Теми статей
Обрати теми

Надходження неприбутківцям коштів через Приват24 і LiqPay

Вишневський Михайло, податковий експерт
У сьогоднішніх реаліях стає дуже популярним перерахування грошових коштів за допомогою інтернет-банкінгу або інтернет-еквайрингу. І тут з’являються нові запитання. Наприклад, чи може неприбуткова організація (НПО) отримувати благодійну допомогу через LiqPay і Приват24? Чи є обов’язок пробивати такі надходження через РРО? Як відобразити такі операції у бухобліку неприбутківця? Давайте розбиратися.

«БезРРОшні» суми

Відразу скажемо: проводити через РРО/ПРРО отримання благодійної допомоги неприбутківцю не треба. Причому незалежно від того, яким чином НПО ці кошти надходитимуть — готівкою чи безготівкою за допомогою платіжних систем Приват24 або LiqPay. І справа тут у тому, що при отриманні благодійних коштів ніякої реалізації товарів або послуг не відбувається. А це означає, що немає розрахункової операції в розумінні Закону про РРО (ст. 2 цього Закону).

Інакше йдуть справи при продажу товарів, робіт, послуг неприбутковою організацією. У такому випадку грошові надходження за такими операціями потрапляють під визначення розрахункової операції. Як наслідок, виникають усі РРОшні нюанси — ніяких винятків для НПО законодавство тут не передбачає*.

* Детально про розрахункові операції див. «Податки & бухоблік», 2021, № 100, с. 2, № 65, с. 27.

Але тема нашої статті — надходження саме благодійних внесків. Тому підкреслимо: отримання грошових коштів як благодійних внесків не вважається розрахунковою операцією, а значить, незалежно від форми розрахунків РРО не застосовується.

До речі, це не всі приємні «плюшки» благодійних перерахувань. Так, на надходження готівкою благодійної допомоги і пожертвувань не поширюються обмеження, установлені п. 6 Положення № 148. Тобто її можна приймати готівкою від одного контрагента в необмеженій сумі.

Для того щоб описати бухоблік перерахування блогодійної допомоги за допомогою Приват24 і LiqPay, розглянемо їх особливості.

Як це працює

Приват24 — це спеціальна банківська технологія дистанційного обслуговування клієнтів (інтернет-банкінг). Вона належить банку і надає клієнтам можливість використовувати свій рахунок в онлайн-режимі 24/7. Інакше кажучи, платник віддалено дає розпорядження банку перерахувати грошові кошти зі свого карткового рахунку на рахунок одержувача. Це, по суті, звичайна банківська операція з переказу безготівкових коштів (з рахунку на рахунок). Тому в бухобліку така операція відображатиметься як звичайні безготівкові надходження.

Розрахунки через LiqPay мають дещо інший характер. У цьому випадку розрахунки здійснюються за допомогою інтернет-еквайрингу (якщо на сайті одержувача є кнопка «Сплатити»). Тут платник вносить дані своєї платіжної картки. Для цього НПО треба підключитися до сервісу за договором оферти (по суті, це договір інтернет-еквайрингу).

Особливість цих розрахунків полягає ще й у тому, що банк зазвичай із суми надходжень утримує свою комісію при зарахуванні коштів на рахунок одержувача. Тобто кошти на поточний рахунок одержувача надійдуть за мінусом суми комісії.

Бухоблік

Як уже говорили вище, отримання коштів через Приват24 для одержувача коштів є звичайним безготівковим надходженням.

Що стосується розрахунків через LiqPay, то вони мають дещо інший характер. Інформація про їх здійснення надходить одержувачеві коштів практично миттєво, але на рахунок самі кошти заходять не відразу. Тому в період від узгодження транзакції до надходження грошей на рахунок ці суми слід обліковувати за дебетом субрахунку 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті». При цьому дату визнання доходу визначаємо з урахуванням неприбуткових особливостей. Як ви знаєте, благодійність може бути:

(1) цільовою під чітко обумовлені цілі, тобто кошти отримані під конкретне цільове призначення, і

(2) без яких-небудь цілей та умов їх витрачання, хоча використовуватися будуть тільки для статутної діяльності і власного утримання.

У першому випадку отримане цільове фінансування визнають доходом протягом тих періодів, у яких були понесені витрати, пов’язані з виконанням умов такого фінансування (п. 17 НП(С)БО 15). У другому випадку надходження відразу відображають у складі інших операційних доходів, оминаючи рахунок цільового фінансування (п. 7 НП(С)БО 15). При цьому якщо між датою ініціації платежу через систему LiqPay і надходженням таких коштів на рахунок неприбутківця буде розрив у часі, то, вважаємо, відображати дохід слід на дату зарахування коштів саме на поточний рахунок одержувача.

Що стосується банківської комісії, то спершу всю суму надходжень з урахуванням цієї комісії НПО відображає в доходах. Потім банківську комісію відносить до складу адмінвитрат, тобто на рахунок 92 (п. 18 НП(С)БО 16).

Приклад. Неприбуткова організація отримала благодійну допомогу: без умови її використання — в сумі 40000 грн і на закупівлю певних товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) — у сумі 20000 грн. Винагорода банку за проведення операції складає 3 % від суми перерахувань. Її банк утримує самостійно. Кошти надійшли через LiqPay.

Благодійні суми отримано через LiqPay

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

1

На підставі отриманого повідомлення від LiqPay відображено надходження благодійної допомоги:

— без умови її витрачання

333

685

40000

— цільові — на закупівлю ТМЦ

333

484*

20000

2

Зараховано кошти на поточний рахунок (за банківською випискою) за вирахуванням комісії

— нецільові суми (40000 грн - 40000 грн х 3 %)

311

333

38800

— цільові суми (20000 грн - 20000 грн х 3 %)

311

333

19400

3

Визнано дохід на всю суму нецільових коштів

685

718**

40000

4

Відображено загальну комісію банку з двох транзакцій через інтернет-еквайра (1200 грн + 600 грн)

92

333

1800

5

Визнано дохід у сумі витрат на комісію банку з цільової благодійної допомоги (20000 грн х 3 %)

484

718

600

6

Понесено витрати на закупівлю ТМЦ

20, 22

631

19400

7

Використано ТМЦ для статутної діяльності

92, 94

20, 22

19400

8

Визнано дохід від цільового фінансування в сумі використаних ТМЦ

484

718

19400

9

Перераховано кошти за ТМЦ

631

311

19400

* Кошти надійшли на чітко обумовлені цілі (тобто отримані під конкретне цільове призначення), тому відображаємо через субрахунок 484.

** Кошти надійшли без будь-яких цілей та умов їх витрачання, тому визнаємо дохід одразу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі