Теми статей
Обрати теми

Будемо знайомі — неприбутківець

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Що означає неприбуткова організація? Хто і на яких умовах може отримати статус неприбутковості? Як не зійти з «неприбуткового шляху»? Загалом, усе найголовніше про умови неприбутковості читайте в цій статті.

Головні умови

Неприбутковою організацією (НПО) вважається (п. 38 розд. I Закону № 361) юрособа (крім держорганів, органів держуправління та установ держ- і комунальної власності), яка:

(1) не є фінустановою;

(2) створена для ведення наукової, освітньої, культурної, оздоровчої, екологічної, релігійної, благодійної, соціальної, політичної та іншої діяльності в цілях задоволення потреб та інтересів громадян;

(3) не має на меті отримання прибутку.

Водночас для цілей оподаткування така НПО повинна ще й відповідати вимогам з п. 133.4 ПКУ. Вона має бути:

1) створена і зареєстрована в порядку, визначеному профільним законом, що регулює діяльність НПО. У засновницьких документах посилання на конкретний закон не обов’язкове;

2) внесена в Реєстр неприбуткових установ та організацій (далі — Реєстр*);

* З Реєстром можна ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС (cabinet.tax.gov.ua).

3) а засновницькі документи повинні містити (ця умова не поширюється на бюджетні установи):

— заборону на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частин серед засновників (учасників у розумінні ЦКУ),

членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Не вважаються розподілом доходу виплати у зв’язку з фінансуванням витрат НПО, визначених п.п. 133.4.2 ПКУ;

передачу активів одній або декільком НПО відповідного виду, іншим юрособам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення згідно із законом (для недержавних пенсійних фондів) або зарахування в дохід бюджету в разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації або перетворення). Положення цього абзацу не поширюються на ОСББ і ЖБК.

Ознака неприбутковості

Залежно від виду організації НПО присвоюється відповідна ознака неприбутковості (п.п. 133.4.6 ПКУ, п. 4 Порядку № 440, 102.04 БЗ).

Наприклад: (0031) — бюджетні установи; (0032) — громадські об’єднання; (0033) — політичні партії; (0034) — творчі союзи; (0035) — релігійні організації; (0036) — благодійні організації; (0037) — пенсійні фонди; (0038) — союзи; (0039) — асоціації та інші об’єднання юросіб; (0040) — ЖБК; (0041) — дачні кооперативи; (0042) — садівничі і гаражні кооперативи; (0043) — ОСББ; (0044) — профспілки; (0045) — організації роботодавців та їх об’єднання; (0046) і (0047) — сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи та їх кооперативні об’єднання; (0048) — інші юрособи, діяльність яких відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ.

Алгоритм реєстрації

Для внесення в Реєстр слід подати контролерам за основним місцем обліку (п. 6 Порядку № 440, 102.04 БЗ):

— реєстраційну заяву за формою № 1-РН (додаток 1 до Порядку № 440);

— копії статутних документів НПО (крім тих, які оприлюднені на порталі електронних сервісів згідно із Законом № 755).

Подати таку заяву і документи можна:

(1) особисто керівником/представником (з документальним підтвердженням особи і повноважень) або уповноваженою особою;

(2) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

(3) в електронній формі за ідентифікатором форми J1310502. Якщо немає підстав для відмови у внесенні в Реєстр, платник отримує тільки одну першу квитанцію, в якій його повідомляють про прийняте рішення. А ось якщо контролери приймуть рішення відмовити у включенні (повторному включенні) НПО в Реєстр, то протягом 3 робочих днів із дня отримання заяви чекайте другу квитанцію (102.04 БЗ);

(4) держреєстраторові як додаток до заяви про держреєстрацію зміни відомостей про юрособу. До речі, уже при створенні юрособи в заяві на її держреєстрацію можна зробити позначку про включення в Реєстр НПО — тобто окремо заяву подавати не треба (вона сформується автоматично). Або можна її подати протягом 10 календарних днів із дня держреєстрації контролерам за основним місцем реєстрації (102.04 БЗ).

За результатами розгляду поданих документів контролери повинні прийняти рішення протягом 3 робочих днів. Якщо приводу для відмови в реєстрації немає, то в цей же строк організацію внесуть в Реєстр НПО (п. 8 Порядку № 440).

«На руки» рішення про включення в Реєстр контролери не видають, ви зможете перевірити свою організацію в переліку НПО, включених в Реєстр, в е-кабінеті (cabinet.tax.gov.ua) (102.04 БЗ).

Підставою для відмови в реєстрації може бути подання неповного пакета документів або невідповідність НПО вимогам п. 133.4 ПКУ. Отримавши рішення про відмову, НПО може усунути недоліки і повторно подати документи на реєстрацію, не змінюючи положень статутних документів, до яких у контролерів не було зауважень (п. 8 Порядку № 440).

Як не втратити статус

Щоб надалі не втратити неприбутковий статус, НПО повинна чітко дотримуватися головного (!) неприбуткового правила (означеного на початку статті) — правильно використовувати отримані доходи. А саме: отримані доходи неприбутківець має право використовувати виключно для (1) фінансування витрат на своє утримання і (2) для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених його засновницькими документами (п.п. 133.4.2 ПКУ). При цьому джерело надходження доходів НПО ролі не відіграє. Водночас для визначення можливої структури прибуткової частини слід керуватися профільним «неприбутковим» законодавством. Тобто

вирішальна роль для цілей неприбутковості в податковому обліку відведена напрямку витрат/виплат, які здійснює НПО у процесі своєї діяльності

Важливо (!): виплати за цивільно-правовими договорами засновникам, працівникам, членам організації, якщо такі витрати є фінансуванням вищезгаданих витрат, не вважаються забороненим розподілом. Такий висновок виходить із самої цієї норми Кодексу, такої ж позиції дотримуються фіскали (див. лист ДПСУ від 23.01.2020 № 251/6/99-00-04-02-02-06/ІПК).

Але, на жаль, легко можна втратити неприбутковий статус, якщо порушити хоча б одну з умов нижче (п. 16 Порядку № 440):

(1) використати дохід (прибуток) для інших цілей, ніж на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності;

(2) розподілити дохід (прибуток) або його частину серед засновників, членів, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб або

(3) допустити невідповідність НПО вимогам, установленим п. 133.4 ПКУ.

Утім, вийти з Реєстру і відмовитися від неприбуткового статусу НПО можна і за власною ініціативою, а також унаслідок внесення в ЄДР запису про ліквідацію НПО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі