Теми статей
Обрати теми

Обмеження 20 % на адмінвитрати

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Кожна неприбуткова організація повинна здійснювати діяльність з урахуванням вимог свого профільного НПО-законодавства. Зокрема, для благодійних організацій ч. 3 ст. 16 Закону № 5073 установлено обов’язкову умову — адмінвитрати не можуть перевищувати 20 % доходів цієї організації в поточному році. А як обліковувати цю вимогу, пояснимо нижче.

Підкреслимо: 20 % ліміт за адмінвитратами стосується виключно благодійних організацій, утворених згідно із Законом № 5073. І щоб цю обмежувальну вимогу виконати, необхідно відповісти на два запитання:

— які витрати належать до адміністративних і

— як, власне, розрахувати 20-відсотковий ліміт?

Адмінвитрати. Визначення складу адмінвитрат і порядок їх відображення в обліку регулюються правилами бухгалтерського обліку. А це означає — орієнтуємося на НП(С)БО 16 (листи ДПСУ від 19.10.2020 № 4301/ІПК/99-00-05-05-02-06, від 05.11.2020 № 4549/ІПК/99-00-05-05-02-06).

Перелік витрат, які повинні включатися до складу адмінвитрат, перераховано в п. 18 НП(С)БО 16. До них, зокрема, належить утримання апарату управління, основних засобів та інших активів адміністративного призначення (оренда, амортизація, ремонт, страхування, комунальні послуги), банківські, транспортні послуги, витрати на зв’язок (телефон, пошта тощо), канцелярські витрати, витрати на сплату податків, зборів тощо.

Згідно з Інструкцією № 291 обліковують адмінвитрати на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Якщо НПО використовує спрощений план рахунків, то використовуємо рахунок 96 «Інші витрати» (п. 2 наказу Мінфіну від 19.04.2001 № 186), до якого в цілях обліку адмінвитрат слід додатково відкрити субрахунок.

Майте на увазі: витрати, пов’язані з управлінням благодійними ендавментами, також уключаються до адмінвитрат благодійної організації, якщо інше не встановлене законом або договором між благодійною організацією і благодійником.

Розрахунок 20 %. Доходи НПО також формують за бухобліковими правилами. Тобто за методом нарахування, який передбачає, що доходи і витрати відображають у бухобліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати коштів (ст. 4 Закону про бухоблік).

Граничний розмір адмінвитрат розраховується від загальної суми бухгалтерських доходів за поточний календарний рік. Отже, за розрахункову базу приймаємо дохід у цілому за календарний рік, тобто підсумовуємо всі доходи за весь рік. При цьому левова частка дохідної частини благодійної організації складається з цільового фінансування. А його зазвичай визнають доходом у тих періодах, у яких були понесені витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 НП(С)БО 15).

Інформація про бухгалтерські доходи за рік із бухобліку переноситься в річну фінзвітність — Звіт про фінрезультати. Таким чином, граничний розмір адмінвитрат розраховуємо, помноживши на 20 % показник рядка Звіту про фінрезультати: ряд. 2280 ф. № 2-мс або суму рядків (ряд. 2000 + ряд. 2120 + ряд. 2200 + ряд. 2220 + ряд. 2240) ф. № 2 (залежно від того, яку звітність подає НПО: скорочену чи повну).

Пам’ятайте: податківці порушення вимог Закону № 5073 (у тому числі гранично допустимого розміру адмінвитрат) розцінюють як порушення вимог п. 133.4 ПКУ. Тобто благодійна організація, яка перевищить з адмінвитратами граничну межу, може поплатитися своїм неприбутковим статусом з усіма негативними наслідками, що звідси випливають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі