Теми статей
Обрати теми

Подарунки між неприбутковими організаціями

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Чи може одна благодійна організація подарувати майно іншій благодійній організації. Чи не виключать за це їх із «неприбутківців»?

Для благодійної організації сам факт надання подарунка майном, як і його отримання, не пов’язаний із жодними ризиками. За такі дії благодійну організацію не позбавлять неприбуткового статусу. Але тільки за умови, що не будуть порушені НПО-вимоги і дотримана головна умова — отримане майно буде правильно використано, а саме:

(1) на власні потреби або

(2) для реалізації цілей (завдань) і напрямів діяльності, визначених установчими документами (п.п. 133.4.2 ПКУ).

Пояснимо.

Благодійна організація — це юрособа, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній або декількох сферах, визначених Законом № 5073, як основну мету своєї діяльності (ч. 3 п. 1 ст. 1 Закону № 5073). Благодійники на підставі добровільного вибору можуть надавати один або декілька видів благодійної допомоги, які перераховані в ч. 1 ст. 5 Закону № 5073. Зокрема, це:

— безоплатна передача у власність бенефіціарів грошових коштів, іншого майна, а також безоплатне відступлення бенефіціарам майнових прав;

— безоплатна передача бенефіціарам права використання та інших речових прав на майно та майнові права;

— безоплатна передача бенефіціарам доходів від майна та майнових прав тощо.

Таким чином, благодійна організація може здійснювати добродійність як у вигляді грошових коштів, так і в натуральній формі у вигляді ТМЦ, необоротних, у тому числі нематеріальних, активів або наданих послуг (виконаних робіт).

У свою чергу, бенефіціаромодержувачем благодійної допомоги — може бути, по суті, будь-яка фізособа, НПО або територіальна громада, а також будь-яка інша юрособа, що одержують допомогу від одного або декількох благодійників для досягнення цілей, визначених Законом № 5073 (п. 1 ст. 1 Закону № 5073). Перелік основних напрямів використання такої допомоги наведений у ст. 3 Закону № 5073.

Важливо: благодійній організації заборонено (!) надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації (ч. 3 ст. 3 Закону № 5073).

Крім того, НПО заборонено розподіляти отримані доходи або їх частини серед засновників і членів такої організації (п.п. 133.4.1 ПКУ). Водночас не вважається розподілом доходів їх використання на фінансування витрат, визначених п.п. 133.4.2 ПКУ (тобто за двома зазначеними вище напрямами: на утримання НПО і ведення статутної діяльності). Тому якщо доходи витрачаються на такі цілі, то виплати учасникам неприбуткової організації (у тому числі засновникам благодійної організації) також не вважатимуться порушенням.

Таким чином, одержувачем благодійної допомоги (у тому числі майном) може бути будь-яка фіз- чи юрособа (у тому числі неприбуткова організація, за винятком політичних партій) за умови, що її використання відповідатиме цілям і напряму діяльності НПО — як дарувальника, так і одержувача.

І ще врахуйте: безкоштовна передача майна вважається постачанням у розумінні ПКУ (пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ), а отже, дорогий подарунок у загальному випадку може спричинити необхідність реєстрації неприбутківця платником ПДВ.

Причому той факт, що операції з надання добродійності такої самої благодійної організації належать до звільнених від ПДВ операцій (п.п. 197.1.15 ПКУ, 101.12 БЗ), податківці все одно ігнорують і наполягають на їх уключенні в розрахунок «реєстраційного» 1 млн грн (див. 101.02 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі