Цим додатком аграрій має підтвердити, що за минулий рік розмір його сільгоспчастки не менше 75 %

— додаток 1 «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок»

У цьому додатку наводиться повна інформація про всі наявні сільгоспугіддя та землі водного фонду, якими володіє та користується юрособа

Подають до органу ДПС за місцем розташування сільгоспугідь та/або земель водного фонду:

1) звітну декларацію із сільгоспЄП

В одній звітній декларації нараховуєте податок лише за сільгоспугіддя та/або землі водного фонду, що знаходяться на території одного органу місцевого самоврядування

2) додатки до декларації

— Розрахунок сільгоспчастки

Це той самий Розрахунок, який подаєте разом із загальною декларацією. У ньому і дані зазначаєте ті ж самі, що й у розрахунку, що подається із загальною декларацією

— додаток 1 «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок»

У цьому додатку наводиться інформація про наявні сільгоспугіддя та/або землі водного фонду в юрособи на території одного органу місцевого самоврядування, а не дані про всі землі, як у випадку із заповнення додатка 1 до загальної декларації

Увага! Загальна декларація, яку подають аграрії-юрособи за своїм місцезнаходженням, може бути тільки одна. А ось кількість звітних декларацій і додатків до неї (Розрахунків сільгоспчастки та додатків 1 «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок») буде залежати від того, на території скількох органів місцевого самоврядування (об’єднаних територіальних громад — ОТГ) знаходяться землі аграрія. Річ у тому, що одна звітна декларація подається за землі, що знаходяться на території одного органу місцевого самоврядування (однієї ОТГ).

При цьому якщо всі сільгоспугіддя та/або землі водного фонду знаходяться на території одного органу місцевого самоврядування, то виходить, що в одну податкову, аграрій має подати два пакети документів (загальну декларацію та додатки до неї й звітну і додатки до неї) з практично ідентичними даними.

Так і повинно бути, в цьому помилки немає. При цьому подавати слід саме два пакети документів. Якщо юрособа подасть тільки один пакет документів (тільки загальну декларацію і додатки чи тільки звітну і додатки) — це помилка, яка стане на заваді в юрособи, щоб обрати сільгоспЄП чи підтвердити статус платника сільгоспЄП на 2022 рік.

Що подає ФОП

Щоб стати платником сільгоспЄП, ФОП слід подати в податкову за своїм місцемзнаходженням пакет документів у складі:

— загальної декларації із сільгоспЄП. У ній в окремому розділі декларації ФОП має нарахувати податок щодо всіх сільгоспугідь, які йому належать. Але в межах від 0,5 до 20 га;

— додаток 1 «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок». У цьому додатку зазначаєте інформацію про всі свої землі, податок щодо яких нараховано в загальній декларації;

— додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». У цьому додатку ФОП має задекларувати суму нарахованого ЄСВ «за себе» за минулий період. Про його заповнення читайте «Заповнення звіту з ЄСВ ФОП — платниками сільгоспЄП» цього номера.

Заповнення звітності

Нова форма. Для звітування юрособи чи ФОП мають використовувати Податкову декларацію платника єдиного податку групи 4 (далі — декларація із сільгоспЄП), затверджену наказом Мінфіну від 19.07.2015 № 578.

При цьому для загальної і звітної декларації юрособи використовують одну й ту ж форму звітності із сільгоспЄП, затверджену вищезгаданим наказом. А розрізняють, яка декларація загальна, а яка звітна, тільки за позначкою у відповідному полі в шапці декларації та землями, щодо яких у них нараховують податок.

Для звітування на 2022 рік юрособи та ФОП будуть використовувати оновлену форму декларації

Відмінність старої і нової форм полягає тільки в тому, що в декларації з’явився особливий розділ для розрахунку сільгоспЄП окремо для ФОП і новий додаток 2, який мають подавати теж ФОП (раніше його не було).

Тому, якщо дивитися на оновлену форму декларації очима юросіб, то для них змін практично немає. Вони при заповненні декларації із сільгоспЄП, як і раніше, мають заповнити шапку декларації і табличну частину. Просто до цього таблична частина була однією для всіх, а тепер їх дві (одна для юросіб, а інша для ФОП).

Але сама таблична частина, яку має заповнювати юрособа, щоб стати платником сільгоспЄП на 2022 рік, залишилася незмінною. Тому значних проблем із її заповнення бути не повинно.

Для ФОП відмінність у заповненні нової форми декларації від старої тільки в тому, що:

1) розраховувати податкові зобов’язання ФОП буде в окремо виділеному розділі. Хоча правила заповнення цього розділу подібні до минулорічних і тих, за якими заповнює декларацію із сільгоспЄП юрособа;

2) доведеться в певних випадках заповнити ще й додаток 2. Про нього читайте «Заповнення звіту з ЄСВ ФОП — платниками сільгоспЄП» цього номера.

Основи заповнення. При заповненні юрособою і ФОП декларації слід враховувати, що податок слід нараховувати тільки за сільгоспугіддя та землі водного фонду:

1) які використовують юрособа чи ФОП у своїй сільгоспдіяльності. Якщо якусь землю вона здає в оренду неплатнику сільгоспЄП, то площу цієї землі включати до декларації не слід. Але за таку землю орендодавець матиме сплачувати земельний податок на загальних умовах (108.02.05 БЗ).

Водночас, якщо сільгоспугіддя передані в користування за договором оренди (суборенди) платнику сільгоспЄП (орендарю), то їх відобразити в декларації доведеться орендодавцеві, а не орендареві (п.п. 295.9.6 ПКУ). На цьому наголошують і фіскали в категорії 108.02.05 БЗ (ср. ).

Тому

якщо аграрій орендує землю в іншого платника сільгоспЄП, то її у свою декларацію для нарахування ЄП включати не слід

А от при оренді в інших осіб — за таку землю слід сплатити сільгоспЄП (п.п. 295.9.7 ПКУ);

2) на які в аграрія належним чином оформлене право власності або користування. Площі земділянок, щодо яких не оформлене право власності або не укладені договори оренди чи укладені, але не зареєстроване речове право користування такою землею, у декларації із сільгоспЄП відображати не слід (БЗ 108.02.02).

Розібравшись із загальними вимогами, перейдемо до заповнення декларації.

Загальна декларація

Шапка декларації. У ній наводиться загальновідома інформація про самого аграрія та про податкову, до якої подається декларація.

Із особливостей заповнення шапки декларації слід виділити такі:

1) у графі «Порядковий номер за рік» рядку 1 і юрособи, і ФОП зазначають цифру 1. Річ у тому, що загальна декларація, може бути для юрособи і ФОП тільки однією за рік.

2) у графі «Тип декларації» в рядку 1 декларації різні категорії суб’єктів зазначають різні позначки, а саме:

юрособи зазначають позначку «Х» у двох полях, а саме в полі «01 Загальна» та «04 Звітна»:

ФОП, який:

а) стає платником сільгоспЄП вперше, у шапці загальної декларації має зазначити в цій графі одночасно три позначки в полях «Загальна», «Звітна» та «Довідково»;

б) у минулому році був на сільгоспЄП, зазначає тільки дві позначки в полях «Загальна» та «Звітна». Позначку в полі «Довідково» вже не зазначає;

3) у рядку 7 «Найменування контролюючого органу за основним місцем обліку платника» заповнюють обов’язково, а ось рядок 8 «Найменування контролюючого органу за місцем розташування земельної(них) ділянки(ок), до якого подається декларація» заповнюють за бажанням;

4) у рядку 9 слід зазначати код КОАТУУ органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням платника (тобто за основним місцем обліку аграрія).

Водночас, на думку фіскалів (БЗ 108.02.05), у випадку, коли загальну декларацію подає юрособа, у цій графі слід вказати код КОАТУУ саме населеного пункту, де знаходиться орган ДПС, у якому аграрій перебуває на податковому обліку (основне місце обліку), а не код КОАТУУ населеного пункту, де він знаходиться, чи код населеного пункту, де розташований центр його ОТГ.

Якщо поставити не той код КОАТУУ, то фіскали можуть відмовити в реєстрації платником сільгоспЄП.

Для заповнення рядка 9 слід брати саме код КОАТУУ, а не код із Кодифікатора, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290

Оскільки сама декларація не дає змоги зазначити код із Кодифікатора. Код із Кодифікатора має дві літери і 17 цифр, а в рядку 9 виділено лише 10 комірок для цього коду. Тому допоки не буде оновлено форму декларації та рядок 9 не буде пристосований до відображення коду з Кодифікатора, використовувати слід код із КОАТУУ.

Таблична частина. При її заповненні як юрособою, так і ФОП, слід враховувати такі правила:

1) аграрій має нарахувати податок окремо за кожною категорією сільгоспугідь і земель водного фонду;

2) якщо землі в розрізі одної категорії знаходяться на територіях різних органів місцевого самоврядування, тобто ОТГ (код КОАТУУ різний), то нараховувати податок щодо таких земель слід у різних рядках у розрізі однієї категорії. Тобто якщо у вас рілля знаходиться на території двох ОТГ, то при нарахуванні податку кількість рядків у розрізі категорії землі «Рілля» буде не менше двох;

3) якщо землі в розрізі одної категорії знаходяться на території одного органу самоврядування, тобто однієї ОТГ (один код КОАТУУ), і такі землі мають:

однаковий розмір НГО, то податок щодо них можна нарахувати в одному рядку;

різний розмір НГО, то податок щодо цих земділянок слід нараховувати в різних рядках.

Отже, аграрій у загальній декларації має згрупувати земділянки однієї категорії з однаковою НГО, які знаходяться на території однієї ОТГ, і щодо них усіх податок нарахувати в одному рядку.

Водночас ніхто не заважає аграрію нарахувати сільгоспЄП у розрізі кожної земділянки окремо. Це може бути вигідно тим, у кого часто змінюється структура землі, бо їм буде простіше уточнювати раніше задекларований податок. Хоча якщо в аграрія в наявності багато земділянок з однаковою НГО, то варіант із групування виглядає більш практичним.

Правила заповнення окремого рядка табличної частини декларації покажемо в табл. 2.

Таблиця 2. Заповнення табличної частини декларації з сільгоспЄП

Код колонки

Порядок заповнення

3

Зазначають розмір площі земділянки або групи земділянок, які мають однакову НГО і знаходяться на території однієї ОТГ. Зазначають інформацію про площу в гектарах із чотирма десятковими знаками після коми.

Дані к. 3 ряд. 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 (а для ФОП ряд. 12.1, 12.2, 12.3, 12.4 та 13) повинні збігатися з показниками к. 11 ряд. 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 додатка 1 до декларації

4

Наводять дані про розмір проіндексованої НГО для 1 га по кожній категорії земель та/або групі земділянок, які мають однакову НГО за 1 га, у гривнях з двома десятковими знаками.

При цьому пам’ятайте, що індексувати НГО сільгоспугідь на коефіцієнт індексації 2021 року у 2022 ще не потрібно. А ось НГО земель водного фонду уже слід буде індексувати на коефіцієнт індексації за 2021 рік.

Про те, де відшукати розмір НГО для вашої категорії земель, читайте «Рахуємо розмір сільгоспЄП» цього номера

5

Зазначають ставку податку у відсотках. Розмір ставки берете з п. 293.9 ПКУ. Порівняно з 2021 роком з’явилася нова ставка за сільгоспугіддя під птахівничими приміщеннями. Хоча чи буде її хтось використовувати, питання відкрите. Детально про нову ставку див. «Рахуємо розмір сільгоспЄП»

6

У цій колонці наводять розраховану річну суму податку виходячи з даних, наведених у попередніх колонках. Щоб розрахувати податок, слід скористатися формулою, наведеною в назві колонки. А саме слід перемножити показники к. 3 (розмір площі) на показник к. 4 (розмір НГО 1 га) та показник к. 5 (ставку податку у відсотках від НГО) і результат поділити на 100.

Такий розрахунок слід проводити в розрізі кожного рядка табличної частини, крім узагальнюючих рядків (усього в розрізі категорій землі загальної річної суми податку).

При заповненні к. 6 щодо ряд. 3 (для ФОП ряд. 14) табличної частини декларації аграрію слід не застосовувати формулу, а підсумувати показники к. 6 усіх рядків табличної частини декларації

7 — 10

У цих колонках відображають розмір нарахованого податку за відповідний квартал. Щоб заповнити ці колонки, слід скористатися формулами, наведеними в їх назвах.

Тобто слід поділити річну суму податку, зазначену в к. 6, між чотирма кварталами в пропорції, визначеній правилами сплати сільгоспЄП за кожен квартал, а саме: за I та ІІ квартал — по 10 % річної суми, у III кварталі — 50 %, а в IV кварталі — 30 %.

Особливість є тільки при заповненні к. 7 — 10 для ряд. 3 (для ФОП ряд. 14). Щоб їх заповнити, аграрію слід підсумувати показники к. 7 — 10 усіх рядків декларації

При розрахунку сільгоспЄП у загальній декларації юрособи і ФОП мають заповнювати свій розділ.

ФОП-особливості. Відмінність у заповненні розділу ФОП від юросіб у тому, що в розділі для ФОП є декілька рядків, яких немає в розділі для юросіб. Ідеться про те, що в розділі для ФОП є такі рядки, як:

ряд. 15, у якому наводять суму ЄП, самостійно нараховану за минулий звітний (податковий) період. Його мають заповнювати тільки ті ФОП, які в минулому році були платником сільгоспЄП. Для заповнення цього рядка вони беруть показник із ряд. 3 к. 6 минулорічної декларації.

Якщо ФОП у 2022 році вперше вирішив обрати сільгоспЄП, тобто в минулому році він не був платником сільгоспЄП, то рядок 15 заповнювати не слід;

ряд. 16, у якому зазначають суму ЄСВ «за себе», що підлягає сплаті за звітний період. Заповнений ряд. 16 буде в тих ФОП, які в минулому році були платниками сільгоспЄП, і тільки тоді, коли вони не були в минулому році звільнені від сплати ЄСВ за себе. Для заповнення цього рядка берете дані з рядка «Усього» графи 4 розділу 9 додатка 2.

Особливі позначки. Після того як аграрій заповнить табличну частину декларації, залишилося тільки заповнити поля, що знаходяться під нею. У них слід указати позначку «Х» навпроти того документа, який подається разом з такою декларацією.

Юрособи ставлять у заключній частині декларації дві позначки. Навпроти ряд. 1 «Додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок»« та ряд. 3 «Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва».

ФОП, які стають платниками сільгосЄП уперше або мають звільнення від сплати ЄСВ за себе, ставлять одну позначку навпроти ряд. 1 «Додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок».

А ось ті ФОП, що в минулому році були платниками сільгоспЄП і не звільнені від сплати ЄСВ, крім цієї позначки мають поставити і ще одну позначку навпроти ряд. 2 «Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Звітна декларація

Звітну декларацію із сільгоспЄП заповнюють і подають тільки юрособи. І саме на основі неї в юросіб відбувається нарахування податкових зобов’язань із сільгоспЄП. Порядок заповнення цієї декларації такий же, як і порядок заповнення загальної декларації. Є тільки одна особливість — в одній звітній декларації буде нараховано податок лише за землі, що знаходяться на території одного органу місцевого самоврядування, тобто однієї ОТГ.

Особливістю заповнення звітної декларації є те, що:

1) у шапці звітної декларації аграрій:

— слід указати в полі «Тип декларації» позначку «Х» у графі «04 Звітна» рядка 1;

— доведеться обов’язково заповнити рядок 8, у якому треба зазначити назву податкової за місцезнаходженням землі, до якої подається звітна декларація;

— у рядку 9 юрособі, на думку фіскалів, на відміну від загальної декларації, слід зазначати код згідно з КОАТУУ населеного пункту, який є адміністративним центром територіальної громади, на території якої перебуває певна земельна ділянка, а не код населеного пункту, де знаходиться земля, чи код населеного пункту, де розташована податкова, як у випадку із заповнення загальної декларації;

2) заповнювати табличну частину декларації юрособа, за ідеєю, має за тим же принципом, що й загальну. Тобто або нараховувати окремо податок за кожною ділянкою, або групувати ділянки з однією НГО в одному рядку.

Хоча, на наш погляд, було б доцільно нараховувати податок у табличній частині декларації окремо за кожною земділянкою. Це допоможе аграрію у випадку зміни протягом року даних щодо структури земель (наприклад, при розірванні чи закінченні договорів оренди) провести без проблем уточнення нарахованих податкових зобов’язань із сільгоспЄП. Крім того, тільки в такому випадку дані, наведені в декларації, збігатимуться з даними наведеними в додатку 1. Річ у тому, що при заповненні додатка до звітної декларації принцип групування земділянок не діє (див. нижче).

Приклад заповнення табличної частини звітної декларації сільгоспЄП шукайте на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Додаток 1 до декларації

Разом з декларацією із сільгоспЄП і ФОП, і юрособи подають додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок», у якому наводиться повна інформація про сільгоспугіддя, щодо яких нараховано податок у деклараціях. Дані для заповнення додатку слід брати з правовстановлюючих документів на землю та з витягу про НГО.

При заповненні додатка слід враховувати одне: коли додаток подається разом із загальною декларацією, то в ньому можна інформацію щодо земель, що знаходяться на території однієї ОТГ (один код КОАТУУ), заповнювати в одному рядку. У зв’язку із цим колонки 3 — 8 такого додатка для рядка, в якому згруповано дані про декілька земділянок, не заповнюють.

При заповненні цього додатка, який подається разом зі звітною декларацією, інформацію слід відображати щодо кожної земділянки в окремому рядку.

Звертаємо увагу! У додатка є узагальнюючі рядки, в яких підбивається площа сільгоспугідь за окремими категоріями земель. Дані про площу землі, зазначені в додатку, мають збігатися з площею землі, інформація про яку міститься в декларації із сільгоспЄП.

Приклад заповнення додатку до декларації шукайте далі.

img 2

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі