Теми статей
Обрати теми

Птахівництво: нові виклики

Децюра Сергій, податковий експерт
З початку 2022 року в полку заборонених видів діяльності прибуло. Так, у 2022 році не можуть бути платниками сільгоспЄП також суб’єкти господарювання, які займаються розведенням птиці. Про це стало відомо тільки з 1 січня 2022 року. Тому далі поговоримо про те, яку систему оподаткування можна обрати аграріям, які через це нововведення вже не можуть залишатися платниками сільгоспЄП.

Що сталося

З початку 2022 року всі юрособи і ФОП, які займаються птахівництвом, перебувати на сільгоспЄП у 2022 році не можуть.

Проблема тут у тому, що інформація про те, що птахівництво поза сільгоспЄП, з’явилася тільки в останні дні 2021 року. Тому якось адекватно відреагувати на таке нововведення було важко.

Та й узагалі до того часу, поки не з’явився остаточний текст Закону № 1914, точно було важко сказати, чи лишаються платниками сільгоспЄП птахівники. Законодавці вже на етапі голосування пропонували лишити птахівників платниками сільгоспЄП, але змусити платити податок за сільгоспугіддя під будівлями птахівництва за ставкою 50 % від НГО таких угідь.

Але, як бачимо, ставка 50 % у ПКУ потрапила, а от дозвіл працювати на сільгоспЄП, на жаль, ні.

Без птахівництва на сільгоспЄП

Варіанти. Навіть після того, як птахівництво лишилося за бортом сільгоспЄП, це не означає, що ті підприємства, які у 2021 році були платниками сільгоспЄП і займалися птахівництвом, не можуть ними лишитися і в 2022 році. Для цього таким аграріям потрібно:

— або передати виробництво в інші руки (продати птахоферму чи передати в оренду),

— або припинити займатися птахівництвом,

— або виділити таку діяльність в окреме підприємство.

Якщо цього не зробити, шлях на сільгоспЄП аграрію буде відрізано.

При цьому в будь-якому випадку аграрію, у якого є серед видів діяльності один із вищенаведених, радимо внести зміни в ЄДР і виключити його з наявних видів діяльності. І хоча сам факт внесення у ЄДР птахівничого виду діяльності не може позбавити вас статусу платника сільгоспЄП, оскільки його наявність у ЄДР ще не говорить про те, що аграрій точно займається цим видом діяльності. Але, щоб зменшити ризики відмови від сільгоспЄП, краще перестрахуватися.

Передати іншим. Один із найпростіших варіантів — це передати птахівництво іншому суб’єкту господарювання (у тому числі і ФОП), а на своєму підприємстві займатися тільки дозволеною сільгоспдіяльністю.

Ідеться або про продаж птахоферми, або про передачу птахівничих приміщень в оренду. Оптимальним варіантом було б продати чи передати в оренду птахоферму до початку 2021 року. Так, наприклад, можна оформити продаж птахів на 31.12.2021, а саму операцію продажу власне птахівничих приміщень чи їх оренду можна здійснити і в 2022 році. Таким чином, дохід від птахівництва у 2022 році стане доходом від продажу основних засобів (пташників) або від оренди. І аграрій зможе на 2022 рік обрати сільгоспЄП.

Виділення. Ще один варіант лишитися на сільгоспЄП — це виділити зі складу агропідприємства птахівництво в окреме підприємство. Звичайно, виділений птахівничий підрозділ в окреме підприємство платником сільгоспЄП не стане. Але це дасть змогу підприємству, з якого відбулося виділення, після цього бути платником сільгоспЄП.

Питання лишається тільки в тому: чи може підприємство, з якого виділиться на початку 2022 року птахівництво в окреме підприємство, бути платником сільгоспЄП з початку такого року?

Можливо, податківці приймуть лояльне рішення і дадуть аграрію такий шанс.

Якщо ж вони будуть проти, то з початку року аграрій стає загальносистемником. Але це ще не ставить хрест на його намірі стати платником сільгоспЄП, якщо він займається ще й іншою сільгоспдіяльністю. На наш погляд, щоб перебувати на сільгоспЄП у 2022 році, потрібно, крім виділення, зробити ще деякі операції. А саме: підприємству, з якого відбулося виділення птахівництва в окреме підприємство, варто зробити реорганізацію у вигляді перетворення.

Тобто аграрію потрібно змінити організаційно-правову форму. У такому випадку здійснюється припинення юрособи в результаті перетворення та відразу реєстрація новоутвореної юрособи.

Чому потрібно після виділення ще робити перетворення? А все через те, що за нормами ПКУ сільгосптоваровиробники — юрособи, утворені шляхом перетворення платника податку, можуть бути платниками податку в рік перетворення, якщо сільгоспчастка, отримана за попередній звітний рік, дорівнює або перевищує 75 % (п.п. 291.4.5 ПКУ).

При цьому, щоб стати платником сільгоспЄП, аграрію, утвореному протягом року шляхом перетворення, потрібно буде подати протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем його утворення, до контролюючих органів (п.п. 298.8.2 ПКУ):

— за своїм місцезнаходженням — загальну декларацію із сільгоспЄП і додатки до неї;

— за місцем розташування земділянок — звітні декларації із сільгоспЄП та додатки до неї.

У цих деклараціях податок потрібно нарахувати за період від дати утворення до кінця поточного року.

При цьому вперше сплачувати сільгоспЄП аграрій має протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося обрання сільгоспЄП. У подальшому це потрібно робити в загальному порядку.

Закриття птахівництва. Також щоб бути платником сільгоспЄП, потрібно припинити з початку 2022 року займатися птахівництвом.

Тим, хто вирішить це зробити, варто пам’ятати: за сільгоспугіддя під птахівничими будівлями платити сільгоспЄП потрібно за ставкою 50 %. Те, що птахівничі будівлі просто будуть стояти і не приноситимуть економічних вигод, жодним чином на факт застосування цієї драконівської ставки не впливає.

Оподаткування птахівництва

Стати платником ЄП інших груп. Якщо б інформація про те, що птахівництво викидають із сільгоспЄП, з’явилася ще до грудня, то деякі аграрії могли спробувати з початку 2022 року (звичайно, якщо їм дозволяє дохід, отриманий за 2021 рік) стати платниками ЄП іншої групи (юрособи — групи 3, а ФОП — групи 2 або 3). Для цього вони мали подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку року заяву про зміну групи (п.п. 298.1.5 ПКУ).

Але, на жаль, інформація про недопуск аграріїв-птахівників стала реальністю занадто пізно (за декілька днів до нового року). Тому з початку 2022 року аграрії, які у 2021 році були на сільгоспЄП, на жаль, перемайнути в іншу групу ЄП просто не могли фізично.

Хоча вони ще можуть у цьому році стати платниками ЄП іншої, ніж 4. Зробити це можна, тільки якщо вони впишуться у вимоги, які дають право працювати у групі 2 чи 3, і подадуть не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку одного з кварталів цього року заяву про перехід на ЄП (п.п. 298.1.5 ПКУ).

Працювати на загальній системі. Через те що аграріїв-птахівників витурили із сільгоспЄП у кінці року, усі вони, якщо не зроблять видільно-перетворювального кроку (про це ми сказали вище), стають з початку 2022 року платниками податку на прибуток.

При цьому якщо аграрій займається не тільки птахівництвом, а й іншими видами сільгоспдіяльності, то вони будуть платниками податку на прибуток на загальних підставах.

Якщо ж аграрій займається тільки птахівництвом, то він має право отримати пільги у сплаті податку на прибуток.

Так, відповідно до нового п. 57 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ тимчасово, до 1 січня 2027 року, звільняється від оподаткування прибуток сільгосптоваровиробників, що займаються виключно:

— розведенням та вирощуванням свійської птиці, за винятком вирощування курей, одержання яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей (клас 01.47);

— розведенням та вирощуванням перепелів і страусів (клас 01.49);

— виробництвом м’яса свійської птиці, за винятком виробництва м’яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м’яса курей (клас 10.12);

— реалізацією власновиробленої (вирощеної) такої продукції (за винятком м’яса курей).

При цьому суми податку, що не сплачуються до бюджету та залишаються в розпорядженні платника податку, мають використовуватися на створення чи переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягу виробництва, впровадження новітніх технологій.

ЄСВ у ФОП-відказників

У ФОП, які в минулому році були платниками сільгоспЄП, а з початку 2022 року уже не працюватимуть на сільгоспЄП, виникає закономірне запитання: як їм відзвітувати з ЄСВ за себе за 2021 рік?

Як ми вже сказали раніше (див. «Заповнення звіту з ЄСВ ФОП — платниками сільгоспЄП»), за 2021 рік усі ФОП звітують у складі декларації, що подається за результатами роботи за минулий рік. Водночас із сільгоспЄП ситуація дещо інша. ФОП подають звітність на рік уперед і в ній відображають нарахований ЄСВ за себе за минулий рік.

Коли аграрій і в минулому році був платником сільгоспЄП, і в наступному році бажає залишатися ним, то все складається гарно: ФОП-аграрій подає декларацію на рік уперед і звітує з ЄСВ за минулий рік.

Водночас, якщо аграрій не бажає/не може бути платником сільгоспЄП у наступному році, то він не буде подавати звітність із сільгоспЄП. Тому виникає закономірне запитання:

як у такому випадку звітувати з ЄСВ за себе за минулий рік?

Податківці і до сьогодні не роз’яснили, що робити в цьому випадку.

На наш погляд, щоб ФОП, який з початку певного року вже не бажає або не може бути платником сільгоспЄП, а тому не повинен подавати звітність із сільгоспЄП, однаково має її подати. Хоча це й незвично, але іншого варіанта відзвітувати ми не бачимо.

Чому вважаємо, саме так потрібно робити?

По-перше, подати сам додаток 2 без декларації із сільгоспЄП не можна. А без подання додатка 2 ФОП не зможе відзвітувати з ЄСВ за себе за минулий рік.

По-друге, на це вказує п.п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464. Відповідно до нього ФОП має подавати звітність з ЄСВ у складі звітності з ЄП. Тобто у нашому випадку — у складі звітності із сільгоспЄП.

Отже, у 2022 році ФОП, які в минулому році були платниками сільгоспЄП, а на наступний рік вирішили не бути платниками сільгоспЄП, щоб відзвітувати з ЄСВ за себе, мають однаково подати декларацію із сільгоспЄП. При цьому заповнювати її, на наш погляд, потрібно по-особливому:

1) шапку декларації потрібно заповнювати, як у випадку обрання сільгоспЄП на наступний рік тими ФОП, які бути платниками сільгоспЄП у минулому році. Тобто у графі «Тип декларації» позначку «Х» потрібно вказати тільки у двох клітинках: «Загальна» та «Звітна». Річ у тому, що у трьох клітинках вказують позначку в шапці тільки у випадку обрання сільгоспЄП вперше;

2) у табличній частині декларації із сільгоспЄП, оскільки ви звітуєте із сільгоспЄП на рік уперед, а з ЄСВ — за минулий рік, заповнюєте тільки:

— ряд. 15, у якому вказуєте суму сільгоспЄП, розраховану за минулий звітний період;

— ряд. 16, у якому зазначаєте суму ЄСВ, нараховану за минулий рік. Для заповнення цього рядка беремо дані ряд. «Усього» гр. 4 розд. 9 додатка 2;

3) заповнювати додаток 2 потрібно у звичному порядку. Деталі «Заповнення звіту з ЄСВ ФОП — платниками сільгоспЄП» цього номера.

Крім того, радимо подати разом із декларацією пояснення щодо такого специфічного механізму заповнення звітності із сільгоспЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі