Теми статей
Обрати теми

Неприбутковий статус міняємо в середині року: як відзвітувати?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як ви знаєте, для того, щоб потрапити в неприбутковий Реєстр, необхідно провести певні реєстраційні дії. Якщо реєстрація пройшла успішно — ви щасливий володар неприбуткового статусу. Щоправда, цього статусу можна легко позбутися, порушивши неприбуткові умови з п. 133.4 ПКУ. Втім, покинути неприбутковий Реєстр можна і добровільно. Яку звітність подавати в податкові органи організації, яка в середині року вступила в ряди неприбутківців або, навпаки, злетіла з неприбуткового статусу? Про це поговоримо тут.

Оскільки йдеться про включення/виключення з неприбуткового Реєстру платника в середині звітного року, як правило, така організація за увесь 2021 рік встигла побувати на двох системах оподаткування: (1) як стандартний платник податку на прибуток і (2) як неприбутківець. Логічно, що і подавати податківцям доведеться два комплекти звітності — окремо за кожен період перебування на різних системах (п.п. 16.1.3 ПКУ).

Виняток становитимуть хіба що новостворені юрособи, які встигли подати в установленому порядку документи для внесення в Реєстр під час або протягом 10 днів з дня своєї держреєстрації. Так, якщо за результатами розгляду цих документів вони були внесені в Реєстр, то для цілей оподаткування вважаються неприбутковими організаціями з дня їх держреєстрації (абзац сьомий п.п. 133.4.1 ПКУ, 102.04 БЗ). А це означає, що і подавати контролерам за результатами такого року вони будуть тільки неприбутковий Звіт (звичайно, якщо не примудряться протягом цього ж року злетіти з неприбуткового статусу).

А тепер розглянемо ситуацію, коли стандартний платник податку на прибуток в середині року стає неприбутківцем.

Отримано право на неприбутковість

При переході в середині звітного року із стандартного платника податку на прибуток в неприбутківці НПО подає два комплекти звітності (102.04 БЗ).

(1) За період перебування на загальній системі оподаткування подається декларація з податку на прибуток. При цьому звітний період залежить від базового звітного періоду, який використовувався організацією на цій системі оподаткування.

Наприклад, якщо прибутківець використовував квартальний звітний період, то в полі 2 прибуткової декларації він відмічає базовий звітний період квартал і відповідний звітний період застосування загальних правил оподаткування (1 квартал, півріччя, 3 квартали) (102.20.02 БЗ). При цьому в прибуткову декларацію заносимо показники діяльності, обчислені за період з першого календарного дня звітного року (з 01.01.2021) до дати включення в Реєстр.

До прибуткової декларації додається квартальна фінансова звітність за відповідний звітний період (1 квартал, півріччя, дев’ять місяців)

Вона є невід’ємною частиною декларації згідно з п. 46.2 ПКУ.

Строк надання такої прибуткової звітності встановлений п.п. 49.18.2 ПКУ — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Тобто якщо прибутківець-квартальник залишив загальну систему у будь-який день до 30.09.2021, то строк надання прибуткової декларації вже минув. А ось якщо перехід у неприбутківці припав на період з 01.10.2021 по 31.12.2021, то подати потрібно річну декларацію не пізніше 01.03.2022 (згідно з п.п. 49.18.6 ПКУ).

Так само діє прибутківець, який застосовує річний звітний період. У полі 2 прибуткової декларації він відмічає базовий річний звітний період і заповнює декларацію з показниками з початок року по дату включення в Реєстр. І разом з річною прибутковою декларацією подає річну фінансову звітність з обов’язковим поясненням.

Відповідно така «урізана» прибуткова звітність повинна подаватися в строки, встановлені для річного звітного періоду — не пізніше 01.03.2022.

Само собою, строки сплати зобов’язання з податку на прибуток залежать від використовуваного звітного періоду — протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем подання прибуткової декларації (п. 57.1 ПКУ).

(2) За період перебування в Реєстрі подаємо неприбутковий Звіт. У нього заносимо показники діяльності, розраховані

за період з дати включення в Реєстр по останній календарний день звітного року (по 31.12.2021)

Крім того, до Звіту обов’язково додається річна фінансова звітність* (див. лист ДФСУ від 11.05.2019 № 2075/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Адже вона також є невід’ємною частиною неприбуткового Звіту — без неї Звіт не матиме статусу податкової декларації (п. 46.2 ПКУ). Така річна фінзвітність об’єднує обидва періоди роботи платника: на загальній системі оподаткування і в статусі неприбутківця. Причому якщо річна фінзвітність вже подавалася із прибутковою декларацією, подавати її повторно ще й зі Звітом, гадаємо, не потрібно. Але позначку у Звіті ставимо, що подали.

* Про форму фінзвітності див. матеріал «Бухоблік і фінзвітність НПО» цього номера журналу.

Оскільки звітний період — рік, то неприбуткову звітність подаємо в загальні строки подання річної звітності.

І нарешті, на додаток до прибуткової декларації і неприбуткового Звіту платник податків — неприбуткова організація може додати в довільній формі пояснення згідно з п. 46.4 ПКУ. І не забудьте вказати цей факт у спеціально відведеному місці в декларації/Звіті. Таке доповнення вважатиметься невід’ємною частиною декларації/Звіту.

Втратив право на неприбутковість

Підстави для виключення. Виключення з неприбуткових лав здійснюється (п. 16 Порядку № 440):

контролерами, у разі порушення НПО «неприбуткових» умов з п. 133.4 ПКУ або при внесенні в єдиний держреєстр запису про її ліквідацію;

— за ініціативою НПО: добровільно або у зв’язку з порушенням «неприбуткових» умов.

Дата виключення НПО з Реєстру залежить від причин такого виключення

Так, присвоєна НПО ознака неприбутковості відміняється (НПО виключається з Реєстру):

— з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося таке порушення, у разі недотримання «неприбуткових» умов;

— при ліквідації неприбуткової організації з дати такої ліквідації;

— за ініціативою НПО — з дати надходження від НПО контролерам заяви за формою 1-РН.

За наявності декількох підстав для виключення НПО з Реєстру датою відміни ознаки неприбутковості вважається дата події, що відбулася раніше.

Найчастіше причиною виключення з Реєстру є порушення вимог п. 133.4 ПКУ.

Порушення умов. При самостійному виявленні порушення неприбуткових умов НПО повинна (п.п. 133.4.3 ПКУ, 102.04 БЗ):

1) подати Звіт протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця, в якому допущено порушення (п.п. 49.18.1 ПКУ).

У Звіті відображаються показники за період з початку року (чи з дати отримання неприбуткового статусу, якщо він отриманий пізніше) по останній день місяця порушення;

2) вказати (у частині II Звіту) і сплатити суму самостійно нарахованого зобов’язання з податку на прибуток, за його наявності.

Причому податкове зобов’язання розраховується

тільки виходячи з суми операцій нецільового використання активів, інші операції за місяць порушення податком на прибуток не оподатковують (п.п. 133.4.3 ПКУ)

Разом з «усіченим» Звітом податківці хочуть бачити і фінзвітність. Оскільки вона є обов’язковим додатком до Звіту. Логічно, що така фінзвітність повинна включати показники за той же неповний період — тобто з початку року (чи з дати отримання неприбуткового статусу, якщо він отриманий пізніше) по останній день місяця порушення.

Надалі за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому допущено порушення, по 31 грудня звітного року НПО зобов’язана:

щокварталу подавати прибуткову декларацію з фінзвітністю у квартальні строки, встановлені п.п. 49.18.2 ПКУ і

платити податок у строк, передбачений для квартального періоду, згідно з п. 57.1 ПКУ.

А ось з наступного звітного податкового року ніяких особливостей для такої НПО не передбачено — вона подає декларацію і фінзвітність, сплачує податок у загальному порядку, як і будь-який інший прибутківець (п.п. 133.4.3 ПКУ).

Наприклад: порушення вимог п. 133.4 ПКУ відбулося в лютому 2022 року, Звіт заповнюємо за період з 01.01.2022 по 28.02.2022. До нього додаємо фінзвітність (якщо будуть проблеми з прийняттям в електронному вигляді, доведеться подавати на папері). А подати таку звітність контролерам потрібно не пізніше 21.03.2022. У полі 2 Звіту слід поставити номер місяця «02» — тобто місяць, в якому вчинено порушення. А за період з 01.03.2022 по 31.12.2022 доведеться вже подавати квартальні декларації і сплачувати податок на прибуток. При цьому декларація з податку на прибуток за І квартал включатиме результати діяльності за період з 01.03.2022 по 31.03.2022.

Майте на увазі: якщо порушення виявлять контролери, то вони нарахують податкові зобов’язання, штраф і пеню вже починаючи з першого числа місяця, в якому допущено таке порушення (п.п. 133.4.4 ПКУ). До того ж порушникові загрожує штраф за неподання звітності, перерахованої в п.п. 133.4.3 ПКУ (ср. ).

Радує, що на період карантину діє мораторій на штрафи і пеню (п. 521 розд. 10 підрозд. ХХ ПКУ).

Що стосується повторного включення в Реєстр НПО-порушника, то, в принципі, «неприбуткове» законодавство (див. Порядок № 440) допускає такий розвиток подій. Проте, вважаємо, подати повторно заяву 1-РН порушник зможе тільки після закінчення звітного календарного року, в якому він був із нього виключений, — з початку наступного календарного року. Адже тільки з цього періоду на колишню НПО поширюються усі стандартні правила платника податку на прибуток. Такої ж позиції дотримуються фіскали (див. лист ДФСУ від 19.06.2017 № 726/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

висновки

  • Платник, який протягом року отримав/утратив неприбутковий статус, звітує перед контролерами і як платник податку на прибуток, і як неприбутківець з обов'язковим поданням фінзвітності до декларації/Звіту.
  • При самостійному виявленні порушення неприбуткових умов НПО подає Звіт протягом 20 календарних днів за місяцем порушення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі